Нашите четвъртокласници 11-и по четене, следват ни САЩ и Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595517 www.24chasa.bg
Шефката на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование Неда Кристанова обявява резултатите от PIRLS в деня, когато беше представен международният доклад в централата на ЮНЕСКО в Париж. СНИМКА: Алексей Димитров

Участват 50 държави, с 20 точки сме подобрили резултата от 2011 година

Най-доброто представяне по умения за четене на българските четвъртокласници досега показва последното издание на международното изследване PIRLS 2016. Българчетата са с резултат от 552 точки, което е много над средното общо за участващите страни. Нареждаме се на 11-о място в класацията, тъй като някои държави са с равен резултат. След нас са държави като САЩ, Италия, Канада и др.

Това обяви Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН.

Изследването се провежда от 2001 г. на всеки 5 г. Тази година са участвали 50 държави. Последната проверка е от 11 до 28 април 2016 г.

Участвали са

4281 ученици

от 4-и клас, като средната им възраст е 10,8 г. “Изследователите смятат, че на тази възраст децата умеят да четат и започват да четат, за да учат и да приемат информация от текстовете”, коментира Кристанова.

В PIRLS са използвали 2 вида текстове. Художествените са завършени кратки истории с подходящи илюстрации. Историите имат сюжет с едно или две централни събития, в които участват един или двама главни герои. Информативните текстове включват природни, географски, биографични или практически материали, подкрепени от диаграми, списъци, таблици и снимки.

Изисква се извличане на факти, извеждане на заключения, интерпретация на идеи и анализ на съдържанието.

Скалата е центрирана около 500 точки, а постиженията варират в рамките на 300 и 700 точки.

Повишението на резултата на българчетата от 2011 г. е с 20 точки. Средният за страните от изследването е 19 точки в полза на момичетата. У нас момичетата имат 15 точки повече.

Авторите на изследването разделят постиженията на 4 равнища - напреднало, високо, средно и ниско.

В напредналото

ниво сме 7-и

след Сингапур, Русия, Северна Ирландия, Ирландия, Полша и Англия. В най-високо напреднало равнище са 19% от нашите ученици. Средно за страните процентът е 10, т.е. ние имаме два пъти повече деца в напредлнало равнище, каза още Кристанова.

Семейната среда има огромно въздействие върху постиженията начетвъртокласниците. Децата, в чийто дом има повече от 200 книги, над 100 детски книги, интернет, собствена стая, а родителите са висшисти, са 15%. Разликата между тях и тези с по-млаки възможности е 144 точки. На международно ниво разликата е 140 точки. Ранните занимания за ограмотяване вкъщи и посещаването на детска градина също драстично вдигали нивото.

Изследването се интересува и от фактора “използването на езика на теста в семейството”. 83% от учениците са посочили, че винаги или почти винаги говорят на български в семействата и техният резултат е 562 точки. 6% са обявили, че никога не говорят на български, като резултатът им е 445, или разликата е 117 точки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.