Тест с имотите на Симеон II за власт и опозиция (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6593607 www.24chasa.bg
Министрите на правосъдието и регионалното развитие Цецка Цачева и Николай Нанков и Атанас Кацарчев, началник на кабинета на земеделския министър, съобщиха решението на работната група за царските имоти. СНИМКА: Йордан Симeонов

Делата за царските имоти продължават, на ход е парламентът Близо 2,5 млн. лв. адвокатски хонорари е платила държавата

Делата за дворците “Врана” и “Царска Бистрица” продължават. Изпълнителната власт не може да се меси в работата на съдебната, а от компетенцията на парламента е да приеме специален закон за царските имоти.

Това са основните изводи на работна група в Министерството на правосъдието, създадена за царските имоти. Тя имаше за задача да излезе с решение по заплетения казус с имотите на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

“Работната група стигна до заключение, че изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия, защото висящите дела са от компетенцията на съдебната”, обяви правосъдният министър Цецка Цачева. Тя, регионалният министър Николай Нанков и началникът на кабинета на земеделския Атанас Кацарчев представиха становището на работната група в понеделник.

Причината за създаването ѝ е

писмо от Симеон

Сакскобургготски

от 31 октомври

То било адресирано до тогавашния шеф на парламента Димитър Главчев, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова.

В него Сакскобургготски искал да се “потърси уреждане на проблемите, свързани с т.нар. царска реституция, като се преценят фактите през годините”.

Затова

премиерът

възложил

проучване на

въпроса

В работната група влезли хора от правосъдното, регионалното и земеделското министерство, както и юристи, представители на Сакскобургготски.

“В решението за мораториум за царските имоти, прието от 41-ото народно събрание, е посочено, че действието му се простира до приемането на специален закон. Това е от компетентността на законодателната власт”, е становището на работната група.

Мораториумът, който е в сила от декември 2009 г., забрани на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок да се разпореждат с имотите до приемането на специален закон.

Веднага след него държавата заведе поредица от дела срещу наследниците на Фердиданд I и Борис III.

Първото дело, което тръгна още през 2008 г., бе започнато от Симеон Сакскобургготски. То бе срещу отказа на пловдивския областен управител да му предостави чифлика “Кричим”. Това дело, като и делата за хижите “Ситняково” и “Саръгьол”, са спечелени окончателно от държавата на 3 инстанции.

Четири дела са висящи в съда. Преди три седмици регионалното министерство поиска две от тях - за “Царска Бистрица” и “Врана”, да бъдат спрени, докато се намери извънсъдебно решение на спора.

Исканията за

спиране вече

са оттеглени, съобщиха в понеделник от регионалното ведомство.

Следващото заседание по делото “Врана” е насрочено в Софийския градски съд за 8 май догодина.

Делото за “Царска Бистрица” предстои да тръгне във Върховния касационен съд. То е спечелено на предните две инстанции от държавата.

Другите две дела се водят от министерството на земеделието. Едното е за 16 540 дка гори в Рила и ще се гледа на 30 март. По него не е искано спиране. Там забавянето е заради експертиза.

Четвъртото е за стопанството във “Врана”, което бе спечелено от държавата на 1-а инстанция в Софийския градски съд.

В понеделник стана ясно и защо държавата още не е влязла във владение в “Ситняково” и “Саръгьол”. Причината е, че още не са платени 47 000 лв. на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок за направени подобрения в имотите. Държавата е задължена да го стори по силата на съдебните решения.

Регионалното министерство

на два пъти

отправяло

искане към

Сакскобургготски

да предостави

банкови сметки,

за да му бъдат преведени парите. До момента той не го бил сторил.

По делата за имотите държавата е платила 1 080 000 лв. адвокатски хонорари, а 1,4 млн. лв. земеделското министерство платило по делата за горите.

За решението на работната група съм информирала премиера, заяви Цецка Цачева. Тя каза, че в министерството нямат информация за 3-те дела, които Сакскобургготски води срещу България в Страсбург. Първото е от 2010 г. и е срещу мораториума.

След решението на работната група казусът с царските имоти се прехвърля в парламента. Причината е в решението на Конституционния съд от 1998 г. Тогава единодушно съдиите обявиха за противоконституционен Закона за отнемането на имотите на Фердинанд, Борис и техните наследници, приет от Великото народно събрание през 1947 г.

Конституцията казва, че само органът, чийто закон е обявен за противоконституционен, може да напише нов.

ГЕРБ не предприема нищо

за земите на Симеон II, иска

общо решение на парламента

Волен: За монархия съм, но важно е

не материалното, а да се спаси душата

 

Всички в парламента - и управляващи, и опозиция, да решат какво да се прави с царските имоти. Това е решението на ГЕРБ по казуса, научи “24 часа” от председателя на правната комисия на Народното събрание (НС) Данаил Кирилов.

“Да се произнесе цялото НС. Ако има съгласие за такова обсъждане, имаме готовност да участваме, изследвали сме казуса назад във времето. Съобразили сме съществените факти, ясно ни е, че се водят дела в Европейския съд, подкрепяме принципите на конституцията за правовата държава и правовия ред, включително за защита на собствеността и за равнопоставеното третиране на лицата и субектите. В този случай обаче въпросът не е такъв, който следва да бъде решен от една парламентарна група, и ние не сме давали заявки в тази посока”, уточни шефът на парламентарната правна комисия.

И разясни, че ако една парламентарна група се опъне, а другите са “за”, от ГЕРБ пак ще реагират. Консултации няма да инициират, защото проблемът не е на ГЕРБ, а казусът е принципен. “Никога не сме били в съюз с НДСВ, проблемът е изключително правен и неговото решение е в парламента. Иначе има различни варианти за решаването му, но това е въпрос на консенсус”, добави Кирилов. Срокове от Страсбург не ни притискат, увери той. Там даже имало едно първоначално забавяне, което за юристите е обяснимо с оглед на факта, че още текат съдебни дела.

Кирилов напомни, че казусът е отпреди повече от 20 г. - има решение на КС и мораториум, гласуван от 41-ото НС през декември 2009 г., който действа до приемането на закон. “От ГЕРБ сме направили, каквото е трябвало тогава - обезпечили сме обществения интерес, но и си даваме сметка, че този казус трябва да бъде решен в реално време, като спазим максимално всички законови и конституционни искания, и съобразим всички съдебни решения и това на КС”, разясни Кирилов. Стигне ли се до решение, от ГЕРБ ще съобразят и всички факти относно разделянето на имуществото на наследниците на царя - на лично, на такова на интендантството, или смесено, каквито случаи също имало.

“24 часа” потърси и лидера на депутатите от “Обединени патриоти” Волен Сидеров, който каза като дипломиран богослов: “Аз съм за връщането на монархията, но имотите са нещо ефимерно - човек не си ги носи на оня свят. Те са нещо, което се променя: днес са притежание на този, утре - на онзи. В Библията е записано: земята е Божие притежание. Ние сме само временно на този свят. Така че всяка борба за имоти не е нещо, на което човек да се посвети. Много по-висока цел от спасяването на имотите е да спасим душите си. И всеки умен човек, а аз смятам, че Н.В. Симеон Сакскобургготски е достатъчно умен човек, това го разбира много добре.”

От “Воля” ще се запознаят подробно с целия казус и тогава ще решат.

БСП и ДПС: Политиците да не се месят в работата на съда

Докато тече съдебен спор за имотите на царя, политиците нямат никакво основание да се месят в работата на независимата съдебна власт. Около тази позиция се обединиха депутати от БСП и ДПС, макар двете партии още да не са обсъдили темата и да нямат официална позиция.

“Когато тече съдебен спор, парламентът не трябва да се меси. Казусът с царските имоти днес изглежда като сделка и договорка, която е абсолютно неприемлива за нас”, коментира зам.-шефът на лявата група Жельо Бойчев, който уточни, че изразява лично мнение.

“Държавата води дела - ако ги спечели и ако реши, нека след това да дари имотите на царя. Но не виждам база и основание за каквато и да е договорка чрез участието на парламента”, допълни Бойчев. Късно е за дискусия, абсурд е да продкрепим и закон за царските имоти, при положение, че има мораториум на парламента, коментира още той.

При висящ имуществен спор в съда намесата на политиците в работата на независимата съдебна власт е крайно неуместна, каза и зам.-шефът на групата на ДПС Хамид Хамид и също уточни, че това е лично мнение.