Борисов е Меркел на Балканите, показва пътя им към ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6599560 www.24chasa.bg
Лидерите на Западните Балкани се събраха на историческа среща в София. СНИМКА: Пресслужба На Министерския Съвет

Българският премиер към колегите си: Като пръстите на ръката сме - всеки е важен, няма значение големината

 Световната банка инвестира в региона 200 млн. долара за технологии и инфраструктура

През следващите шест месеца лидерите на Западните Балкани ще гледат на премиера Бойко Борисов и на България като ключов фактор за развитието на региона. “Не само Ангела Меркел, но и

вие, г-н Борисов,

сте човекът, към

когото гледаме с

голяма надежда

Българският министър-председател има цялата наша подкрепа. В същото време е натоварен с нашите очаквания да се бори за толкова необходимото ускоряване на процеса на интеграция.” С тези думи се обърна премиерът на Албания Еди Рама към Борисов по време на историческата среща в четвъртък. В София се събраха косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович, премиерите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят на Босна и Херцеговина Мирко Шарович.

На масата за разговори седна и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Албанският премиер обясни, че преди 3 г. дори този процес на интеграция е бил невъзможен. “Надяваме се, че Берлинският процес в частта за инфраструктурата ще стане по-реален и конкретен, а не просто да се превърне в една мечта”, добави Рама.

Най-лесният, най-безрисковият път за свързаност на Балканите е чрез изграждане на инфраструктура и дигитализация, обединиха се лидерите. Затова и следващият етап е осигуряване на финансиране за пътните коридори 8, 9 и 4.

За да се реализират тези проекти, Световната банка е готова да ги финансира с до 200 млн. долара, съобщи генералният ѝ изпълнителен директор Кристалина Георгиева. Движението на стоки и хора в нашия регион трябва да става бързо и лесно, следователно е нужна по-качествена инфраструктура, обясни тя. А с въвеждането на интелигентните технологии физическите опашки да се превърнат във виртуални.

“Трябва

да се изградят

виртуални ГКПП,

които да дават

възможности за

едно гише на

всяка граница

и процедури, които позволяват търговията да върви по-бързо”, каза още Георгиева. Тя даде за пример пропускателния пункт Капитан Андреево, към който да се стремят 6-те страни.

“Тайната на успеха на Балканите е, че всички трябва да бъдем като пръстите на ръцете. Всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям”, даде пък рецептата за развитието на региона Борисов.

Трябва да покажем, че не сме барутният погреб на Европа, не носим проблеми, а просперитет, продължи той обръщението си към първите държавни мъже на Балканите. А най-важното е да има мир, защото всичко лошо в България се е случило по време на войната в бивша Югославия - контрабандата, организираната престъпност, изреди българският министър-председател.

Европейският съюз и комисията ще разберат Балканите, ако тук политиците са единни, обобщи Борисов. “Европа си има достатъчно проблеми с Брекзит и вътре в съюза, за да си генерира още един.

Трябва да идем

при тях с

магистрали,

жп линии,

инфраструктура

и от опит знам – дигиталната инфраструктура”, продължи той към лидерите. И обясни колко важно е развитието на интернет и IT технологиите. Затова със строежа на пътищата задължително да се прокарват и оптични връзки, които да позволят умни пътища и виртуални КПП-та, препоръча Борисов. Той

цитира Силвестър

Сталоун, който

при снимките си

в България каза

- тук и на лов за

вълци да отидеш,

пак има интернет

“Не може да имаме роуминг с Македония 20-30 лева за минута разговор. Това е абсурд. Всичко това трябва да го изградим сега - комисията, комисарите, Световната банка”, отсече Борисов. И обобщи, че лидерите на Балканите са си научили политическите уроци, но хората очакват ползите.

На прав път сме да докажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин, каза премиерът на Сърбия Ана Бърнабич. Според нея тази среща ще допринесе за различния и по-добрия имидж на Балканите пред ЕС. И тя на свой ред изтъкна, че Борисов лично е допринесъл за изграждането на различния имидж на Балканите.

Ключовите инфраструктурни проекти за Сърбия са завършването на коридор 10 - за постигане на по-добри връзки с България, и коридор 11, който ще свърже страната с Босна и Херцеговина и с Черна гора, изреди Бърнабич.

“Извънредно важно за нас по отношение на Берлинския процес и с оглед политическите послания това е т.нар. магистрала на мира Ниш - Прищина - Тирана - Торес. Надявам се, че и това ще се превърне в силно послание за Западните Балкани за посоката, в която искаме да вървим”, посочи още тя и също подчерта нуждата от инвестиции в IT магистралите.

Регионът се сплотява, убедена е сръбската премиерка. “Радваме се да сме един от най-силните поддръжници на по-нататъшната европейска интеграция и с нетърпение очаквам българското европредседателство на ЕС. Благодаря на България и Бойко Борисов за категоричния ангажимент по отношение на разширяването и интегрирането на Западните Балкани в ЕС”, каза още Бърнабич.

Председателството на България на Съвета на ЕС от 1 януари ще помогне на всички, смята македонският премиер Зоран Заев. Трябва да бъдем обединени,

съвместно

да работим на

международните

пазари, настоя

македонският

премиер

Според него Македония ще се превърне в транспортен хъб на Балканите, защото през нея ще преминат двата важни коридора: №8, който ще свърже Черно и Адриатическо море, България и Албания през Македония; №10, който ще свърже Гърция с Централна Европа през Македония.

“В последно време Косово наистина работи за своята инфраструктура, свързвайки Прищина с останалите държави от Балканите, особено с Македония. Искам да кажа на всички правителства от Балканите, че нашите бюджети трябва да са насочени така, че за приоритет да имат една всеобща интеграция на страните от Западните Балкани”, обърна се към своите колеги косовският президент Хашим Тачи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Манчестър Юнайтед" няма да се раздели с Пол Погба през зимната пауза. Французинът ще остане на "Олд Трафорд", въпреки че мениджърът Жозе Моуриньо го извади от титулярния състав в последните мачове. Двамата са в обтегнати отношения от началото на сезона. Наскоро Специалния стигна дотам, че нарече Погба "вирус", който трови съблекалнята на тима.

Освободеният изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров плюе на улицата, видяха папараците на "България Днес". Бившият шеф явно трудно приема новината за съкращението си заради сериозни пропуски в провеждането на обществени поръчки за поддръжка на влаковете и реши да демонстрира и сериозни пропуски във възпитанието си.

Предаде се Евлоги Станоев - Голямата Бирма. Той бе обявен за издирване в средата на септември по обвинения, че е част от банда за производство на нелегални цигари, в която попадат синовете му Антон и Георги. Евлоги Станоев сам се е явил днес в специализираната прокуратура на ул. "Черковна" 90. Той е бил заедно с адвоката си Ина Лулчева.