Активисти на БСП протестираха срещу Фандъкова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6573845 www.24chasa.bg
Гергин Борисов от "Спаси София" говори, зад гърба му е Милка Христова от БСП

Организаторите на протеста от "Спаси София" се оказаха малцинство

Активисти, общински съветници и депутати от БСП се вляха в протеста на "Спаси София" срещу Столичната община.

В 13 ч от "Спаси София", които се събираха пред бившия Партиен дом бяха около 30-50 човека. Срещу президентството обаче се събираше друга значително по-голяма група, която се оказа, че е организирана от БСП. След това червените се вляха в протеста на "Спаси София". Общо по данни на полицията протестиращите са били около 200-250 човека.

Депутатът от БСП Георги Свиленски и общинските съветници Милка Христова и Иван Таков СНИМКА: Николай Литов

"Протестът е срещу цялостната политика на развитие на града - градския транспорт, въздуха, градската среда, мобилност и други. Колкото се съберем, толкова. Протестът е за политики, не е политически", заяви Гергин Борисов от "Спаси София".

Групата на БСП, която се събираше пред президентството, се влива в протеста на "Спаси София" СНИМКА: Николай Литов

"Ние сме политическа партия, но сме тук в качеството си на граждани. Включваме се в един, според нас, справедлив протест", обясни общинският съветник от БСП Иван Таков.

Общинският съветник Борис Цветков повежда активистите на партията СНИМКА: Николай Литов

"Редно е да подкрепим гражданския протест. Всяка една партия трябва да поддържа гражданското общество", добави колежката му Милка Христова, която е и зам.-председател на СОС от БСП. 

На въпрос дали така БСП започва предизборната си кампания, те заяви: "Не смятам, че, когато се поставят проблеми, трябва непременно да се свързват с предизборна кампания". "Дотолкова, доколкото подаването на оставка е начин за носене на отговорност" - така отговори пък Христова на въпрос дали БСП иска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Марта Георгиева от ДСБ

"Протестът е политически, защото изисква политики, но не е партиен. Ако някой си мисли, че това е място да прави политическа агитация и провокации, не е. Благодарим на общинските съветници от различни политически сили, които са тук. Напомням ви, че сте тук, за да чуете исканията на гражданите", предупредиха организаторите преди протестиращите да тръгнат по бул. "Дондуков", за да стигнат пред сградата на Столичната община на ул. "Московска 33".

Бившият депутат от ДБГ Настимир Ананиев. Сред протестиращите бе и колегата му Антони Тренчев СНИМКА: Николай Литов

Иначе освен почти цялата група общински съветници на БСП, сред протестиращите бяха и общински съветници от Реформаторския блок. 

Общинският съветник Стефан Марков уточни, че е много важно да се даде отговор кой би се качил, ако Фандъкова слезе. И обясни, че е дошъл да чуе исканията на гражданите

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Екстремно предизвикателство предприе бегачът Божидар Антонов. Той прави скоростно зимно преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - от връх Ком до нос Емине (около 580 километра), стартирайки в понеделник тази седмица. Приключенецът в трудното изживяване тръгва сам, но в определени участъци от маршрута е подпомаган от членове на екипа

С два метра отслабна 37-годишната Таня Коричкова от Благоевград! Няма грешка в измервателната единица - точно 220 сантиметра губи упоритата жена от обиколката на тялото си, след като решава да се хване в ръце и да промени живота си. Само за няколко месеца с правилно хранене и здрави тренировки в залата Таня успява да отслабне драстично - стопява

Паметник на Васил Левски е издигнат в карловското село Мраченик, където ятаци са криели Апостола! Навръх годишнината от гибелта на героя скулпторът Ангел Каравланов извая образа на героя и постави бюста в центъра на родното си село. "Прабаба ми ми е разказвала как нейни близки хора от Мраченик са криели Апостола в къща близо до центъра.