Законът срещу корупцията готов, приемат го другата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6601687 www.24chasa.bg
ДАНАИЛ КИРИЛОВ

Новото суперзвено все пак ще разследва и записва. Шефът ще се назначава от парламента

Бъдещият мегаорган, който ще отговаря за борбата с корупцията във властта, ще има и разследващи функции - нещо, за което настояваха от БСП. Идната седмица Народното събрание ще гласува на второ четене антикорупционния закон, който бе приет на първо в края на октомври.

Това каза пред “24 часа” председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

В четвъртък вечерта в комисията одобриха окончателно текстовете, включително спорните, с гласовете на управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Категорично е, че председателят на бъдещия мегаорган за борба с корупцията, който ще обедини Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекция в ДАНС, ще бъде назначаван от парламента. Поради този пункт не е изключено вето да наложи президентът Румен Радев.

От кандидат-членовете на органа ще се иска юридически стаж от 5, а не от 10 г., както бе първоначално заложено. Употребата на специални разузнавателни средства ще е възможна спрямо гражданите, но само при проверка по реда на закона за конфискация на имуществото. Сега СРС може да се използват по изключение за разкриването на тежки престъпления.

По повод на последния проектотекст външни експерти, присъствали на правната комисия, предупредиха, че България вече е осъждана многократно от Европейския съд по правата на човека, поради което събирането и пазенето на лични данни било уязвимо, дори за осъдени лица.

Със закона на новия орган се дават правомощия да иска подслушване, скочиха на заседанието на комисията противниците на текста. На което вносителите гарантираха, че всяко решение за СРС ще минава през съд.

Достатъчно основание за прилагане на СРС е корупционният сигнал да не е анонимен.Тогава комисията ще може да поиска от съда прилагане на спецразузнавателни средства срещу субекта на сигнала.

Ще се допуска подслушване и при съмнение за конфликт на интереси, където процедурите са по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Кирилов аргументира последното с пример - ще може да подслушва депутата Х, който казва по телефона, че ще си купи имот в чужбина с пари от офшорна сметка или биткойни. Макар и да нямат тежест в съда за разкриване на корупция, СРС-тата ще могат да се ползват в гражданския процес по конфискация.

Има обаче и рискове - да те натопи “завистливият съсед, който е забелязал, че човекът явно ходи на слънце през зимата, защото има тен и съответно незаконни доходи”, защото “злобата е понякога без оглед обективната истина”, напомни Кирилов. Ден по-рано правната комисия прие да има защита от съдебно преследване на подателите на сигнали от засегнатото лице - нещо, срещу което от ДПС и ОП са “против”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко