Борисов и Бин Салман 24 часа на взаимно разположение (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6581926 www.24chasa.bg
Бойко Борисов и престолонаследникът Мохамед бин Салман се разделиха като приятели след разговорите си в Рияд.

Като дойда в България, няма да е с празни ръце, обеща престолонаследникът на Саудитска Арабия

Земеделие, химическа промишленост, фармация и туризъм интересни за саудитците, искат да инвестират у нас

“За теб съм 24 часа на разположение, това е личният ми номер, но да знаеш, че понякога мога да бъда много досаден.” Така престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се раздели с българския премиер Бойко Борисов след срещата им в Рияд, без да оставя никакво съмнение, че това е началото на едно красиво приятелство.

Широката усмивка на Борисов отсреща само потвърди у двете събрали се делегации усещането за това, че точно тези двама души са се харесали от първия момент и са се разбрали чудесно.

Изненадващо за много хора, младият принц дойде да посети българския министър-председател в резиденцията, в която е настанен по време на визитата си в Саудитска Арабия. Когато го информираха, че кортежът на престолонаследника е пред портите на двореца, Борисов като домакин излезе да го посрещне на входа пред парадните стълби. Българският министър-председател представи министрите си и покани престолонаследника в един от салоните

да пият кафе с

кардамон и да

обсъдят

бъдещето на

двустранните

отношения,

региона и света

Борисов и Мохамед бин Салман излязоха от срещата видимо доволни, след което дълго се изпращаха на главната порта на двореца “Крал Сауд”, разменяйки телефони и уговорки да се търсят по всяко време.

Както стана ясно по-късно, Борисов е обещал да отвори посолство в Рияд, а саудитската страна - да помогне със сградата. Според думите на премиера откриването на българското посолство в Рияд щяло да стане до месец.

Премиерът е поканил престолонаследника да дойде в България в удобно за него време още следващата година. “Когато дойда в София, няма да е с празни ръце, затова трябва да подготвим добре това посещение”, казал принц Мохамед бин Салман. Саудитците проявяват интерес да инвестират в земеделие, химическа промишленост, фармация и туризъм у нас.

По-рано през деня Борисов бе приет от крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд в двореца Арка в Рияд. Това е първата в историята среща между саудитски монарх и български държавник.

“Исторически така се е стекъл светът, че двете държави сме се движили в доста противоположни посоки. Безспорен факт е, че

нито Тодор

Живков е идвал

тук, нито след

това премиери

и президенти. Не е идвал дори Симеон Сакскобургготски, на когото много благодаря, че е с нас. Така даваме пример за политическа култура, за това как може да се ползват мъдростта и знаещите и ерудирани хора”, обясни Борисов пред българските журналисти. Историческото посещение обаче не се дължало на него, а на стабилността, която правела България интересен и важен партньор.

Заедно

с Борисов на

срещата с краля

влезе и

Симеон

Сакскобургготски

Крал Салман определи посещението на Борисов като първа голяма крачка към развитие на диалога между София и Рияд.

Двамата се договориха за начало на активен диалог и отваряне на българско посолство в саудитската столица. Готовността на България да има най-сетне своя дипломатическа мисия в кралството бе сред основните теми и по време на обяда, който монархът даде в чест на българския си гост.

Както стана ясно, крал Салман е направил голям жест, приемайки Борисов само ден след кончината на най-малката му сестра - принцеса Мудауи бинт Абделазиз ал Сауд, заради чието погребение броени часове по-рано бе в Мека.

В двореца Арка в присъствието на краля и премиера бяха подписани и две двустранни спогодби - за избягване на двойното данъчно облагане и споразумение за сътрудничество в областта на земеделието. От българска страна подписи под тях сложиха министрите на външните работи и на земеделието - Екатерина Захариева и Румен Порожанов.

По-късно Борисов се срещна и с външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр - един от най-активните и разпознаваеми дипломати на световната сцена. Двамата обсъдиха обстановката в Близкия изток, на Балканите и в Европа. Накрая Борисов

покани Джубейр

да дойде да кара

ски в Банско

Междувременно министърът на отбраната Красимир Каракачанов се срещна с принц Абделазиз бин Сауд бин Найеф ал Сауд - министър на вътрешните работи на кралството. 34-годишният принц също е от младото поколение саудитски аристократи, чието назначение на този изключително важен за страната пост съвпада с избирането на Бин Салман за престолонаследник.

Рано сутринта, много преди да е започнала програмата на премиера, министърът на туризма Николина Ангелкова бе вече готова първа да сложи началото на поредицата разговори. Тя се видя с колегата си Султан бин Салман - син на краля, ерудиран джентълмен, американски възпитаник, пилот и астронавт. Контактът между Ангелкова и принца датира от един международен форум в Колумбия. След което принц Султан специално дойде до България, пилотирайки лично самолета си, и подписа споразумение за развитие на връзките в туризма.

Визитата на премиера Борисов в Рияд продължава още един ден с посещение в Центъра за превенция срещу екстремизма и радикалните идеологии.

Премиерът: Благодаря на царя, до месец отваряме посолство

“България е интересна на света и включително за Саудитска Арабия, особено в сферата на инвестициите заради своята стабилност. От нас се интересуват и като партньор в борбата с тероризма, екстремизма и трафика на хора. Затова и от престолонаследника, и в разговорите с другите официални лица се чу, че имат желание скоро да дойдат в България и да инвестират.” Това обобщение направи премиерът Бойко Борисов след края на поредицата от срещи в първия ден от официалната си визита в Рияд.

Премиерът благодари на Симеон Сакскобургготски за това, че се е съгласил да го придружава по време на визитата му в кралството и така двамата са дали пример за политическа култура. “Наистина съм много признателен на царя, защото показахме как може и трябва да се ползват знанията, уменията и дипломацията на мъдрите хора, какъвто е той”, коментира Борисов.

Той добави, че е първият държавник, който получава покана за среща с краля на Саудитска Арабия, защото в този исторически момент страната ни е изключително стабилна и показва завидни икономически и финансови показатели.

“Аз съм много голям оптимист за бъдещето на нашите отношения след срещата си с престолонаследника, който е много енергичен човек с амбиция за реформи. Той е с много добро чувство към България и обеща максимум инвестиции да докарат в страната. В рамките на месец обещах да задвижим нещата с посолството, те се ангажираха да помогнат със сграда. Сутринта имахме и успешен бизнесфорум с много фирми - български и саудитски. Много време ни отделиха и кралят, и престолонаследникът, и всичките им министри, от което личи, че България им е интересна”, каза Борисов.

През следващата година в София ще бъде организиран бизнесфорум между български и саудитски фирми, съобщиха от икономическото министерство. Това е било договорено по време на форума, който бе част от посещението на министър-председателя в Саудитска Арабия. Очакванията са на събирането в София вече да се обсъждат конкретни проекти за саудитски инвестиции у нас.

Изненада! Иран отказа да пусне самолета, спешно търсиха нов маршрут

Външно привика посланика на Техеран за обяснения, той се оправда с техническо недоразумение

Изненадващо Иран е отказал да допусне правителствения самолет с премиера Бойко Борисов и делегацията му да прелети през неговото въздушно пространство на път за Саудитска Арабия. Това обяви в сряда сутринта от Рияд вицепремиерката и министърка на външните работи Екатерина Захариева.

Първоначално Иран бил потвърдил, че ще пропусне самолета на българския министър-председател през територията си. В последния момент, когато правителственият “Еърбъс” вече е навлизал над Иран, е отказан достъп и се е наложило пилотите да се върнат над територията на Турция.

Самолетът е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство. “Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним”, обявиха от правителствената пресслужба на България.

Турските власти са съдействали на самолета на Борисов да получи разрешение да лети над територията на Ирак, разказа още външната министърка Захариева. Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите са неверни и спекулативни.

Връщането от въздушното пространство на Иран не е довело до проблеми с полета, единствено се е наложило за кацането да бъде ползвано друго летище в столицата на Саудитска Арабия Рияд, а не първоначално предвиденото, обясни още тя.

В сряда българското Министерство на външните работи привика за обяснения временно управляващия посолството на Иран в София Хасан Дотаги. Той обяснил, че ставало дума за техническо недоразумение. По-късно от посолството на Иран обясниха, че е имало несъответствие с предварително подадената информация за полета.

“Бях един от първите, които отидоха в Иран, и с тях сме в прекрасни отношения. Моята политика е била за мир и никога срещу трета държава. Всички знаят, че сме приятели с Катар, с Иран и с Турция. Това не значи, че не можем да доразвием приятелства и с други страни”, коментира инцидента пък Борисов.

Преводачката - със забрадката от делото в Либия срещу медиците

Една от най-изтъкнатите арабистки в България, преподавателката от Софийския университет Мая Ценова, превежда на премиера Бойко Борисов по време на срещите му в Саудитска Арабия.

Нейната забрадка обаче предизвика вълна от коментари във фейсбук. Оказа се, че забрадена със същия шал, Мая Ценова е превеждала и в Либия по време на процеса срещу българските медици, които бяха обвинени от режима на Муамар Кадафи. “Преводачката Мая Ценова от СУ защо била със забрадка, та срамела българите?! Уважаеми засрамени българи, да сложа на главата си точно този шал, е мое лично решение! Само че защо никой от вас не се почувства засрамен, когато влязох със същия тоя шал в залата на либийския върховен съд в Триполи преди 12 години?”, написа тя във фейсбук. И обясни, че когато човек е на гости, трябва да се съобразява с правилата на домакините.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени