Борисов и Бин Салман 24 часа на взаимно разположение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6581627 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Георги Милков

Като дойда в България няма да е с празни ръце, обеща престолонаследникът на Саудитска Арабия

За теб съм 24 часа на разположение, това е личният ми номер, но да знаеш, че понякога мога да бъда много досаден. Така престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се раздели с българския премиер Бойко Борисов след срещата им в Рияд без да оставя никакво съмнение, че това е началото на едно красиво приятелство. Широката усмивка на Борисов отсреща само потвърди у двете събрали се делегации усещането за това, че точно тези двама души са се харесали от първия момент и са се разбрали чудесно.

Изненадващо за много хора младият принц дойде да посети българския министър-председател в резиденцията, в която е настанен по време на визитата в Саудитска Арабия. Когато го информираха, че кортежът на престолонаследника е пред портите на двореца, Борисов като домакин излезе да го посрещне на входа пред парадните стълби. Представи министрите си и го покани в един от салоните да пият кафе с кардамон и да обсъдят бъдещето на двустранните отношения, региона и света. Двамата излязоха от срещата видимо доволни, след което дълго се изпращаха на главната порта на двореца “Крал Сауд”, разменяйки телефони и уговорки да се търсят по всяко време.

Както стана ясно по-късно, Борисов е обещал да отвори посолство в Рияд, а саудитската страна да помогне със сградата. Премиерът е поканил престолонаследника да дойде в България в удобно за него време още следващата година. Когато дойда в София, няма да е с празни ръце, затова трябва да подготвим добре това посещение, казал принц Мохамед бин Салман.

По-рано през деня Борисов бе приет от крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд в двореца “Арка” в Рияд. Това е първата в историята среща между саудитски монарх и български държавник.

Заедно с Борисов на срещата с краля влезе и Симеон Сакскобургготски. Крал Салман определи посещението на Борисов като първа голяма крачка към развитие на диалога между София и Рияд.

Двамата се договориха за начало на активен диалог и отваряне на българско посолство в саудитската столица. Готовността на България да има най-сетне своя дипломатическа мисия в кралството бе сред основните теми и по време на обяда, който монарха даде в чест на българския си гост.

Както стана ясно, крал Салман е направи голям жест, приемайки Борисов, само ден след кончината на най-малката си сестра - принцеса Мудауи бинт Абделазиз ал Сауд, заради чието погребение броени часове по-рано бе в Мека.

В двореца “Арка” в присъствието на краля и премиера бяха подписани и две двустранни спогодби - за избягване на двойното данъчно облагане и споразумение за сътрудничество в областта на земеделието. От българска страна подпоси под тях сложиха министрите на външните работи и на земеделието - Екатерина Захариева и Румен Порожанов.

По-късно Борисов се срещна и с външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр - един от най-активните и разпознаваеми дипломати на световната сцена. Двамата обсъдиха обстановката в Близкия изток, Балканите и Европа. Накрая Борисов покани Джубейр да дойде да кара ски в Банско.

Междувременно министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна с принц Абделазиз бин Сауд бин Найеф ал Сауд - министър на вътрешните работи на кралството. 34-годишният принц също е от младото поколение саудитски аристократи, чието назначение на този изключително важен за страната пост съвпада с избирането на Бин Салман за престолонаследник.

Рано сутринта, много преди да е започнала програмата на премиера, министърът на туризма Николина Ангелкова бе вече готова първа да сложи началото на поредицата разговори. Тя се видя с колегата си Султан бин Салман - син на краля, ерудиран джентълмен, американски възпитаник, пилот и астронавт. Контактът между Ангелкова и принца датира от един международен форум в Колумбия. След което принц Султан специално дойде до България, пилотирайки лично самолета си и подписа споразумение за развитие на връзките в туризма.

Визитата на премиера Борисов в Рияд продължава още един ден с посещение в Центъра за превенция срещу екстремизма и радикалните идеологии. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип