Няма да свалят номера при изтекла книжка, ще спират колата от движение (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6597809 www.24chasa.bg
Катаджиите няма да свалят номерата при изтекла книжка, ако промените в закона бъдат гласувани и в пленарната зала.

Талонът се възстановява след предоставяне

на валидно свидетелство за управление

Номерата на колите няма да се свалят заради изтекла книжка. Това решиха в сряда депутатите от транспортната комисия, които гласуваха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата. Мнозинството прие, че санкцията трябва да бъде временно спиране на колата от движение.

Повечето депутати бяха съгласни, че мярката със слагане на автомобила на трупчета за 6 месеца заради изтекла книжка е прекалено крайна, и заявиха готовност да я променят.

Темата повдигна икономистът Владимир Каролев, след като номерата на неговия автомобил бяха свалени заради изтекла шофьорска книжка.

И зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се съгласи, че

прекратяването на

регистрацията

на автомобила е

прекомерно като

санкция

Степента на обществена опасност не би трябвало да се приравнява с шофиране без книжка, употреба на алкохол и наркотици. Той предложи санкцията да бъде сменена със спиране от движение на автомобила.

Депутатът от БСП и зам.-председател на комисията Георги Свиленски предложи този текст да отпадне изцяло и да остане глобата от 100 до 300 лв., а другите санкции да се разглеждат при изготвянето на изцяло нов закон, което предстои. Свиленски припомни, че преди 2 г. този текст е бил приет с аргумента, че не може да се прави разлика между човек, който шофира без книжка, и шофьор с изтекло свидетелство. “Сега виждаме, че може да се направи разлика”, заяви той.

Красимир Ципов обаче не бе съгласен да остане само финансовата санкция, защото няма да е дисциплиниращо за шофьорите, чиито книжки са изтекли.

Зам.-министърът предложи колата да се спира временно от движение при свидетелство за управлевие, което е с изтекла валидност, или е обявено за невалидно, тъй като е изгубено, откраднато или повредено, до представяне на валидна книжка, но за не повече от 12 месеца. Този текст бе приет от зам.-председателя на транспортната комисия и депутат от ГЕРБ Станислав Иванов, който е и вносител на другите изменения в закона. И този текст бе гласуван от депутатите.

“Реагираха бързо и адекватно народните представители. Първо, че няма да се свалят номерата, а ще се взема само талонът при изтекла книжка, и второ, че шофьорът няма да чака 6 месеца, а при изваждането на новата книжка ще му връщат талонът. Което е добре”, коментира Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

По повод предложението на БСП този текст да отпадне, той заяви, че ако някой умишлено не си вади книжка, защото има неплатени глоби, той не може да бъде накаран да си я поднови. “Така че нека погледнем и от тази страна, неваденето на книжка може да е заради негативни действия като неплащането на глоба”.

Ще бъдат ли върнати

номерата на колата на

Владимир Каролев,

попитаха журналисти шефа на Пътна полиция комисар Бойко Рановски. В момента има действащ закон, така че няма да му бъдат върнати. Нека да бъдат приети промените в парламента и няма да сваляме номерата, заяви той. Според Рановски новият текст, около който се обединиха депутатите и МВР, е адекватен.

По-рано в сряда се разбра, че от 27 декември

продавачите на коли вече

няма да бъдат длъжни да

представят пред КАТ

договор за

покупко-продажба

Тогава трябва да заработи връзката между полицията и нотариусите, съобщи Рановски. След 27 декември купилият автомобил, който е бил регистриран в България, както и купувачът - български гражданин, който е закупил превозно средство от Европа, в срок от 1 месец трябва да регистрира превозното средство, каза той.

До момента в действащия закон нямаше срокове, в които превозното средство да бъде регистрирано. Изтече ли едномесечният срок, ако не е извършена пререгистрация, не е сменено свидетелството за регистрация, той подлежи на санкция през втория месец, а след изтичане на втория месец - служебно ще му бъде прекратена регистрацията. По данни на КАТ годишно у нас се регистрират над 370 хил. автомобила.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".

Славиша Стоянович пое "Левски" в края на юли. Шампионът с "Цървена звезда" и "Домжале" застана начело на „сините“ след отпадането им от Лига Европа и уволнението на Делио Роси. Под негово ръководство отборът има само една загуба в мачовете си. Футболистите му са на първо място в класирането с две точки преднина пред втория "Лудогорец".

Пианистите започват нов живот в Германия от два месеца Виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим емигрираха, научи "България Днес". Младежите с талантливи пръсти от близо два месеца живеят и учат в германската столица Берлин. Те са приети в престижната Висша музикална академия "Ханс Айслер". "Със синовете ми вече живеем в Германия.