Борисов: Благодаря на царя, до месец отваряме посолство. Коментарите за Иран са от завист (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6581593 www.24chasa.bg
Бойко Борисов пред журналисти в Рияд СНИМКА: Правителствената пресслужба

"България е интересна на света и включително за Саудитска Арабия, особено в сферата на инвестициите заради своята стабилност. От нас се интересуват и като партньор в борбата с тероризма, екстремизма и трафика на хора. Затова и от престолонаследника и в разговорите с другите официални лица се чу, че имат желание скоро да дойдат в България и да инвестират." Това заяви Борисов след края на поредицата от срещи в първия ден от официалната си визита в Рияд.

Премиерът благодари на Симеон Сакскобургготски за това, че се е съгласил да го придружава по време на визитата му в кралството и така двамата са дали пример за политическа култура. Наистина съм много признателен на царя, защото показахме как може и трябва да се ползват знанията, уменията и дипломацията на мъдрите хора, какъвто е той, коментира Борисов.

Той добави, че е първият държавник, който получава покана за среща с краля на Саудитска Арабия, защото в този исторически момент страната ни е изключително стабилна и показва завидни икономически и финансови показатели.

"Аз съм много голям оптимист за бъдещето на нашите отношения след срещата си с престолонаследника, който е много енергичен човек с амбиция за реформи. Той е с много добро чувство към България и обеща максимум инвестиции да докарат в страната. В рамките на месец обещах да задвижим нещата с посолството, те се ангажираха да помогнат със сграда. Сутринта имахме и успешен бизнесфорум с много фирми - български и саудитски. Много време ни отделиха, и краля, и престолонаследника, и всичките им министри, от което личи, че България им е интересна", каза Борисов.

Премиерът каза още, че няма никакви проблеми с Иран, а напротив - отношенията с тази страна са прекрасни и го доказал с посещението си там. По повод коментарите за отклонения маршрут на самолета му на път за Рияд той каза, че в България имало много завистливци, които се дразнели от успехите на държавата.

"Моята политика, нашата политика винаги е била: винаги за мир, никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели и с Иран, и с Катар, и с Турция. Това не значи, че сега не можем да развием приятелството си и с други страни, каквото досега не сме имали, поне не в този обем и така, както искаме. Това, което разправят за отклоняването на самолета е чиста завист, мъчно ми е", заяви Бойко Борисов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени