Нашите четвъртокласници 11-и по четене, следват ни САЩ и Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595517 www.24chasa.bg
Шефката на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование Неда Кристанова обявява резултатите от PIRLS в деня, когато беше представен международният доклад в централата на ЮНЕСКО в Париж. СНИМКА: Алексей Димитров

Участват 50 държави, с 20 точки сме подобрили резултата от 2011 година

Най-доброто представяне по умения за четене на българските четвъртокласници досега показва последното издание на международното изследване PIRLS 2016. Българчетата са с резултат от 552 точки, което е много над средното общо за участващите страни. Нареждаме се на 11-о място в класацията, тъй като някои държави са с равен резултат. След нас са държави като САЩ, Италия, Канада и др.

Това обяви Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН.

Изследването се провежда от 2001 г. на всеки 5 г. Тази година са участвали 50 държави. Последната проверка е от 11 до 28 април 2016 г.

Участвали са

4281 ученици

от 4-и клас, като средната им възраст е 10,8 г. “Изследователите смятат, че на тази възраст децата умеят да четат и започват да четат, за да учат и да приемат информация от текстовете”, коментира Кристанова.

В PIRLS са използвали 2 вида текстове. Художествените са завършени кратки истории с подходящи илюстрации. Историите имат сюжет с едно или две централни събития, в които участват един или двама главни герои. Информативните текстове включват природни, географски, биографични или практически материали, подкрепени от диаграми, списъци, таблици и снимки.

Изисква се извличане на факти, извеждане на заключения, интерпретация на идеи и анализ на съдържанието.

Скалата е центрирана около 500 точки, а постиженията варират в рамките на 300 и 700 точки.

Повишението на резултата на българчетата от 2011 г. е с 20 точки. Средният за страните от изследването е 19 точки в полза на момичетата. У нас момичетата имат 15 точки повече.

Авторите на изследването разделят постиженията на 4 равнища - напреднало, високо, средно и ниско.

В напредналото

ниво сме 7-и

след Сингапур, Русия, Северна Ирландия, Ирландия, Полша и Англия. В най-високо напреднало равнище са 19% от нашите ученици. Средно за страните процентът е 10, т.е. ние имаме два пъти повече деца в напредлнало равнище, каза още Кристанова.

Семейната среда има огромно въздействие върху постиженията начетвъртокласниците. Децата, в чийто дом има повече от 200 книги, над 100 детски книги, интернет, собствена стая, а родителите са висшисти, са 15%. Разликата между тях и тези с по-млаки възможности е 144 точки. На международно ниво разликата е 140 точки. Ранните занимания за ограмотяване вкъщи и посещаването на детска градина също драстично вдигали нивото.

Изследването се интересува и от фактора “използването на езика на теста в семейството”. 83% от учениците са посочили, че винаги или почти винаги говорят на български в семействата и техният резултат е 562 точки. 6% са обявили, че никога не говорят на български, като резултатът им е 445, или разликата е 117 точки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за