България плаща 462 000 евро на реститутите на Синята къща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6568828 www.24chasa.bg
Синята къща СНИМКА: Евгени Цветков

Обезщетение от 462 хил. евро трябва да плати България на реститутите на Синята къща в архитектурния резерват "Старинен Пловдив", реши Европейският съд в Страсбург. В мотивите е записано, че са констатирани нарушения на правото всеки мирно да ползва собствеността си.

Синята къща, която е една от емблематичните възрожденски сгради под тепетата, е  паметник на културата. През 70-те години е била национализирана, като на притежателите й е платена компенсация от 14 732 лева. Впоследствие наследниците завеждат дело за връщане на имота. През 1998 г. ВАС признава претенциите, а реститутите връщат на държавата компенсацията.

"Въпреки че има окончателен съдебен акт, община Пловдив и фонд "13 века България" отказват да предадат Синята къща на собствениците. По тази причина бе подаден ревандикационен иск, но бе отхвърлен от ВКС през 2007 г. Затова и заведохме дело в Страсбург", заяви адвокатът на седмината реститути Михаил Екимджиев. По думите му обезщетението, което те трябва да получат, е едно от най-високото, присъждано досега от Страсбург по дела срещу България. Кметът на Пловдив Иван Тотев не бе открит за коментар.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Златка Райкова най-вероятно ще вдигне сватба на Южното Черноморие това лято, смятат приятели на изкусителката. Тя получи предложение за брак пред над 1 милион зрители в шоуто „Като две капки вода”. Сега, освен че се готви за новите си образи в предаването, трескаво обикаля сватбени агенции, организирайки щастливото събитие.

Шоуменът, който е вече на 52 години, слиза от екран в края на лятото и надали ще се върне през есента. Дългия е взел решение да отвори нова страница в живота си и занапред няма да се появява като водещ, а ще е само продуцент на собственото си предаване, писа „Уикенд“. Преди седмица Трифонов, който неотдавна обяви кастинг за политици,