Синодът ще помага на македонската църква за признаването й (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6577527 www.24chasa.bg
Патриарх Неофит влезе на засданието на Св. синод с думите, че македонците са наши братя, но решението на въпроса с Охридската архиепископия е сложен.

8 митрополити почват преговори с останалия православен свят

Д-р Милен Врабевски и вицепремиерът Красимир Каракачанов бяха на бдението пред синода.
Д-р Милен Врабевски и вицепремиерът Красимир Каракачанов бяха на бдението пред синода.

Комисия от 8 митрополити ще преговаря с поместните православни църкви и македонската за каноническия ѝ статут, реши Светият синод на БПЦ на заседанието си в понеделник.

Така патриархът и владиците взеха дипломатично решение, с което

нито приемат,

нито отричат

предложението

да признаят

автономията

Владиците ни ще съдействат за автокефалност на Македонската православна църква (МПЦ), която обяви готовност да признае българската за “майка” с писмото си от началото на месеца. Въпросът е сложен, защото над македонската църква тежи схизма заради самоволното ѝ отделяне от сръбската преди 50 г. (виж карето долу).

“При положение че МПЦ признава БПЦ за своя майка, със съзнание за своя свещен дълг поемаме ангажимент да окажем пълно съдействие, като ходатайстваме и се застъпваме пред поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ”, пише в решението на синода, прочетено след заседанието от главния му секретар - Мелнишкия епископ Герасим.

“Българската православна църква никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква”, се казва още в позицията на владиците.

“Те са наши братя, наш народ и ще се стремим да запазим неговото единство. Този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с болшинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията, който не беше разгледан на миналия Критски събор”, каза на влизане патриарх Неофит.

Заседанието мина на фона на бдение под прозорците на палатата на инициативния комитет, който настояваше решението да е положително.

Появи се и

вицепремиерът

Красимир

Каракачанов

Тук сме да окуражим Светия синод, защото има външен натиск да не се вземе едно правилно решение, обясни той. “България беше първата страна, която призна македонската държава. Ако бяхме чакали одобрението на другите църкви, никога нямаше да имаме своя”, каза още Каракачанов.

След вчерашното решение 8-мината владици от комисията започват процедура по преговори с 14-те поместни църкви. Сред тях трябва да се постигне единодушие за автокефалността на Македонската архиепископия, и след това БПЦ да стане нейна “майка”.

От Охридската

архиепископия

изразиха

благодарност

към патриарх

Неофит

и владиците. “Решението дава надежда за окончателно решаване на статута на легитимна автокефалност на МПЦ в семейството на поместните православни църкви”, казват оттам и напомнят, че “двата благочестиви народа споделят множество общи християнски ценности от векове”.

Схизмата е от 1967 г., най-тежки

ще са разговорите със сърбите

Македонската църква обявява автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид. Тогава Македония е част от Република Югославия.

Сръбската патриаршия ѝ налага т.нар. “схизма”, или отлъчване, заради самоволното отцепление. Има няколко опита за връщането на македонската патриаршия в сръбската, които са неуспешни. През 2009 г. Македонската православна църква добавя към името си “Охридска архиепископия”, сменя герба и знамето си. По този начин се самообявява и за наследник на старата Българска охридска архиепископия. Нито една от 14-те поместни православни църкви не я признава. Най-тежки ще бъдат преговорите със Сръбската патриаршия, от която македонската се е отцепила. Според богослови Руската православна църква също ще е в сложно положение за признаването на автокефалност на македонската, защото при нея стои и въпросът с желанието на украинската църква да се отдели. След решението на Св. синод да съдействаме за Македонската архиепископия, има два варианта за изход от ситуацията. Първият е останалите поместни църкви да я признаят и тя официално да стане “дете” на БПЦ. Вторият е да откажат. Тогава БПЦ и МПЦ ще продължат сътрудничеството си. Процесът обаче може да отнеме до 10 г.