Законът срещу корупцията готов, приемат го другата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601687 www.24chasa.bg
ДАНАИЛ КИРИЛОВ

Новото суперзвено все пак ще разследва и записва. Шефът ще се назначава от парламента

Бъдещият мегаорган, който ще отговаря за борбата с корупцията във властта, ще има и разследващи функции - нещо, за което настояваха от БСП. Идната седмица Народното събрание ще гласува на второ четене антикорупционния закон, който бе приет на първо в края на октомври.

Това каза пред “24 часа” председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

В четвъртък вечерта в комисията одобриха окончателно текстовете, включително спорните, с гласовете на управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Категорично е, че председателят на бъдещия мегаорган за борба с корупцията, който ще обедини Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция в ДАНС, ще бъде назначаван от парламента. Поради този пункт не е изключено вето да наложи президентът Румен Радев.

От кандидат-членовете на органа ще се иска юридически стаж от 5, а не от 10 г., както бе първоначално заложено. Употребата на специални разузнавателни средства ще е възможна спрямо гражданите, но само при проверка по реда на закона за конфискация на имуществото. Сега СРС може да се използват по изключение за разкриването на тежки престъпления.

По повод на последния проектотекст външни експерти, присъствали на правната комисия, предупредиха, че България вече е осъждана многократно от Европейския съд по правата на човека, поради което събирането и пазенето на лични данни било уязвимо, дори за осъдени лица.

Със закона на новия орган се дават правомощия да иска подслушване, скочиха на заседанието на комисията противниците на текста. На което вносителите гарантираха, че всяко решение за СРС ще минава през съд.

Достатъчно основание за прилагане на СРС е корупционният сигнал да не е анонимен.Тогава комисията ще може да поиска от съда прилагане на спецразузнавателни средства срещу субекта на сигнала.

Ще се допуска подслушване и при съмнение за конфликт на интереси, където процедурите са по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Кирилов аргументира последното с пример - ще може да подслушва депутата Х, който казва по телефона, че ще си купи имот в чужбина с пари от офшорна сметка или биткойни. Макар и да нямат тежест в съда за разкриване на корупция, СРС-тата ще могат да се ползват в гражданския процес по конфискация.

Има обаче и рискове - да те натопи “завистливият съсед, който е забелязал, че човекът явно ходи на слънце през зимата, защото има тен и съответно незаконни доходи”, защото “злобата е понякога без оглед обективната истина”, напомни Кирилов. Ден по-рано правната комисия прие да има защита от съдебно преследване на подателите на сигнали от засегнатото лице - нещо, срещу което от ДПС и ОП са “против”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и