41 лекари с награди за 126-ия рожден ден на ВМА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6584339 www.24chasa.bg
Преди месец проф. Венцислав Мутафчийки, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов и проф. Николай Петров (от дясно на ляво) бяха на освещаването на 3 нови линейки за нуждите на ВМА. СНИМКА: Архив

l Военните лекари спасяват най-тежките пациенти от цялата страна, те са

първи на мястото при бедствия, аварии и атентати

l Когато другите абдикират, ние продължаваме, казва проф. Венцислав

Мутафчийски, шеф на болницата

126 години от създаването си отбелязва днес Военномедицинска академия (ВМА) - единствената болница със значение не само за националното, но и за военното здравеопазване в България.

41 лекари от ВМА ще бъдат наградени за дейността и приноса си за развитието на болницата. Над 30 доказани специалисти бяха отличени в инициативата на в. “24 часа” “Лекарите, на които вярваме”.

“Ние сме толкова

големи, защото

стоим на раменете

на нашите

предшественици

и затова виждаме надалеч” е мотото на всички военни лекари.

От създаването си като гарнизонна болница през 1891 г. с указ на княз Батенберг ВМА не престава да расте и да се развива благодарение на ентусиазма на своите създатели – възрожденските лекари Георги Золотович, Михаил Иванов, Луиджи Понтара и други техни съвременници, които полагат основите на военното здравеопазване.

Днес структурата ѝ включва 5 болници на стратегически места - София, Варна, Сливен, Плевен и Пловдив, и два санаториума в Хисаря и Банкя.

Чуе ли се за бедствие, голяма катастрофа или ужасяващ терористичен акт на помощ идват екипите на ВМА. Така при първия в България атентат на летище “Сарафово”, наводнението в Мизия и последната голяма катастрофа край Микре пристигнаха от ВМА. Само за 6 часа успява да се сформира и екип, който заминава за турския град Адапазаръ в помощ на пострадалите след голямото земетресение там през 1999 г.

ВМА - София, има уникални медицински звена. Клиниката по гастроентерология например е основната, занимаваща се с най-съвременните подходи и миниинвазивни процедури в тази област.

А Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология е

първата, в която

се извършва

чернодробна

трансплантация

преди 10 г. Днес това се превърна в рутинна дейност, като успешните трасплантации са вече 63. Преди седмица там се проведе и следдипломен курс по миниинвазивна хирургия на рак на панкреаса, който обучава специалистите за най-модрените и щадящи операции при това заболяване.

Повече от 20 г. Клиниката по ендоскопска хирургия е първата, в която са извършени 20 нови за страната операции. Преди година тя отбеляза и 25 г. от създаването си.

Освен с осигуряване на най-модерните безкръвни операции ВМА - София, поддържа и една от най-модерните клиники по токсикохимическа лаборатория. Във времената, когато всички болници и лаборатории абдикираха да изследват за кръв, алкохол, наркотици, токсини, ние продължихме, дори и тогава, когато бяхме притеснени с дългове, защото тя е от национално значение, разказва проф. Венцислав Мутафчийски, който в момента управлява болницата.

Най-тежките случаи от цялата страна се поемат именно от реанимацията на ВМА, която е най-голямата в България.

Обикновено към тях се пренасочват интубирани болни в много тежко състояние. Тя е еталон не само заради техниката, с която разполага, но и заради научния и лекарския потенциал. Съвсем скоро след половин година като здравен министър

начело на

реанимацията се

върна проф.

Николай Петров,

който я ръководи заедно с доц. Евелина Одисеева.

Не по-назад остават и клиниките по интензивна терапия, кардиология, обща и онкологична гинекология, кожни болести, както и инфекциозното отделение, изградено по всички световни стандрати. Там се лекуват пациенти с тежки инфекционни заболявания. Само в нея има носилка за транспортиране на болни от ебола.

Над 200 деца имат възможност да чуват света около себе си благодарение на УНГ отделението, което е най-големият център на европейско ниво за поставяне на кохлеарни импланти.

А Клиниката по ендокринология е първата у нас с най-голям опит в областта на инсулиновите помпи.

Уникални като развитие и успеваемост в лечението са и звената на ВМА в другите градове. Във Варна има няколко отделния, които са важни за този регион. Там е единствената клиника по изгаряния, по токсикология и токсикохимическа лаборатория, много силно е развита и хирургията, която работи високообемна и тежка хирургия. Много силна е и ортопедията и травматологията. От военна гледна точка там е и най-силният център по военна и авиомедицина заради разположението на военноморското командване.

Нововъведения има и в болниците в Плевен, Сливен и Пловдив. Навсякъде стремежът е да се осигури добра база и най-модерна техника.

Военномедицинска болница е единствената у нас, която има отговорност и за военното здравеопазване. През последните 10 г.

400 души са

участвали в

над 600 мисии

зад граница

в Афганистан, Ирак, Бали, Хаити. Където и да отиде екип на ВМА, отзивите от съставите, които са работили с тях са отлични. За лекарите пък това е сериозен опит, който след това се прилага и в цивилното здравеопазване, а това прави болницата по-ефективна от всички останали.

В момента има два екипа на задгранични мисии - един от 4-ма човека в Мали, един лекар в Босна и Херцеговина, а сега се готви друг екип, който ще замине за Афганистан.

Честванията по случай празника ще започнат в 11 ч днес, а сред гостите на събитието ще бъдат председателят на парламента Цвета Караянчева, представители на президентството, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването.

2023 г.: завършва първият випуск военни лекари

През есента на 2023 г. ще завърши първият випуск от специалност “Военен лекар”. Такова обучение се провежда за първи път у нас и се реализира благодарение на сътрудничеството на ВМА, Висшето военноморско училище и Медицинския университет - Варна. То стартира през август тази година и ще продължи 6 г.

Военната подготовка на всички 29 студенти - 20 курсанти, от които 16 жени и 4-ма мъже, и 9 медсестри, се извършва във Военноморското училище, началната медицинска подготовка в МУ - Варна, а специализираната военномедицинска подготовка във ВМА - София.

Досега България бе единствената държава в Балканския регион, която не произвеждаше собствени военномедицински кадри, а недостигът им особено в поделенията на ВМА е проблем, по който тече дискусия от 2 г.

Затова ръководството на ВМА обмисля създаване и на Военномедицински университет, но това ще отнеме доста време.

“Завиждам за куража на тези млади хора да се включат в нещо пилотно, защото ученето на военна наука заедно с медицина е доста трудно”, казва проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА. Студентите ще дойдат на празника, за да се запознаят с началниците на клиниките, както и да видят какво предлага болницата.

Във ВМА лекуват с операции на световно ниво

Операции на световно ниво се извършват от години във ВМА.

През май 2017 г. бе извършена първата у нас операция по нов метод, който спестява ампутация на ректума при рак. Тя е органосъхраняваща, като дори няма разрез на корема. При традиционните хирургични методи в тези случаи не е възможно да се запази анусът. С новия тип интервенция се избягва осакатяващата процедура, след която се носят торбички за анус претер. В света досега са направени 100 такива операции, а само за 6 месеца във ВМА броят им е 20.

Предвижда се да се въведе нов за България метод, при който със специален филтър ще се вижда докъде се кръвоснабдява червото. Той ще бъде от важно значение при резекции на червата.

Преди дни в Клиниката по чернодробна трансплантация екипът на проф. Никола Владов извършва още една уникална за България операция. При тумор на вена порте - главната вена, която кръвоснабдява черния дроб, е направена транспозиция на бъбречна вена, за да може тя да захранва черния дроб по време на операцията. Досега това не е правено у нас.

Отскоро Клиниката по пулмология пък разполага и с апаратура, която позволява лазерна операция на тумори, които запушват дихателните пътища.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката