Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6577464 www.24chasa.bg
Тони в бургаската болница

Слагат протези на Антония Спасова след 2 месеца

“Докторе, нали ще мога пак да ходя?” Този въпрос зададе Антония Спасова на д-р Лъчезар Захариев, опитен ортопед, работил дълги години в специализираната болница в софийския кв. “Горна баня”.

На 27 ноември Антония бе прегледана от д-р Захариев и от доайена в протезирането Димитър Ненчовски. Двамата пристигнаха в УМБАЛ-Бургас, където Антония се възстановява под грижите на лекари и медицински сестри.

21-годишната жена се хвърли под влака на гарата в Бургас, оживя, но краката ѝ бяха ампутирани. В нейна помощ бе стартирана кампанията “Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака”, организирана от в. “24 часа” със съдействието на бургаския кмет Димитър Николов и депутатката от ГЕРБ Диана Саватева. Специално бе открита банкова сметка на името на УМБАЛ-Бургас, на която се събират пари за оздравяването на Тони.

Д-р Ненчовски обстойно прегледа състоянието на долните крайници на Тони. Прегледите бяха инициирани от сдружение “Национален алианс за интеграция и политики за здраве и активен живот след ампутации и протезиране”. На място в Бургас пристигна и зам.-председателят на УС на сдружението адвокат Теньо Тенев.

Представителите на сдружението и изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Бойко Миразичйски обсъдиха подробно как ще върви възстановяването и бъдещото протезиране. Набелязани бяха конкретни срокове за всяка една процедура.

От срещата стана ясно, че Антония ще получи средства от социалното министерство, които ѝ се полагат заради ампутацията на двата крака. С тях ще могат да се извърши първоначалното протезиране.

“Всяка година пациентката ще има право на ремонт на протезите и тогава вече може да се поставят по-скъпи, но по-функционални елементи като ходила и колена. Има хора, които се възстановяват толкова добре, че дори не можеш да разбереш, че имат протези”, каза адвокат Тенев. В 2-месечния период на възстановяване Тони ще остане под грижите на бургаските медици. Тя ще бъде преместена в отделението за долекуване, а в началото на януари ще ѝ бъдат взети мерки за протезите.

След като бъдат поставени, Антония ще премине 7-дневен рехабилитационен курс в специализирано здравно заведение, който се поема от здравната каса. Със средствата, които се набират в целевата банкова сметка, рехабилитацията най-вероятно ще бъде удължена.

“Не бива да се бърза с по-скъпите протези, първо трябва да я научим да ходи. После може да се пристъпи към по-функционални, с които може да се кара колело и да се танцува. Това е важно особено за млади хора с ампутации”, разясниха д-р Захариев и д-р Ненчовски. Освен от протези обаче Тони има нужда и от психологическа подкрепа.

След опита за самоубийство на 6 ноември тя все още е доста лабилна. На моменти губи вяра, че ще може да се върне отново към живота. Тони обаче не е сама. Всеки ден до нея е млада бургазлийка, също преминала през различни житейски изпитания. До нея са и колегите ѝ от хотел в Слънчев бряг, в който Антония е работела 3 г.

Банковата сметка

IBAN: BG30SOMB91301010002908

BIC:SOMBBGSF

Общинска банка АД

При превеждане на сумата трябва да се отбележи, че основание за превода е лечение на Антония Спасова Чикова

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа