Кой нарисува мустаци на Тодор Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6597638 www.24chasa.bg
Теодора Духовникова и Иван Юруков играят главните роли в "Дъвка за балончета".

Новият български филм “Дъвка за балончета” тръгва по екраните от 8 декември

Официалният портрет на Тодор Живков в една класна стая е надраскан с фулмастер и са му нарисувани коса и мустаци. Учениците стоят прави и директорът иска да научи кой го е направил, иначе “глави ще падат”. Това е една от най-смешните, но и кулминационни сцени в новия български филм “Дъвка за балончета”. В този епизод приятелството преминава в рицарство, а по-късно и в любов със срок на годност цели 25 години.

Този филм ще ви очарова. А ако сте и от поколението на 80-те години на миналия век, направо ще се влюбите в него, защото ще ви припомни вашите първи любовни трепети.

Четирима сценаристи - Теодора Маркова, Георги Иванов, Тео Чепилов и Невена Кертова, са вплели в една история спомените си от детството и юношеството и тя звучи много достоверно. (“Златна роза”) за сценария на тазгодишния кинофестивал във Варна).

Авторите правят “паралелен слалом” между 1988 г. и наши дни. Тогава банда от едно момиче (Биляна)и три момчета върши пакости и щуротии, но и изживява първите си сърдечни чувства. Биляна и Калин си дават дума да се оженят, но времето ги разпилява и когато се срещат... вижте сами какво им се случва.

Ако дяволът наистина е в детайлите, филмът е дяволски добър. Режисьорът Станислав Тодоров-Роги, операторът Владимир Михайлов и екипът му са вкарали в действие знакови символи, с които расте онова поколение - списанието “Некерман”, колекциите картинки от дъвки, стрелбата с фунийки, лексиконите...

А ако ангелът е в избора на актьорите, филмът е ангелски красив с Теодора Духовникова и Иван Юруков за главните роли - на порасналите Биляна и Калин. Освен тях - Жорета Николова в няколко възрасти, Валентин Ганев със специално участие, Малин Кръстев - типичен соцдиректор, Искра Донова, Димитър Живков и др. Специална похвала за четирите деца - Аглея Гумнерова, Андрея Захариев (син на нашата колежка Мила Иванова), Валентин Александров и Калоян Лалов.

Над 600 души от кино- и артгилдията изгледаха във вторник вечерта филма. Сред зрителите бяха ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев, режисьорите Зорница София и Виктор Божинов, актрисите Стефания Колева и Биляна Петринска, Севда Шишманова, Ники Кънчев, Камен Воденичаров...

От 8 декември “Дъвка за балончета” ще бъде прожектиран на 55 киноекрана в 27 града на страната.

Специални прожекции и срещи с екипа ще има и в Пловдив и Бургас - съответно на 11 и 18 декември.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.

  Най-старият датира от V в. преди Христа Над 600 кораба лежат на дъното на Черно море, като някои от тях нямат аналог в света. Смята се, че потопени в Черноморието са фрегатата на Марко Поло и кораб на близо 2,5 хил. г. Последният случай е от неделя - потънал плавателен съд разрази смут и уплах в стотици туристи край Созопол.

Фалшив сайт, който копира визията на интернет страницата на Българската национална телевизия, продава лекарства, видя "България Днес". Сайтът използва логото на медията и е структуриран едно към едно с начина, по който изглежда официалната страница на телевизията. На челно място е публикувано интервю с лекаря Симеон Тодоров Голтсман,