След разследване на "168 часа": Първо глоба, а после затваряне на бар, който дава наргиле на деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6583982 www.24chasa.bg

Забранява се пушенето на шиша за всички под 18 години

С нормалните цигари се вдишват в пъти по-малко никотин, катран и тежки метали

Глоби между 1000 и 5000 лева ще бъдат налагани на търговци, които предлагат наргиле на деца. При повторно нарушение, заведението ще се затваря. Това предвиждат промени в 4 закона, които Министерството на здравеопазването ще внесе скоро в парламента.

Измененията бяха предизвикани от разследването на "168 часа" "Наргилето води до рак на белите дробове, пикочния мехур и устата" и коментара на Слави Ангелов "Деца на опасно тъпи родители масово пушат отровно наргиле".

Резултатът е, че се предприемат спешни мерки -

лица под 18 години вече да не могат да пушат вредните водни лули

От МЗ съобщиха пред вестника, че се предвиждат промени в Закона за здравето, Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, Закона за закрила на детето и Закона за акцизите и данъчните складове.

В първия

ще се разшири забраната за тютюнопушене,

като се регламентира овен забрана за пушене на тютюневи изделия и изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, включително и наргиле, уточниха оттам.

Според тях се предвиждат строги санкции за управителите на обекти, допуснали подобно нарушение. Ако те станат системни, директно ще се затваря съответният шиша бар, категорични са от МЗ.

"Считаме, че това ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях имоти", твърдят още експертите. Според чиновниците нарушителите, ако са физически лица, ще бъдат наказвани с глоби между 300 и 500 лева.

"Имуществената санкция ще е от 1000 до 1500 лв., ако е едноличен търговец, и ще нараства в порядъка между 3000 и 5000 лв., ако е юридическо лице", споделят от институцията.

Ако има повторно нарушение обаче, размерите на санкциите се покачват двойно. Проверката на "168 часа" показа, че ще се разшири кръгът и на контролните органи. Целта е

по-ефективна преса над шиша баровете,

които никнат като гъби около училищата.

В Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия също предстои да се въведат нови текстове, с които да се дефинира понятието "изделие за водна лула, несъдържащо тютюн".

С тези допълнения ще се забрани продажбата на тютюн за водната лула и пушенето на наргиле за всички под 18-годишна възраст.

"Ще направим промени и в Закона за акцизите и данъчните складове, които са свързани с разширяване определението за тютюневи изделия, като се поясни, че смесите за пушене с наргиле

също попадат в обхвата за облагане на тютюневите изделия",

категорични са от Министерството на здравеопазването. Оттам разчитат, че парламентът подкрепя идеите им и ще приеме предложените промени. Основната причина за това са огромните вреди за здравето на децата.

Какви са те според последните проучвания от министерството четете тук - в "168 часа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца