Няма да свалят номера при изтекла книжка, ще спират колата от движение (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6597809 www.24chasa.bg
Катаджиите няма да свалят номерата при изтекла книжка, ако промените в закона бъдат гласувани и в пленарната зала.

Талонът се възстановява след предоставяне

на валидно свидетелство за управление

Номерата на колите няма да се свалят заради изтекла книжка. Това решиха в сряда депутатите от транспортната комисия, които гласуваха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата. Мнозинството прие, че санкцията трябва да бъде временно спиране на колата от движение.

Повечето депутати бяха съгласни, че мярката със слагане на автомобила на трупчета за 6 месеца заради изтекла книжка е прекалено крайна, и заявиха готовност да я променят.

Темата повдигна икономистът Владимир Каролев, след като номерата на неговия автомобил бяха свалени заради изтекла шофьорска книжка.

И зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се съгласи, че

прекратяването на

регистрацията

на автомобила е

прекомерно като

санкция

Степента на обществена опасност не би трябвало да се приравнява с шофиране без книжка, употреба на алкохол и наркотици. Той предложи санкцията да бъде сменена със спиране от движение на автомобила.

Депутатът от БСП и зам.-председател на комисията Георги Свиленски предложи този текст да отпадне изцяло и да остане глобата от 100 до 300 лв., а другите санкции да се разглеждат при изготвянето на изцяло нов закон, което предстои. Свиленски припомни, че преди 2 г. този текст е бил приет с аргумента, че не може да се прави разлика между човек, който шофира без книжка, и шофьор с изтекло свидетелство. “Сега виждаме, че може да се направи разлика”, заяви той.

Красимир Ципов обаче не бе съгласен да остане само финансовата санкция, защото няма да е дисциплиниращо за шофьорите, чиито книжки са изтекли.

Зам.-министърът предложи колата да се спира временно от движение при свидетелство за управлевие, което е с изтекла валидност, или е обявено за невалидно, тъй като е изгубено, откраднато или повредено, до представяне на валидна книжка, но за не повече от 12 месеца. Този текст бе приет от зам.-председателя на транспортната комисия и депутат от ГЕРБ Станислав Иванов, който е и вносител на другите изменения в закона. И този текст бе гласуван от депутатите.

“Реагираха бързо и адекватно народните представители. Първо, че няма да се свалят номерата, а ще се взема само талонът при изтекла книжка, и второ, че шофьорът няма да чака 6 месеца, а при изваждането на новата книжка ще му връщат талонът. Което е добре”, коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

По повод предложението на БСП този текст да отпадне, той заяви, че ако някой умишлено не си вади книжка, защото има неплатени глоби, той не може да бъде накаран да си я поднови. “Така че нека погледнем и от тази страна, неваденето на книжка може да е заради негативни действия като неплащането на глоба”.

Ще бъдат ли върнати

номерата на колата на

Владимир Каролев,

попитаха журналисти шефа на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. В момента има действащ закон, така че няма да му бъдат върнати. Нека да бъдат приети промените в парламента и няма да сваляме номерата, заяви той. Според Рановски новият текст, около който се обединиха депутатите и МВР, е адекватен.

По-рано в сряда се разбра, че от 27 декември

продавачите на коли вече

няма да бъдат длъжни да

представят пред КАТ

договор за

покупко-продажба

Тогава трябва да заработи връзката между полицията и нотариусите, съобщи Рановски. След 27 декември купилият автомобил, който е бил регистриран в България, както и купувачът - български гражданин, който е закупил превозно средство от Европа, в срок от 1 месец трябва да регистрира превозното средство, каза той.

До момента в действащия закон нямаше срокове, в които превозното средство да бъде регистрирано. Изтече ли едномесечният срок, ако не е извършена пререгистрация, не е сменено свидетелството за регистрация, той подлежи на санкция през втория месец, а след изтичане на втория месец - служебно ще му бъде прекратена регистрацията. По данни на КАТ годишно у нас се регистрират над 370 хил. автомобила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.