Ректорът на СУ: Имаме нужда от нов национален идеал (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6572139 www.24chasa.bg

Наскоро си позволих да кажа пред читалищни дейци, че имаме нужда от нов национален идеал и от ново възраждане. Защо тези истински българи ме гледаха скептично. Песимизмът и взаимното обвинение за неуспехите не са типично български черти, народът може да се обедини в името на национална идея. Това каза ректорът на Софийски университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков в словото си на тържеството в аулата по случай патронния празник на висшето училище.

Той допълни, че университетът е първи, който се среща с младите хора и пожела чрез знанието и уменията изразът "българска работа" да придобие нов смисъл. "Нека СУ в юбилейната си година да покаже на обществото духовния път", каза още ректорът.

"Софийският университет ще следва мисията си да изгради интелектуален, морален и културан коректив. Университетът е средище на прогресивни идеи и свободолюбие", каза в поздравлението си председателят на парламента Цвета Караянчева.

"Софийският университет днес е не просто училище, а синоним на просветителство, интелект, наука и знание", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която си припомни как преди години и тя  е пристъпила в университета с боязън и трепет. Тя благодари на преподавателите, че са дали на студентите си да черпят от тяхната интелектуална мощ и чрез тях са разбрали, че знанието ни прави по-свободни. Благодари им още за добитото самочувствие.

ВИДЕО: Николай Литов

Университетът получи поздравителни адреси за празника си от президента Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, омбудсманът Мая Манолова, правосъдният министър Цецка Цачева и други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,