Магистрати четат дела в коридора. Цацаров и Панов при Борисов за теснотията в спецсъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599481 www.24chasa.bg
Спецсъдии и прокурори заедно с шефовете си Даниела Росенова, Георги Ушев, Даниела Попова и Иван Гешев, разказаха за проблемите си. СНИМКА: Румяна Тонeва

Съдебен шеф: Без сграда и кадри потъваме!

Делегация от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), оглавявана от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров, ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да реши проблема с пръскащата се по шевовете сграда на специализираните съдилища и прокуратури на столичната ул. “Черковна” 90.

Съдебните кадровици взеха решението, след като изслушаха спецсъдии и прокурори.

“Съдии четат дела в коридора. Работим по 8-10 ч на ден. Пиша мотивите по делата си между 17 ч и 2 през нощта”, възкликна шефът на спецсъда Георги Ушев. Той посочи, че колегите му решавали най-сложните и най-обемни дела в България с над 800 тома и повече от 18 подсъдими. Обясни, че 19 спецсъдии заседават в 4 зали. Колежката му Даниела Росенова, която е шеф на апелативния спецсъд, потвърди, че условията са под санитарния минимум. “Все още при нас има въздух”, каза тя.

На масата във ВСС се цитира статистика, от която става ясно, че магистрат от най-натоварения съд у нас - Софийския градски, разглежда месечно по 5,30 дела, а съдия от спецсъда - 1,77. На “Черковна” 90 постъпват най-много искания за СРС.

“За сградата имаме разбиране, но кадрите? Двата процеса трябва да вървят паралелно, иначе ще потънем”, отвърна Ушев на съдиите във ВСС, които засега умуват дали да увеличат бройките за магистрати.

“Първата вълна нови дела ще дойде в спецпрокуратура, после ще отиде в съда. Но ако той не бъде обезпечен в нормални граници, ще има колапс на системата. Все едно да те бомбардират, а ти да стоиш и да броиш снарядите”, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той визираше промените в НПК, с които делата за висока корупция се прехвърлиха на спецправосъдието. За 2-те спецпрокуратури ВСС обяви, че ще открие 47 нови щата за обвинители и следователи.

Едно от решенията за теснотията в сградата на “Черковна” 90 е Държавната комисия за сигурността на информацията да бъде преместена оттам. Обсъжда се и вариант за надстрояване на помещения за съдебни зали.

Делегацията от ВСС ще иска разговор и с министрите на финансите и правосъдието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекламен бос се оказа част от бандата на Евлоги Станоев - Голямата Бирма, показа проверка на "България Днес". За момента името на Любомир Иванов не е обявявано официално от разследващите като част от мащабната схема на Станоев за производство и търговия с нелегални цигари. Информация за дейността му има еднствено в сайта на Интерпол,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".