Съдът: За Килърите човешкият живот е търговски продукт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6600988 www.24chasa.bg
Петър Стоянов- Сумиста

Килърите са третирали човешкия живот като търговски продукт, превърнали са го в предмет на престъпна сделка и са създали престъпен механизъм за изпълнение на физически екзекуции. Това  пише в решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу бандата за мокри поръчки, което бе официално публикувано днес.

С него, както съобщихме преди дни, окончателно бяха потвърдени доживотните присъди без право на замяна на Петър Стоянов- Сумиста, бизнесмена Георги Вълев и Васил Костов - Кеца.

Тримата ще лежат зад решетките до края на живота си заради две убийства - на адвоката Петър Лупов и бизнесмена от Шумен Румен Рачев, които са застреляни през 2009 г.

Друг от подсъдимите - Янко Попов - Туцо, влиза в затвора за 10 г. Той е арестуван на 1 декември,  часове след окончателното решение на ВКС. Признат е за виновен в това, че е помогнал на физическите убийци да се скрият в хижа в гората.

След анализ на десетките томове с доказателства ВКС е преценил, че няма допуснати процесуални нарушения по делото. Мотивите на върховните съдии са 18 страници.

Сумиста например се оплакал, че  апелативният съд във Варна е проявил пристрастност като е провел част от заседанията си в зала към затвора и така нарушил принципа за публичност на разглеждане на делото. ВКС обаче е отхвърлил жалбата му. Няма данни граждани и журналисти да са възпрепятствани да присъстват на делото, пише в решението.

ВКС не е приел за основателни и твърденията на Сумиста, че е нарушено правото му на защита, защото на 22 септември 2010 г. не му били предявени протоколите от разпитите на защитените свидетели по делото.

Правилно апелативният съд е дал вяра на показанията на основните свидетели Боян Джамалов, Георги Петков, Лозан Цеков, Пламен Цеков и Цончо Ненков. Те кореспондират с показанията на очевидците на убийството на Рачев, посочва ВКС.

Според него съдиите във Варна са направили подробен анализ на доказателствата.
Неоснователни били възраженията на адвокатите на подсъдимите, че до разпит като свидетел е бил допускат полицаят Валентин Цоновски. Той има решаваща роля за разкриването на Килърите, припомнят запознати с 8-годишната съдебна сага. 

ВКС отбелязва, че варненският апелативен съд правилно е приел, че няма пречка да разпита Цоновски, тъй като той не е извършвал действия по разследването, а е "бил ангажиран като оперативен служител в разкриване на престъпленията и в показанията си възпроизвежда организацията на оперативно-издирвателната дейност".

Освен това апелативните съдии направили изводите си не на базата на показанията на Цоновски, а на показанията на останалите свидетели.

Осъдените на доживотни присъди са оправдани по един пункт от обвиненията, свързани с друг подсъдим. Причината е, че в предното решение не е изрично уточнено, че престъпленията на тримата не са извършени  в съучастие с хижаря Райчо Стойнев, който бе оправдан още от предните инстанции.

Прецизирано е и времето, в което е подготвяно убийството на адвокат Петър Лупов. Той бе застрелян през март 2009 г., но Килърите са го дебнали месеци по-рано. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният кримигерой Атанас Мечев, по-популярен като Наско Гаргата, избира с тайфата професионални фотоапарати, видя "България Днес". В компанията на респектиращите си авери разследваният от прокуратурата като тартор на наркобанда Наско доста компетентно боравеше с езика на фотографа при покупката на апарат.

Лошото момче на италианския футбол Марио Балотели има ново гадже. Това е певицата Елоди. Двамата се запознали в Милано, откъдето е изпълнителката. Според близки на нападателя на "Олимпик" (Марсилия) той е лудо влюбен в нея. Тя му отговаряла със същото. Новата любима на Супер Марио подобно на куп негови бивши гаджета има минало на модел.

Единственият, който може да спре Георги Аспарухов да вкарва голове е... съотборникът му Сашо Костов! Забавната история се разиграва по време на мач в Израел, в който "Левски" съсипва от бой домакините от "Апоел". "Сините" водят с 5:0, когато Сашо решава да се избудалка със своя съотборник. Приближава се до Гунди и му казва: "Хайде излизай.