Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6577464 www.24chasa.bg
Тони в бургаската болница

Слагат протези на Антония Спасова след 2 месеца

“Докторе, нали ще мога пак да ходя?” Този въпрос зададе Антония Спасова на д-р Лъчезар Захариев, опитен ортопед, работил дълги години в специализираната болница в софийския кв. “Горна баня”.

На 27 ноември Антония бе прегледана от д-р Захариев и от доайена в протезирането Димитър Ненчовски. Двамата пристигнаха в УМБАЛ-Бургас, където Антония се възстановява под грижите на лекари и медицински сестри.

21-годишната жена се хвърли под влака на гарата в Бургас, оживя, но краката ѝ бяха ампутирани. В нейна помощ бе стартирана кампанията “Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака”, организирана от в. “24 часа” със съдействието на бургаския кмет Димитър Николов и депутатката от ГЕРБ Диана Саватева. Специално бе открита банкова сметка на името на УМБАЛ-Бургас, на която се събират пари за оздравяването на Тони.

Д-р Ненчовски обстойно прегледа състоянието на долните крайници на Тони. Прегледите бяха инициирани от сдружение “Национален алианс за интеграция и политики за здраве и активен живот след ампутации и протезиране”. На място в Бургас пристигна и зам.-председателят на УС на сдружението адвокат Теньо Тенев.

Представителите на сдружението и изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Бойко Миразичйски обсъдиха подробно как ще върви възстановяването и бъдещото протезиране. Набелязани бяха конкретни срокове за всяка една процедура.

От срещата стана ясно, че Антония ще получи средства от социалното министерство, които ѝ се полагат заради ампутацията на двата крака. С тях ще могат да се извърши първоначалното протезиране.

“Всяка година пациентката ще има право на ремонт на протезите и тогава вече може да се поставят по-скъпи, но по-функционални елементи като ходила и колена. Има хора, които се възстановяват толкова добре, че дори не можеш да разбереш, че имат протези”, каза адвокат Тенев. В 2-месечния период на възстановяване Тони ще остане под грижите на бургаските медици. Тя ще бъде преместена в отделението за долекуване, а в началото на януари ще ѝ бъдат взети мерки за протезите.

След като бъдат поставени, Антония ще премине 7-дневен рехабилитационен курс в специализирано здравно заведение, който се поема от здравната каса. Със средствата, които се набират в целевата банкова сметка, рехабилитацията най-вероятно ще бъде удължена.

“Не бива да се бърза с по-скъпите протези, първо трябва да я научим да ходи. После може да се пристъпи към по-функционални, с които може да се кара колело и да се танцува. Това е важно особено за млади хора с ампутации”, разясниха д-р Захариев и д-р Ненчовски. Освен от протези обаче Тони има нужда и от психологическа подкрепа.

След опита за самоубийство на 6 ноември тя все още е доста лабилна. На моменти губи вяра, че ще може да се върне отново към живота. Тони обаче не е сама. Всеки ден до нея е млада бургазлийка, също преминала през различни житейски изпитания. До нея са и колегите ѝ от хотел в Слънчев бряг, в който Антония е работела 3 г.

Банковата сметка

IBAN: BG30SOMB91301010002908

BIC:SOMBBGSF

Общинска банка АД

При превеждане на сумата трябва да се отбележи, че основание за превода е лечение на Антония Спасова Чикова

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина