Ердоган пристига на историческо посещение в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598147 www.24chasa.bg
Президентът на Турция Реджеп Ердоган Снимка: Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Ердоган започва днес историческо посещение в Гърция, за да ускори затоплянето на отношенията между двете съседни страни, които са хладни поради дълбоки разногласия.

По време на двудневната си визита, която е първата на турски държавен глава в Гърция от 1952 г., Ердоган ще бъде приет в Атина от гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Алексис Ципрас. След това той ще посети турското малцинство в Тракия, информира БГНЕС.

Това посещение е важно за ЕС и ще бъде следено внимателно от европейските ръководители, които разчитат на сътрудничеството на Анкара за възпрепятстване на мигрантския поток към егейските острови. Турция и Гърция се присъединиха едновременно към НАТО през 1952 г. и са важни участници в политиките на региона.“Надяваме се, че посещението ще позволи да се развият и задълбочат отношенията ни“, каза говорителят на Ирдоган Ибрахим Калин. „Отношенията ни с Гърция са с дълбоки корени“, добави той.

След десетилетия разногласия, които дори за малко не стигнаха до сблъсъци през 1996г., три години по-късно - през 1999, двете страни започнаха затопляне на отношенията. Инициативата за това дойде от Атина, която оказа помощ на Турция след разрушително земетресение.

Ердоган на два пъти посети Гърция в качеството си на премиер – през 2004 и през 2010 г. Тази трета визита би имала особена символична стойност, тъй като никой турски държавен глава не е посещавал гръцката страна от 65 години насам, след посещението на тогавашния президент Джелал Баяр.

„Посещението на Ердоган може да бъде разгледано като продължение на дългия процес на сближаване, който започна през 1999 г., подчертава директорът на Центъра за международни и европейски изследвания в университета „Кадир Хас“ в Истанбул Димитриос Триантафилу.