Захариева и Ал Джубейр с идеи за диалога София - Рияд (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6582698 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева и Адел бин Ахмед Ал-Джубейр Снимки: Пресслужба на Министерски съвет

“Виждам много възможности за саудитски инвестиции в България, особено във високите технологии, роботиката, туризма, земеделието”, заяви саудитският външен министър Адел ал Джубейр по време на срещата си с българския първи дипломат Екатерина Захариева.

Двамата разговаряха в Рияд в рамките на официалното посещение в кралството на българския министър-председател Бойко Борисов.

“На политическо ниво имаме добри отношения, но със съвсем нереализиран потенциал. Разбрахме се у нас да дойде бизнес делегация, за да видят възможностите за инвестиции. Знаете, че имат план от миналата година да диверсифицират инвестиционните си намерения и да търсят вложения във всички сфери. Запознах министър Ал Джубейр с възможностите за инвестиции във високите технологии в България”, заяви след срещата Захариева.

Тя запозна своя саудитски колега с високата квалификация на българските ИТ специалисти, с развитието на фармацията, електрониката и старт-ап компаниите, към които има голям интерес за финансиране от целия свят.

“Всеки четвърти компонент на вашите автомобили е произведен в България”, каза Захариева на Ал Джубейр.

По темата за евентуалните саудитски инвестиции в България ще бъдат проучени възможностите, които предоставя Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия, основан през 1971 г., чиято цел е да инвестира средства от името на правителството на кралството. Фондът има портфолио от приблизително 200 вложения със собствен капитал, отпускане на заеми или гаранции.

През юли 2014 г. Министерският съвет на Саудитска Арабия даде възможност на Фонда да финансира нови дружества извън кралството, като очакванията са той да стане най-големият суверенен фонд в света с активи от 2 трилиона долара. До момента чрез този инструмент Саудитсака Арабия е финансирало редица водещи компании в Азия и Европа, а през май т. г., по време на визитата на президента на САШ Доналд Тръмп в Рияд, са обявени инвестиции за 40 милиарда долара отвъд океана. На срещата на външните министри бяха набелязани и мерки за засилване на политическите контакти. Министър Ал Джубейр прие поканата да посети България, а същевременно обеща и пълно съдействие за намирането на сграда на бъдещото българско посолство в Рияд, което предстои да бъде открито през първата половина на 2018 г.

“Ще изпратим служители тук, за да проучат възможностите за настаняване на дипломатическата мисия. Първоначално вероятно ще наемем сграда. Обсъждахме варианти и да разменим собственост, тъй като и кралството наскоро отвори посолство в София и е наело сграда”, заяви министър Захариева.

Заедно с министър Ал Джубейр българският външен министър покани в София и заместниците му, които бяха дошли на срещата.

Двамата първи дипломати обсъдиха редица регионални въпроси и проблеми от международния дневен ред, като поставиха акцент върху сигурността и борбата с тероризма. България и Саудитска Арабия са партньори във водената от САЩ Глобалната коалиция за противодействие на ИДИЛ, като страната ни оказва последователна подкрепа за международните усилия за пресичане финансирането на тероризма и предотвратяване преминаването на чужди бойци към райони на конфликт, коментираха от екипа на министър Захариева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Медицинските работници от ВМА, които са на първа линия в битката с COVID-19 излезнаха с послание до всички като направиха специална снимка, на която изписаха: „Вие сте вкъщи. Ние сме на работа. И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД!” Снимка: Facebook /