Черна година за бате Николай и Мариана Аламанчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6561678 www.24chasa.bg
Николай Николаев - Бате Николай, и Мариана Аламанчева - кака Мариана, си спомнят годините, в които са били тандем в популярното тв предаване за таланти “Захарно петле”. Уви, години по-късно споделиха огромната скръб по загубата на дъщерите си.

Двете млади жени бяха намерени мъртви от родителите си

Дъщерята на актрисата Мариана Аламанчева Зорница - Зори беше намерена от майка си мъртва преди няколко месеца в техния апартамент в центъра на София. Часове, които по-рано е споделила, че е щастлива с човека до себе си, че продължава да рисува, че мечтае за изложба, че след минути излиза на разходка с него, защото често заедно тичали... Мариана излиза за кратко. Тези няколко минути се оказват фатални. Когато се връща, намира Зорница мъртва.

Зорница с майка си Мариана Аламанчева и любимото им куче пудел - двете винаги са имали по няколко домашни любимци.

“Наденце, Наде,

Рисунка на Зорница, която обичала екзотични животни и коне СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

къде си моето

момиче?

Това пита Николай Николаев - бате Николай, отивайки този четвъртък при дъщеря си, която прекарва отпуската си в България в техния скромен апартамент. Носи рибка, някакви закуски, които обичала. 33-годишната жена с повече от успешна кариера в Тулуза, където е професор по сценично осветление. Вижда я да виси на рамката на вратата на банята.

“Моля те, стига с тези твои шеги”, казва баща ѝ, свикнал с нейните артистични провокации. Надя не реагира. Хваща китката ѝ. Студена. Няма пулс. Защо, защо, Надя? Обзема го паника. Набира телефона на полицията. Но Надя вече я няма. Животът ѝ се е изтекъл, а баща ѝ - един от най-жизнерадостните хора, клоунът, чиято мисия е да вдъхва жажда за живот чрез смях на болни деца, намира своето дете студено, в примка. Как да се усмихва с надежда? Не знае защо, не знае за какво. Къде е надеждата?

Има предсмъртно

писмо

“Изпълнена съм с любов. Отдавам любов на всички и на всеки и на теб, когото обичам най-много на света. Благодаря ти, татко. Не ти искам прошка. Нямаш вина. Не ти казвам сбогом. Ще се видим в края на пътя”, пише Надя в писмото до баща си. Тя е била много прецизна и писмото е изписано с изящен краснопис - до последния ред ръката не е трепнала. Накрая имало 10 имена с телефони на хора - най-добри приятели, които пожелала да я изпратят.

Когато след 4 часа полицията приключва с изслушването на бащата, той предава ключовете на съседката леля Драга. Изгасят всички лампи. А на другата сутрин се оказва, че целият апартамент свети. “Духът е горе! Ще свети до 40-ия ден!”, казва бащата. Убеден е, че Надежда е в най-добрите ангелски ръце.

“Сега те са там заедно на небето със Зори - дъщерята на моята скъпа приятелка Мариана Аламанчева. Каква трагедия! И това момиче - на което щях да ставам кум, си отиде по същия трагичен начин. Обеси се! Каква прокоба”, не доумява любимият на поколения зрители актьор, който е партньор на Мариана Аламанчена от златните години на детското предаване “Захарно петле” - първото по рода си наше шоу за търсене на таланти.

И Зори, и Надя, освен че са деца на двама актрьори, които са работили години наред заедно, са и артистични натури. Зари е правела декори, Надя - давала съвети за магията на светлината в театъра, рисували. Рисуваха.

Двете си отидоха

от собствените

си ръце

Погребението на Надя е в четвъртък. Чакат се роднините, включително брат ѝ Стефан, който има просперираща галерия в Париж за модерно изкуство.

Зори почти невидимо потъна в отвъдното. Нейният приятел, с когото е била сгодена, а Бате Николай обещал да бъде кум на сватбата, със седмици потънал в тъга. Все очаквал да бяга отново с неговата Зори. Няма я.

Няма я и Надето. На 33 години. На Христова възраст. Не е имала човек до себе си, с когото да споделя живота си. Поне баща ѝ не знае за такъв. Но споделя, че поне от 20 дни младата жена май е обмисляла кончината си. Имало такива доказателства. Накрая последният щрих от решението ѝ е била примката. “Защо, защо, Надя”, пита се баща ѝ и не намира отговор на този съдбоносен въпрос. Била в отпуск в България. Да бъде до него, защото го сполетя поредица от здравословни проблеми. Била спокойна. Била щастлива. Били заедно. Защо е избрала този край и то да остане насаме в края си срещу лицето на баща си? Да я намери той. Няма отговор.

Дали ще се видят в края на пътя? Николай Николаев е неутешим. Само преди 5 месеца се наложи да подкрепи приятелката си Мариана Аламанчева, която загуби по същия начин дъщеря си. Кое ги ориса за подобна съдба?

Зорница е

посегнала на

живота си

Мариана Аламанчева е безутешна. Няма я Зори! Не вярва... Чака да се върне нейното момиче, все гледа към вратата. Звъни ли се? Не, не... Зори я няма. Трепва, тръгва към вратата, дали пък, дано...? Но не.

Мариана казва на Зори, че излиза на покупки. Трябва нещо да се приготви за ядене вкъщи. Движи се бавно, има проблеми с краката. А стълбите са много в старата кооперация, от 3-ия етаж, а после нагоре... Иска да приготви вкусен обяд за двете. Наговарят се какво да купи. Когато се връща, заварва Зори свлечена на земята. Примка или сърцето ѝ е спряло. Защо? Припада. До нея. Безутешна е.

Не са открити следи нито от наркотици, нито от алкохол.

Зори имала навика в този час да тича из Борисовата градина с приятеля си. Дори се били сгодили. Дълго време били заедно. Говорили за брак... Той ѝ звъннал да чуе защо в този ден не е спазила уговорката им да тичат заедно в Борисовата градина. Тя не му отговорила.

“Хайде, Зори,

чакам те, къде

се бавиш?",

прозвучал в слушалката жизнерадостният му въпрос, с който искал да подкани “мързеливката” да потичат заедно.

Слушалката вдигнала майка ѝ: “Днес Зори няма да тича...”

Зорница-Андреа Аламанчева е родена на 2 май 1979 година в София. През 1998 г. завършва ССХУПИ - гимназия по приложни изкуства в София, специалност “Аранжиране”. Работила е няколко години в Националния куклен театър като художник изпълнител, както и по други странични проекти, свързани с изработката на различни видове кукли и декори. Участвала е в колективни живописни изложби в столицата. Пише стихове.

Веднага след трагедията с любимата му кръщелница Зорница Николай Николаев каза: “Беше изключително слънчево момиче. Винаги усмихната. Много талантлива художничка. Мариана даваше сърцето и душата си за Зори. Боже, как нелепо си отиде”.

Вече ги няма и двете момичета, и двете обичани дъщери. Няма отговор защо. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.