Нашите четвъртокласници 11-и по четене, следват ни САЩ и Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595517 www.24chasa.bg
Шефката на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование Неда Кристанова обявява резултатите от PIRLS в деня, когато беше представен международният доклад в централата на ЮНЕСКО в Париж. СНИМКА: Алексей Димитров

Участват 50 държави, с 20 точки сме подобрили резултата от 2011 година

Най-доброто представяне по умения за четене на българските четвъртокласници досега показва последното издание на международното изследване PIRLS 2016. Българчетата са с резултат от 552 точки, което е много над средното общо за участващите страни. Нареждаме се на 11-о място в класацията, тъй като някои държави са с равен резултат. След нас са държави като САЩ, Италия, Канада и др.

Това обяви Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН.

Изследването се провежда от 2001 г. на всеки 5 г. Тази година са участвали 50 държави. Последната проверка е от 11 до 28 април 2016 г.

Участвали са

4281 ученици

от 4-и клас, като средната им възраст е 10,8 г. “Изследователите смятат, че на тази възраст децата умеят да четат и започват да четат, за да учат и да приемат информация от текстовете”, коментира Кристанова.

В PIRLS са използвали 2 вида текстове. Художествените са завършени кратки истории с подходящи илюстрации. Историите имат сюжет с едно или две централни събития, в които участват един или двама главни герои. Информативните текстове включват природни, географски, биографични или практически материали, подкрепени от диаграми, списъци, таблици и снимки.

Изисква се извличане на факти, извеждане на заключения, интерпретация на идеи и анализ на съдържанието.

Скалата е центрирана около 500 точки, а постиженията варират в рамките на 300 и 700 точки.

Повишението на резултата на българчетата от 2011 г. е с 20 точки. Средният за страните от изследването е 19 точки в полза на момичетата. У нас момичетата имат 15 точки повече.

Авторите на изследването разделят постиженията на 4 равнища - напреднало, високо, средно и ниско.

В напредналото

ниво сме 7-и

след Сингапур, Русия, Северна Ирландия, Ирландия, Полша и Англия. В най-високо напреднало равнище са 19% от нашите ученици. Средно за страните процентът е 10, т.е. ние имаме два пъти повече деца в напредлнало равнище, каза още Кристанова.

Семейната среда има огромно въздействие върху постиженията начетвъртокласниците. Децата, в чийто дом има повече от 200 книги, над 100 детски книги, интернет, собствена стая, а родителите са висшисти, са 15%. Разликата между тях и тези с по-млаки възможности е 144 точки. На международно ниво разликата е 140 точки. Ранните занимания за ограмотяване вкъщи и посещаването на детска градина също драстично вдигали нивото.

Изследването се интересува и от фактора “използването на езика на теста в семейството”. 83% от учениците са посочили, че винаги или почти винаги говорят на български в семействата и техният резултат е 562 точки. 6% са обявили, че никога не говорят на български, като резултатът им е 445, или разликата е 117 точки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,