Служители на затвора в Ловеч поискаха по-високи заплати с протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6568867 www.24chasa.bg
Достойно заплащане и по-добри условия на труд поискаха, около 100 служители на затвора в Ловеч, които излязоха на протест пред главния вход. Снимка Авторката

Достойно заплащане и по-добри условия на труд поискаха, около 100 служители на затвора в Ловеч, които излязоха на протест пред главния вход днес. Действията им бяха подкрепени от затворническите общежития в Ловеч, Троян, Велико Търново и от служители, които не са членове на синдиката, съобщи председателят на организацията в затвора Пламена Петкова. "Досега народните представители имат само добри намерения и нищо повече. Заслужаваме да се заплаща достойно нашия труд, защото и обема на работата, и тежестта и отговорността са много големи и трябва да има чуваемост от другата страна", каза тя.

Според Нейко Кумитски, член на контролната комисия в Синдиката на служителите на затворите в България, служителите са демотивирани от ниските заплати. Идвали млади момчета, които работели по година и напускали, защото стартовата им заплата била по-висока от минималната, която ще влезе в сила от 2018 г., само с 30 лева т.е. 540 лева. Парите не достигали за закупуване на техника и съоръжения, нужни за охраната, за да си вършат качествено работата, разкри Кумитски.

Протестиращите настояха заплатите им да бъдат увеличени от януари, не с предвидените 5 процента, а с 20 на сто. Трябвало и в системата да постъпят нови хора, от каквито имало спешна нужда.

"Все повече права дават на лишените от свобода, а нас надзирателите все повече ни ограничават и ни връзват ръцете", изтъкнаха протестиращите и се заканиха, че ако не бъдат чути, през януари идната година протестът им ще продължи в София.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.