Ресторант във Велики Преслав гощава четирима президенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6585608 www.24chasa.bg
Четиримата държавни глави Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов заедно с домакините си семейство Кюркчиеви.

В „Панорама“ посрещат с ребърца от шаран и живописна гледка към старата столица

Да посрещне и нагости височайш държавник – чест, за която бленува всеки ресторантьор.

За семейство Кюркчиеви от Велики Преслав удовлетворението е четворно. Семейният им ресторант „Панорама“ бе избран за съвместния обяд на Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов. Четиримата държавни глави се събраха в началото на ноември, за да почетат първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев с откриване на паметна плоча в родното му село Веселиново.

След церемонията президентите избрали да похапнат и обменят виждания за случващото се у нас в ресторанта на Кюркчиеви.
Буквално седмица преди посещението ресторантьорите разбират, че са предпочетени за обяда на високо ниво.

"Когато ни звъннаха от президентството, аз, съпругът ми и синът ни изпитахме искрена радост. На нас се падна невероятна чест, но и отговорност всичко по време на визитата да е на изключително ниво", казва Цветанка Кюркчиева.
Абсолютно земни хора, с чувство за хумор и невероятно отношение към персонала – така Кюркчиеви описват специалните си гости.

Макар да не разполагали с много време преди визитата, собствениците на ресторант „Панорама“ подходили уверено. „Държим на високото ниво на обслужване, качество и чистота ежедневно“, споделят предприемачите.„Това е причината много хора от околността и гостуващи да изберат ресторанта“.
Идват посетители от Велики Преслав, Варна, Шумен, Търговище. Последните два града са на около 20 километра от заведението.
"Качват се на автомобилите си и идват. А ние ги караме да почувстват, че си е струвало да пропътуват това разстояние", казва домакинята.

Четиримата български президенти също останали приятно изненадани от уюта, вкусната храна и обслужването в „Панорама“.
"И това беше може би най-голямата ни награда и в професионален, и в личен план“, радват се собствениците.

Специалитетът на заведението е ребърца от шаран. На място се приготвя и домашен тарама хайвер. Много от клиентите идват, защото знаят, че винаги ще намерят прясна сладководна риба. В менюто има предимно български национални ястия. Десертите са домашни, по стари рецепти. Мляко с ориз, печена тиква с орехи, печени ябълки с цедено кисело мляко, гарнирани със стафиди и круши, или домашна бисквитена торта.

Те били много популярни в този край преди години, когато във всяка градина местните отглеждали плодове. Според ресторантьорите тези ароматни десерти са позабравени и вече рядко могат да се опитат някъде.
Качеството на продуктите пък се контролира лично от собственика Христо Кюркчиев.

„Вече имаме избор между много производители и дистрибутори“, казват ресторантьорите. Те обаче работят само с определени доставчици, а Христо ходи рано всяка сутрин по борсите, преглежда стоката и я избира лично.

Заведението грабва и с уникалната гледка към старата българска столица.
Вечер има и жива музика. Изпълненията са на Петко Захариев, многократен носител на награди от конкурса "Пирин фолк".

"Съпругът ми е кореняк от Велики Преслав, а аз съм от Шумен. Той е в бранша от близо 20 години, родителите му са се занимавали със същото, затова и бизнесът е семеен", споделя Цветанка Кюркчиева.

Тя отговаря за салона - общува с всеки клиент, приема резервации и организира събития. А те са разнообразни, тъй като залата може да посрещне 200 гости, а лятната градина и терасата са с 350 места.
Макар и само на 10, синът им Христо Кюркчиев-младши също помага активно. Родителите се надяват той да продължи семейната традиция, но ще го оставят сам да избере пътя си. "Заведението е част от нашето семейство. Когато ходим на църква, освен за нашите близки палим и свещичка за „Панорама", казва майката.
Според Кюркчиеви този, който реши да има собствен бизнес, трябва да е много смел.

Инвестицията им е сред най-големите в областта. След изграждането на една от терасите се обръщат към Микрофинансираща институция ДЖОБС, част от Групата на  Българската банка за развитие. Идеята им е да направят още една тераса и да се погрижат за лятната градина.
"От банката реагираха изключително навреме и с голямо внимание към нас. Благодарение на тяхната помощ добрите неща за нас се случиха и продължават да се случват", доволни са ресторантьорите. Към институцията ги насочват техни приятели, не им се налага да търсят помощ от друга банка.

Предприемачите оценяват високо отношението на партньорите им от ББР. "То не е само професионално. Изградихме връзка. Те се интересуват от нас и от работата ни", казва Цветанка Кюркчиева.

Този подход са заимствали и прилагат към клиентите си, тъй като според тях най-важното е да научат от какво се нуждаят те.

Ресторантът е свързан със сантименталните спомени на много от жителите на Велики Преслав. Тук са се чествали венчавките и кръщенетата.Традицията е жива и до днес.
Наблизо има пътека със 100 стъпала, а в подножието й - рекичка с мост. Местните го наричат „Мостът на въздишките“. Възрастните още помнят, че именно там е започнала любовта им. След срещата с любимия човек на моста се качвали в заведението, за да се почерпят.

Кюркчиеви планират да изградят и хотелска част към ресторанта, който впечатли четирима държавни глави накуп. Идеята е да предложат още едно удобство на клиентите си - да пренощуват, за да могат и хората от други краища на страната да се радват на комфорта да ги посетят.