На риба с Цанко: На Резово ловят уклей вместо паламуди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6571160 www.24chasa.bg

Времето на заргана дойде, но само единични бройки се хващат по цялото Черноморие

Каре местни рибари от Резово демонстрираха риболовни успехи във вторник с улов на уклейки.

“Пускаме на половин метър дълбочина между лодките и рибките кълват постоянно. На бял червей сме. Какво друго да ловим, като зарганът още не е дошъл при нас”, казва Митко, който работи в единствения ресторант в селото.

Ден преди това имаше слух, че на Резово са хванали циганки, дребни паламуди, се оказа блъф. Мълвата тръгна от Китен, където местните рибари продължават да гонят дребни чернокопи.

“Появи се и сафрид. Има в пасажите и от едрите риби майки”, казва бай Петър. Проверката в кофите обаче показва, че сафридите са нормални и малко на брой. За сравнение миналата есен на пристана се ловяха екземпляри над педя, сафриди, които никога не са се срещали по нашия бряг.

Аз не съм професионален рибар, но само за едно излизане с лодката успях да хвана 17 кг лефер, хвали се местният пекар в Китен.

Той обяснява как на буната към морето в градчето цяла привечер на блесна са били хващани лефери по 500 грама, но отново става дума за миналата есен. Последните дни през настоящата се появиха множество чернокопчета по 3-4 пръста - ламаринки, както им казват в Китен, заради това, че плоските дребосъци нямат месо.

Морето обаче ври от тях и принуждава зарганите да се разбягват насам-натам и да не идват край брега.

В Китен, където

на ден са ловени по

100-150 заргана,

сега за успех се

смятат десетина

бройки. При това рибите са още дребни и само от време на време удря по някой голям приличен екземпляр.

Едър зарган няма дори на легендарното пристанище в Черноморец. Край скалите зад него други години нямаше случай да не даде зарган.  

Затова варненци, които преследват тези риби от Шабла до Резово винаги се отбиват на връщане от Синеморец, за да компенсират неуспешните улови.

Бригада от 4 човека от Ямбол отана без нито една риба, след като въртя бомбардите 4 часа.

“Сутринта отидохме до Царево и в стария град, под църквата, хванахме по 3-4 дребни заргана. Върнахме се тук, но няма нищо. Такова чудо не е било. Сега отиваме обратно в Царево", обясни башът на бригадата.

Преди по-миналия петък морето е давало зарган и платерини на дъно на буната на резиденция “Перла”. Следващите 5 дни обаче вдигна голяма вълна и риболовът замря. Дори в тихите води на пристанищата рибите бяха изнервени и отказваха да кълват.

В пристанището на Китен се ловяха само дребни граци, които обаче бяха с размери на тиквени семки. Там се обадиха на бомбардите, хвърляни за зарган, дребни иларии, които местните упорито продължават да наричат платеринки.

Известно е, че този кефалов вид трябва да е от 300 грама нагоре.

В края на октомври единични паламуди се появиха във Варненския залив. Сред тях имаше и дребни чернокопи. Собственикът на яхта Пеньо Ванков обеща да направим снимки на паламуди и циганки и екипът ни специално отиде да лови на тролинг. Обиколката започна от нос Галата, мина през “Евксиноград” и стигна водите пред Дружба. Нито една циганка обаче не се закач на тролинг. В същото време десетки лодки преследваха на чепаре дребни чернокопи, които ту се появяваха, ту изчезваха.

Десетината лодки и няколкото яхти постоянно се пререждахаа при вида на някой да изкара чернокоп на чепаре.

“Няма никакво възпитание. Видят ли да вадиш риба, хукват, секат ти курса, без да им мигне окото. Луда работа”, оплака се яхстменът Пеньо.

В околностите на

Несебър зарганът

също изчезна.

И надеждите на

местните да хванат

калкан се оказапа

илюзорни

Във Варна продължават да клечат за илария на новия канал за езерото и да взимат по някоя риба. В четвъртък на Четвърта буна бяха изкарали няколко риби. В същото време на спирка “Панорама” на Златни пясъци след двучасово въртене на прозрачна бомбарда във вълните рибар изкара едва един зарган.  

Обещанията за циганско лято в края на ноември са последната надежда по Черноморието. Прогнозите морската вода да почне да пада стремглаво от 15 градуса на 10 също дават надежда за активност на рибата. Със сигурност на север ще се появят кълба от заргани, а на юг може паламудът от Босфора отново да тръгне на север за последно преяждане с дребосъци.

С каква бомбарда се лови зарган

Изобретяването на бомбардата като инструмент за морски риболов се приписва на варненец. Поначало този уред се използва в Италия като заместител на булдото за речен риболов. Преди 15 години се ловеше на прозрачно булдо, което примамваше успешно зарганите. После се появиха по-здравите френски булда, които имаха сивкав цвят, но летяха по-надалеч заради здравата си пластмаса. После дойде модата на бомбардите, които в началото бяха само плаващи и в различни цветове. Най-популярни бяха червените, които се виждаха добре в морската вода. Постепенно плаващите бомбарди бяха напълно изхвърлени във Варна, сега се ползват упорито все още в Бургаско.

Оказа се, че прозрачните бомбарди, които се движат на метър под повърхността на водата, са по-ефективни. Лошото е, че при тях трябва да заметнеш, да започнеш да въртиш бавно и да гледаш върха на пръчката. Докато при плаващите уреди от този тип се вижда как зарганът изскача на водата и започва да преследва морския червей, закачен на кукички 12-и номер зад повод от тънък флурокарбон, който е 1,20-1,50 метра дълъг.

Появиха се и черни бързо потъващи бомбарди, които откровено ходят по дъното. Те също са ефективни, особно когато има вълни и зарганът слиза надолу. Често обаче на дъното кълват досадните и лигави лапини вместо заргани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.