Фонд на Саудитска Арабия с $ 2 трилиона ще инвестира у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6584230 www.24chasa.bg
Премиерът и българските министри по време на разговорите във фонда вчера

5-звездните хотели и високите технологии интересни за арабите

“Виждам много възможности за саудитски инвестиции в България, особено във високите технологии,

роботиката,

туризма,

земеделието”, заяви саудитският външен министър Адел ал Джубейр по време на срещата си с българския вицепремиер и първи дипломат Екатерина Захариева.

Двамата разговаряха в Рияд в рамките на официалното посещение в кралството на българския министър-председател Бойко Борисов.

“На политическо ниво имаме добри отношения, но със съвсем нереализиран потенциал. Разбрахме се у нас да дойде бизнес делегация, за да видят възможностите за инвестиции. Знаете, че имат план от миналата година да диверсифицират инвестиционните си намерения и да търсят вложения във всички сфери. Запознах министър Ал Джубейр с възможностите за инвестиции във високите технологии в България”, заяви след срещата Захариева.

Тя запозна своя саудитски колега с високата квалификация на българските ИТ специалисти, с развитието на фармацията, електрониката и старт-ъп компаниите, към които има голям интерес за финансиране от целия свят.

“Всеки четвърти компонент на вашите автомобили е произведен в България”, каза Захариева на Ал Джубейр.

По темата за евентуалните саудитски инвестиции в България ще бъдат проучени възможностите, които предоставя Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия. Той е основан през 1971 г. с цел да инвестира средства от името на правителството на кралството. Фондът има портфолио от приблизително 200 вложения със собствен капитал, отпускане на заеми или гаранции.

Саудитска Арабия с $ 2 трилиона

ще инвестира у нас

През юли 2014 г. Министерският съвет на Саудитска Арабия даде възможност на фонда да финансира нови дружества извън кралството, като очакванията са той

да стане

най-големият

суверенен фонд

в света

с активи от 2 трилиона долара. До момента чрез този инструмент Саудитска Арабия е финансирала редица водещи компании в Азия и Европа, а през май т. г. по време на визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Рияд са обявени инвестиции за 40 млрд. долара отвъд океана.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов също посети инвестиционния фонд. Той се запозна и с работата на глобалния център за борба с екстемистката идеология в Рияд.

“Ще изпратим служители тук, за да проучат възможностите за настаняване на дипломатическата мисия. Първоначално вероятно ще наемем сграда. Обсъждахме варианти и да разменим собственост, тъй като и кралството наскоро отвори посолство в София и е наело сграда”, каза Захариева по повод откриването на българско посолство в Рияд.

Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели, стана ясно пък на срещата на министрите на туризма Николина Ангелкова и султан Бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд.

България ще разкрие служба по търговско-икономическите въпроси в Кралство Саудитска Арабия, съобщи пък зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

Български комапнии могат да участват в

проекти за

възобновяеми

енергийни

източници

в Саудитска Арабия и в строителството.

Транспортните министри Ивайло Московски и Набил бин Мохамед ал Амуди пък обсъдиха подписването на спогодба за въздушен транспорт, за да може да бъде пусната и самолетна линия София-Рияд.

Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски взеха участие в традиционния танц със саби в кралския двор - чест, която се оказва само на най-важните гости. Борисов бил по-добър в изпълнението си от американския президент Доналд Тръмп, похвалиха го домакините.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени