Главният прокурор отрекъл сделката за “Техноимпекс” да е проверявана (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6584228 www.24chasa.bg
СНИМКА: Кристина Кръстева

Цацаров е отговорил с писмо на запитване на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова. От партията на Борисов чакат най-сетне Нинова да подкрепи ревизия на приватизацията

Считано от момента на сключването на договор за продажба на “Техноимпекс” на 13 януари 1999 г. - почти 18 г., за сделката с външнотърговското предприятие не са правени никакви проверки.
Това е написал главният прокурор Сотир Цацаров до депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова на нейно запитване по темата, съобщи тя в парламента.

Така се опровергават

твърденията на

председателя на БСП,
която е имала акции и е участвала в приватизацията на “Техноимпекс”, че раздържавяването на това дружество е било три пъти проверявано от прокуратурата. Всъщност това не се е случвало никога.

Атанасова показа писмения отговор на Цацаров и прочете дословно от него: “Не са подавани сигнали, не са извършени проверки и не са образувани досъдебни производства относно приватизационната сделка. Не са установени преписки или досъдебни производства, касаещи придобиване на акции от “Техноимпекс 98” АД от страна на Корнелия Петрова Нинова.”

Корнелия Нинова, която е на форум на ПЕС в Португалия, не коментира вчера изнесените факти. Тя ще го направи другата седмица, обясниха от парламентарната група на левите.

“Нинова не само да праща писма, с които да иска лидерски срещи, а поне веднъж самата тя да се държи като лидер. Дебатът за ревизия на приватизацията да се състои и тя да подкрепи затварянето на страницата на прехода, като гласува и в пленарната зала за отварянето на конституцията и отпадането на давността. И да не се прави на морален стожер, ако не може да представи аргументи”, сряза задочно Атанасова БСП лидера.

“Нинова много често злоупотребява и твърденията не са приятел на истината”, продължи депутатката от ГЕРБ. Атанасова припомни и за други документи, които е показала, според които лидерката на БСП не само е участвала в приватизацията на дружеството, но и е платила 70 хиляди долара за акции и е поела задължение за 700 хил. долара.

“Мисля, че това е много неудобна тема за нея, затова и

темата за

ревизията на

приватизацията

претърпява

различни

формати
- първо щяха да я подкрепят, тя уж щеше да подпише за внасянето на промяната в конституцията, а БСП да гласува против, сега иска лидерска среща”, намери непоследователност в действията на Нинова Десислава Атанасова. И увери, че ГЕРБ не инициира промените в конституцията, за да бъде ударена Нинова или хората около Иван Костов. Трябва да се потърси наказателната отговорност на лицата, ощетявали държавата, заключи Атанасова.