България плаща 462 000 евро на реститутите на Синята къща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6568828 www.24chasa.bg
Синята къща СНИМКА: Евгени Цветков

Обезщетение от 462 хил. евро трябва да плати България на реститутите на Синята къща в архитектурния резерват "Старинен Пловдив", реши Европейският съд в Страсбург. В мотивите е записано, че са констатирани нарушения на правото всеки мирно да ползва собствеността си.

Синята къща, която е една от емблематичните възрожденски сгради под тепетата, е  паметник на културата. През 70-те години е била национализирана, като на притежателите й е платена компенсация от 14 732 лева. Впоследствие наследниците завеждат дело за връщане на имота. През 1998 г. ВАС признава претенциите, а реститутите връщат на държавата компенсацията.

"Въпреки че има окончателен съдебен акт, община Пловдив и фонд "13 века България" отказват да предадат Синята къща на собствениците. По тази причина бе подаден ревандикационен иск, но бе отхвърлен от ВКС през 2007 г. Затова и заведохме дело в Страсбург", заяви адвокатът на седмината реститути Михаил Екимджиев. По думите му обезщетението, което те трябва да получат, е едно от най-високото, присъждано досега от Страсбург по дела срещу България. Кметът на Пловдив Иван Тотев не бе открит за коментар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.