Нинова чете “24 часа” и преди петък обяви своята истина за “Техноимпекс” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6595622 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова показва трите документа от проверките на “Техноимпекс”.

Лидерката на БСП показа документи, според които 3 пъти прокурори са я проверявали и обявили, че в сделката за приватизация, в която тя участва, няма нарушения

"Няма нужда да чакаме пет дни" - така с цитат на заглавие от “24 часа” лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви вчера, че вади документи около “Техноимпекс”.

В понеделник вестникът разказа историята на приватизацията на дружеството по времето, когато Нинова го оглавява, както и обвиненията на съветника в ГЕРБ Антон Тодоров, че се губят милиони.

“Техноимпекс” се превърна в център на спора между БСП и ГЕРБ нужна ли е ревизия на приватизационните сделки от прехода.

Раздържавяването му е проверявано при 3-ма главни прокурори, обяви Нинова миналата седмица. Ден по-късно Десислава Атанасова от ГЕРБ показа писмо от Сотир Цацаров, в което главният прокурор отговаря отрицателно на въпрос проверявано ли е дружеството.

Самият Цацаров ще говори днес пред депутатите от правната комисия.

“ГЕРБ цитират писмо от главния прокурор Сотир Цацаров. Вие виждали ли сте го? Чели ли сте го цялото? Никъде го няма. Чете се едно изречение от него, но не се показва документът. Много апокрифно ГЕРБ крият това писмо. Е, аз се сдобих с него”, заяви соцлидерката вчера. И прочете част от писмото - че с резолюция на апелативната прокуратура от 10 юли 2017 г. и постановление на Софийската градска прокуратура е потвърдено, че по преписката не са налице данни за извършени престъпления.

Нинова показа 3 документа от проверките на дружеството. Те са били изпратени до нея в качеството ѝ на изпълнителен директор на фирмата. Първият е от проверка на МВР през 1998 г. Втората проверка е от Върховната касационна прокуратура от 12 март 1999 г., а третата - по сигнал от тогавашния лидер на “Подкрепа” д-р Константин Тренчев. Тя е извършена от градската прокуратура през 2001 г. Установено е, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление, и затова предварително производство не е образувано.

“Уважаеми

ГЕРБ, защо

лъжете?

Кой ще излезе открито и ще обясни защо излъгахте?”, попита Нинова.

Председателката обясни, че поканата ѝ за среща на политическите лидери по ревизията на прехода не била към Цветан Цветанов, а към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Вместо това получила отговор само от Цветанов, че е зает и щял да прати Данаил Кирилов. “Кирилов не може да взема политическото решение, тази партия лидер няма ли?”, попита Нинова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък ѝ заявил, че е в чужбина, а патриотите мълчали.

“Къде изчезнахте яко дим бе, хора, като се заговори за целия преход? Кой сега го е страх? БСП ли?”, продължи тя.

Според Нинова шумът около приватизацията на “Техноимпекс” е третата стъпка от политическия план на ГЕРБ, след като първите две не успели. Първата била опитът да се “нахрани опозицията” - да ѝ се дадат постове, за да мълчи. После пък опитали да ги разбият с говоренето за голяма коалиция БСП - ГЕРБ.

Сега на ход била третата стъпка - да ги злепоставят.

“И да ме гонят от парламента, и да ме плашат с дела, фактите и истината са налице”, отсече Нинова.

“Престъпления не съм извършила. Готова съм, ако някой твърди, че съм причинила вреди на държавата, да ми заведе дело.

Декларирам,

че няма да се

позовавам на

изтекла давност,

при условие че всички други председатели на партии сложат такава декларация и кажат, че няма да се позовават на давност за целия си професионален живот”, обяви тя. Показа още решение на прокуратурата, че липсват доказателства за корупция, по повод спекулации, че затова е била отстранена като зам.-министър от кабинета “Станишев”.

Соцлидерката обори и твърденията какви големи имоти си била купила, като извади договора си за кредит и банковите платежни за апартамента ѝ от 89 кв. м и 4 кв. м гараж.

ГЕРБ: Над 80% от българите искат

разследване. А шефката на БСП е

платила само 10% от “Техноимпекс”

Днес Корнелия Нинова потвърди, че приватизацията, извършена в периода 1997-2001 г., е нещо добро. Тя реабилитира приватизацията като процес, казвайки, че след като не е осъдена, значи всичко е наред. Ще припомня, че не мога да се сетя за осъдени длъжностни лица, политици, купувачи и продавачи в този процес. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на извънредна пресконференция в партийната централа в отговор на тази на БСП.

Раздържавяване на няколкомилионни активи за жълти стотинки чрез РМД и пряко договаряне с потенциалния купуавач, а не чрез конкурс обаче не може да е добро, продължи той.

“Едва 8% от приватизацията по онова време е извършена с търг, 21% - с конкурс, останалите 71% - с пряко договаряне”, обясни Антон Тодоров. И описа с документи казуса с Нинова. Комисията за приватизацията на “Техноимпекс” се оглавявала от зам.-министрите на търговията и туризма Христо Михайловски и Александър Тасев - човека, който я вкарал в седесарските среди. Когато се стига до приватизацията на външнотърговското дружество, на 20 ноември 1998 г. било учредено РМД начело с Корнелия Нинова, която станала

основен акционер с 33%, защото тогавашният закон не позволявал по-голямо процентно участие.

От ГЕРБ разпространиха документи, които показват увеличаването на акциите на Нинова в РМД-то, притежаващо “Техноимпекс”, до 48 процента през 2005 г.

В договора за приватизация била определена сумата 700 000 долара, но в същото време било записано едва 10% да се платят в деня на сделката, което е направено чрез 2 банкови превода. Останалите 630 хиляди долара не са плащани никога с реални пари, а фиктивно - с компенсаторни записи и бонове, показа колонката в документа Тодоров. И заключи: “Социалната другарка никога не е платила никакви реални пари извън 70 000 долара. За една година се подписват 3 допълнителни споразумения, с които се облекчава купувачът -

намалява се

инвестиционната

програма от 700 000 на

600 000, след това на

300 000 лева, като накрая

тя пада на 40%

от първоначалния обем”

“Видяхме купчина документи, но никой не казва какво пише в тях. Нито пък от моралната милиция подадоха нещо за Хасково. Нито един сигнал не е внесен досега в прокуратурата от “Позитано” 20. Ние чухме доста неизяснени твърдения, изнесоха се доста документи, но никой не казва какво пише”, отсече Биков.

“Готов съм да седна с г-жа Корнелия Нинова, документ срещу документ. Тя днес излъга за пореден път, че разполага само с един апартамент. Тя е купила огромно ателие от 125 квадрата, но нищо не каза за него”, заяви пък Антон Тодоров.

“Документите на Нинова за “Техноимпекс” не са достатъчно свидетелство колко и какви проверки са били осъществени”, каза шефът на правната комисия на Народното събрание Данаил Кирилов.

По отношение на поканата за лидерска среща от страна на БСП за прехода той коментира: “Беше получено такова писмо от г-жа Нинова миналата седмица в сряда. С посочено време за тези обсъждания 5 и 6 декември. Виждате, че през целия ден днес, 5 декември, бях на разположение и в парламента, и тук в централата на ГЕРБ. Не съм получавал никаква конкретна покана от колеги във връзка с това писмо”, допълни Кирилов. Председателят на парламентарната група и зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов му е дал мандат да участва в тези обсъждания, тъй като се касае за законодателна дейност и проекти, разработени от юристите на ГЕРБ. И сега като чул пресконференцията на Нинова, Кирилов си обяснил защо тя не е инициирала среща с управляващите за приватизацията. “Очевидно е, че е трябвало специално председателят на нашата парламентарна група не знам какво да направи, за да удовлетвори искането на Корнелия Нинова”, чуди се той.