Магистрати четат дела в коридора. Цацаров и Панов при Борисов за теснотията в спецсъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599481 www.24chasa.bg
Спецсъдии и прокурори заедно с шефовете си Даниела Росенова, Георги Ушев, Даниела Попова и Иван Гешев, разказаха за проблемите си. СНИМКА: Румяна Тонeва

Съдебен шеф: Без сграда и кадри потъваме!

Делегация от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), оглавявана от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров, ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да реши проблема с пръскащата се по шевовете сграда на специализираните съдилища и прокуратури на столичната ул. “Черковна” 90.

Съдебните кадровици взеха решението, след като изслушаха спецсъдии и прокурори.

“Съдии четат дела в коридора. Работим по 8-10 ч на ден. Пиша мотивите по делата си между 17 ч и 2 през нощта”, възкликна шефът на спецсъда Георги Ушев. Той посочи, че колегите му решавали най-сложните и най-обемни дела в България с над 800 тома и повече от 18 подсъдими. Обясни, че 19 спецсъдии заседават в 4 зали. Колежката му Даниела Росенова, която е шеф на апелативния спецсъд, потвърди, че условията са под санитарния минимум. “Все още при нас има въздух”, каза тя.

На масата във ВСС се цитира статистика, от която става ясно, че магистрат от най-натоварения съд у нас - Софийския градски, разглежда месечно по 5,30 дела, а съдия от спецсъда - 1,77. На “Черковна” 90 постъпват най-много искания за СРС.

“За сградата имаме разбиране, но кадрите? Двата процеса трябва да вървят паралелно, иначе ще потънем”, отвърна Ушев на съдиите във ВСС, които засега умуват дали да увеличат бройките за магистрати.

“Първата вълна нови дела ще дойде в спецпрокуратура, после ще отиде в съда. Но ако той не бъде обезпечен в нормални граници, ще има колапс на системата. Все едно да те бомбардират, а ти да стоиш и да броиш снарядите”, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той визираше промените в НПК, с които делата за висока корупция се прехвърлиха на спецправосъдието. За 2-те спецпрокуратури ВСС обяви, че ще открие 47 нови щата за обвинители и следователи.

Едно от решенията за теснотията в сградата на “Черковна” 90 е Държавната комисия за сигурността на информацията да бъде преместена оттам. Обсъжда се и вариант за надстрояване на помещения за съдебни зали.

Делегацията от ВСС ще иска разговор и с министрите на финансите и правосъдието.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.