Три големи проекта ще бъдат обсъдени в срещите на Ердоган в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6596350 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Ердоган Снимка: Ройтерс

Три големи проекта – мост на граничния пункт "Кипи – Ипсала", фериботна връзка Измир – Солун и високоскоростна жп линия Истанбул – Солун – се очаква да са акцентите в срещите на турския президент Реджеп Ердоган в Гърция. Визитата е оценявана като историческа, тъй като за пръв път от 65 години турски държавен глава посещава Атина, информира БНР.

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос е поканил турския си колега през май на срещата на високо ниво на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Последва интензивна дипломатическа подготовка на посещението, която включваше визити на турския премиер Бинали Йълдъръм в Атина, на гръцкия външен министър в Турция, по време на която той беше приет от Реджеп Ердоган, както и посещение на турски вицепремиер в Гърция.

Ердоган е посещавал Гърция на два пъти като премиер през 2004-та и 2010 г., но визита на ниво държавни глави не се е състояла от 1952 г. – тогава страните са приети в НАТО и турският президент Джелал Баяр посещава съседната държава.

Сред сферите с най-голям потенциал за сътрудничество са търговията, туризмът и енергетиката. Почивките в Гърция се радват на нарастваща популярност сред турците. В енергийната сфера ключов е проектът за Трансадриатическия тръбопровод, който е част от приоритетния за Евросъюза "Южен газов коридор". Предвижда се по него от турската граница през Гърция да се транспортира газ към Европа.

В миналото в двустранните отношения съществуват редица нерешени въпроси, но след голямо земетресение през 1999 г. страните си оказват помощ и постепенно затоплят връзките си. Атина е сред най-облагодетелстваните от споразумението между Анкара и Брюксел за спиране на незаконната емиграция, тъй като чувствително намаля потокът от нелегални пресичания на Егейско море.

Очаква се по време на втория ден на посещението турският президент да посети региона на Западна Тракия, където има турско и мюсюлманско малцинство. Освен въпроса за съответните малцинства в двете страни, сред темите, по които съществува напрежение в двустранните отношения, са също и статутът на някои острови в Егейско море, турското искане за екстрадиция на избягалите в Гърция след опита за преврат 8 турски военни, застоят в преговорите в Кипър и други.