Оръжеен скандал е на път да взриви гръцкото Правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6575325 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

"Черен понеделник" и силна конфронтация на правителството с опозицията Нова Демокрация за продажбата на оръжие на Саудитска Арабия се очаква в Парламента

С най-трудният политически тест ще се сблъска утре гръцкото правителство, тъй като в Парламента ще се обсъжда парещ въпрос относно продажбата на ракети в Саудитска Арабия, който забърква министъра на отбраната Панос Каменос в скандал.

Дебатът се привръща в трилър, тъй като беше насрочен за миналия четвъртък, но се отложен за утре, по искане на министър-председателя Алексис Ципрас, така че той да присъства, тъй като беше критикуван, че умишлено е отсъствал въпросния четвъртък и е заминал за Париж.

Обсъждането на въпроса ще надхвърли обичайната процедура и ще включва политически лидерски позиции, нещо наистина необичайно за днешните парламентарни времена, коментират гръцки медии.

Има два основни въпроса, които ще бъдат поставени в утрешния дебат: първо, защо правителството реши да продаде военен арсенал на Саудитска Арабия, която е участвала в геноцид в Йемен и прогресира до нова заплаха от дестабилизация в Близкия изток и второ, защо при междуправителствените споразумения се появявя посредник (съдения за оръжейна контрабанда Василис Пападопулос). Въпрос, който повдигна подозрения за скандални процедури, тъй като се оказва, че той се е явявал като представител на С. Арабия, а в действителност не е така!

До този момент министъра на отбраната Панос Каменос твърди, че Василий Пападопулос не е посредник, а официалният представител на Саудитска Арабия.

От Нова Демокрация обявиха, че ще представят доказателства, показващи отношения и зависимост на г-н Пападопулос с Министерството на отбраната.

Ход на скандала:

В продължение на няколко месеца Министерството на отбраната е в разговори с Рияд за прехвърлянето на ракети в Саудитска Арабия. Разговорите се отнасят до продажбата на 300 000 ракети от 105 мм от резервите на гръцката армия на Саудитска Арабия с прогнозна стойност от 64 милиона долара.

За завършване на доставката, Министерството на отбраната, подписва междуправителствено споразумение като гръцкия бизнесмен Василис Пападопулос, се явява като представител на саудитците.

Междудържавното споразумение между Гърция и Саудитска Арабия бе подписано на 13 юни между генералния директор на екипа за отбранителна техника и инвестициите и посредника Василис Пападопулос на летище Микра в Солун. В допълнение към споразумението се предвижда и евентуална продажба на въздушни бомбардировачи МК-82 и МК-83, като предпоставка за завършване на сделката.

Около два месеца по-късно, на 29 август, бригаден генерал на отбраната се среща в Пентагона с ръководителя на Министерството на отбраната на Саудитска Арабия. По време на разговорите Саудитският офицер, за изненада на гръцката страна, декларира, че е единствен отговорен за подписване на договори и споразумения, имащи военен характер и че не знае нищо за междудържавно споразумение подписано от гръцката страна и търговеца-брокер който твърди, че е бил упълномощен от Саудитска Арабия. Освен това, офицерът от Саудитското министерство на отбраната посочва, че не е предвидено финансиране за закупуването на въздушни бомбардировачи MK-82 и МК-83.

Скандалът набира скорост, а Нова демокрация се намеси и публикува прессъобщение, в което посочва, че това е "една напълно странна история, която правителството трябва да обясни".

Нова демокрация лично адресира до г-н Каменос и министър-председател Алексис Ципрас въпроси и ги призовава "да им отговорят утре понеделник".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.