Магистрати четат дела в коридора. Цацаров и Панов при Борисов за теснотията в спецсъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599481 www.24chasa.bg
Спецсъдии и прокурори заедно с шефовете си Даниела Росенова, Георги Ушев, Даниела Попова и Иван Гешев, разказаха за проблемите си. СНИМКА: Румяна Тонeва

Съдебен шеф: Без сграда и кадри потъваме!

Делегация от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), оглавявана от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров, ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да реши проблема с пръскащата се по шевовете сграда на специализираните съдилища и прокуратури на столичната ул. “Черковна” 90.

Съдебните кадровици взеха решението, след като изслушаха спецсъдии и прокурори.

“Съдии четат дела в коридора. Работим по 8-10 ч на ден. Пиша мотивите по делата си между 17 ч и 2 през нощта”, възкликна шефът на спецсъда Георги Ушев. Той посочи, че колегите му решавали най-сложните и най-обемни дела в България с над 800 тома и повече от 18 подсъдими. Обясни, че 19 спецсъдии заседават в 4 зали. Колежката му Даниела Росенова, която е шеф на апелативния спецсъд, потвърди, че условията са под санитарния минимум. “Все още при нас има въздух”, каза тя.

На масата във ВСС се цитира статистика, от която става ясно, че магистрат от най-натоварения съд у нас - Софийския градски, разглежда месечно по 5,30 дела, а съдия от спецсъда - 1,77. На “Черковна” 90 постъпват най-много искания за СРС.

“За сградата имаме разбиране, но кадрите? Двата процеса трябва да вървят паралелно, иначе ще потънем”, отвърна Ушев на съдиите във ВСС, които засега умуват дали да увеличат бройките за магистрати.

“Първата вълна нови дела ще дойде в спецпрокуратура, после ще отиде в съда. Но ако той не бъде обезпечен в нормални граници, ще има колапс на системата. Все едно да те бомбардират, а ти да стоиш и да броиш снарядите”, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той визираше промените в НПК, с които делата за висока корупция се прехвърлиха на спецправосъдието. За 2-те спецпрокуратури ВСС обяви, че ще открие 47 нови щата за обвинители и следователи.

Едно от решенията за теснотията в сградата на “Черковна” 90 е Държавната комисия за сигурността на информацията да бъде преместена оттам. Обсъжда се и вариант за надстрояване на помещения за съдебни зали.

Делегацията от ВСС ще иска разговор и с министрите на финансите и правосъдието.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Косвени улики и съвпадения решават случая Разследващите трескаво събират нови доказателства за неразкритото престъпление Със СРС-та разследващи дебнат Ивайло Борисов-Ториното и неговите авери с надежда да разкрият кой стои зад отвличането на Адриан Златков, научи "България Днес". Всяка крачка и дума на заподозрените като помагачи в престъплението

Дъщерята на Аня Пенчева залюби млад поет Не съм сама, имам си сериозно гадже, казва водещата! Водещата Петя Дикова май стяга сватба, шушукат в светските среди. Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков се залюби с млад и обещаващ поет. Двамата са много отдадени един на друг и нищо чудно скоро да минат под венчило. "Не съм сама, имам гадже!

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на