Ана Бърнабич: Борисов има много голям принос за новия имидж на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6598518 www.24chasa.bg
Премиерите на Сърбия и България Ана Бърнабич и Бойко Борисов СНИМКА: Пресслужба на МС

На прав път сме да докажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин. Това каза министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич по време на форум на българското правителство и Световната банка за регионалната интеграция на Балканите, предава Фокус.

По думите на сръбския премиер днешната среща допринася за различните връзки на Балканите, за различния и по-добрия имидж на Балканите пред ЕС. „На прав път сме да докажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин отколкото в миналото. Премиерът на България Бойко Борисов лично има много голям принос за изграждането на този много различен имидж на Балканите”, допълни Бърнабич. Тя благодари и на своя предшественик Александър Вучич за личните му усилия в същата тази посока. Бърнабич препотвърди ангажиментите на сръбското правителство, че ще работят много усилено за поддържането на темпото на диалога на Западните Балкани, както и комуникациите и съвместните проекти.

„Що се отнася до сътрудничеството със Световната банка – тя е много силен и стабилен партньор на Сърбия, много е правила в улесняването на икономическите ни реформи. Благодаря на Кристалина Георгиева за цялата подкрепа в полза на Сърбия”, каза още Ана Бърнабич. Регионалното сътрудничество, взаимната свързаност и дигиталната интеграция са на челно място сред приоритетите на сръбското правителство, посочи тя. „Ще намерите в лицето на Сърбия един силен партньор в това начинание”, подчерта Бърнабич.

По думите ѝ ключовите инфраструктурни проекти на Сърбия са завършването на Коридор 10, за постигане на по-добри връзки с България, Източния коридор, Македония. Друг важен проект е Коридор 11, който ще свърже страната им с Босна и Херцеговина и с Черна гора. Сръбският премиер смята, че Коридор 10 е този, които ще бъде приключен по-рано. „Извънредно важно за нас по отношение на Берлинския процес и с оглед политическите послания това е т.нар. Магистрала на мира „Ниш – Прищина – Тирана – Торес”. Там финализираме техническата документация, надявам се разрешението за строежа да излезе в първото тримесечие на 2018 г. и да започнем първите строителни дейности от Ниш. Надявам се, че и това ще се превърне в силно послание за Западните Балкани за посока, в която искаме да вървим”, каза още Ана Бърнабич.

По отношение на връзките в IT сектора тя посочи, че ще има повече инвестиции в IT магистралите. „Смятам, че регионът се сплотява по начин, който не сме виждали в миналото. Това е много положително развитие. Ще продължим да бъдем много силен партньор в този процес. Радваме се да сме един от най-силните поддръжници на по-нататъшната европейска интеграция и с нетърпение очаквам българското европредседателство на ЕС. Благодаря на България и Бойко Борисов за категоричния ангажимент по отношение на разширяването и интегрирането на Западните Балкани в ЕС”, каза още премиерът на Сърбия Ана Бърнабич.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Златка Райкова най-вероятно ще вдигне сватба на Южното Черноморие това лято, смятат приятели на изкусителката. Тя получи предложение за брак пред над 1 милион зрители в шоуто „Като две капки вода”. Сега, освен че се готви за новите си образи в предаването, трескаво обикаля сватбени агенции, организирайки щастливото събитие.

Шоуменът, който е вече на 52 години, слиза от екран в края на лятото и надали ще се върне през есента. Дългия е взел решение да отвори нова страница в живота си и занапред няма да се появява като водещ, а ще е само продуцент на собственото си предаване, писа „Уикенд“. Преди седмица Трифонов, който неотдавна обяви кастинг за политици,