Българката, ранена при атентата на Летище Бургас: 5 години никой не попита как съм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6560904 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Екскурзоводката Данка Иванова се отървала  на косъм, минути преди взрива заобиколила рейса

"Пет години вече никой не ме потърси, никой не попита как съм. Обикалям по следствени и съдбени зали да давам показания. Единственото, което искам, е това дело да приключи".

Екскурзоводката Данка Иванова не желае да говори пред медии, чувства се обидена на държавата.

Дълго време след атентата на Летище Бургас на 18 юли, 2012 г., дори не се знае, че сред ранените израелци има и българка.

Данка Иванова, която е от вътрешността на страната, е била екскурзовод на изралеската група. Била е на един метър от другата страна на автобуса, когато бомбата е взривена. Но буквално минути преди бомбата да избухне се е намирала точно до багажното отделение, където атентаторът се опитвал  да натъпче раницата с бомбата.

Както "24 часа" пръв писа, тя получава звуково-проводна глухота, разкъсни рани по цялото тяло и проектил в крака.

Възстановява се бавно и мъчително от травмите и преживения шок. Нейният граждански иск по делото е сред най-скромните - едва 100 000 лв., на фона на десетките хиляди евро, които някои от ранените израелски граждани предявяват.

Гражданските искове по това дело са рекордни - над 200 млн.лв. от 42 близки на загиналите и от ранените при атентата. Те ще трябва да бъдат платени от двамата обвиняеми Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които са в неизвестност и се издирват.

На заседанието от 20 септември т.г. съдът отхвърли искането на пострадалите израелски граждани военното крило на "Хизбула" да бъде граждански ответник по делото и то да плаща кръвнината.

"След като прегледах всички материали ми стана ясно, че Хизбула няма нищо общо. Това бе едно политическо изявление, но по делото няма нито едно доказателство в тази посока", коментира бургаският адвокат Радослав Николов,служебен защитник на единия от подсъдимите - ливанецът с канадски паспорт Хасан Ел Хадж Хасан.

Според адвокат Николов срещу Хасан Хасан няма преки доказателсва, а само косвени, свързани с движението му в България и с изработването на документи на атентатора.

"Засега това е моето менние, но е минала само фазата на досъдебното производство. Има все още време да бъдат събрани достатъчно доказателства за осъждане на подзащитния ми. Към оммента обаче няма преки доказателства, че Хасан Хасан има пряко участие", казва адвокат Николов.

На 19 декември предстои разпоредително заседание по делото, което предхожда съденото следствие. То е свързано с измененията в НПК, влезли в сила от ноември.

"Оптимист съм, считам, че след разпоредителното заседание ще бъде даден ход на съдебното следствие", коментира Радослав Николов.

Само обвинителният акт е 100 страници, по делото са са разпитани 169 свидетели, изпратени са 22 международни поръчки за правна помощ до 13 държави.Една от най-важните за сглобяване на пъзела около взрива се оказва т.нар. ситуационна експертиза, извършена в САЩ. Тя представлява 3D модел на мястото, на което избухва бомбата, и показва позицията на всеки един от израелските туристи, които е трябвало да отпътуват за Слънчев бряг, както и това на терориста.

Една от най-важните за сглобяване на пъзела около взрива се оказва т.нар. ситуационна експертиза, извършена от експерти в САЩ. Тя представлява 3D модел на мястото, на което избухва бомбата, и показва позицията на всеки един от израелските туристи, които е трябвало да отпътуват за Слънчев бряг, както и това на терориста.