Президентът Радев: Плевен падна преди 140 г., за да се прероди България!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6604353 www.24chasa.bg
Румен Радев Снимка: Архив

Ако има нарицателно за героизъм и саможертва - това е името на Плевен. Изминаха 140 г. от онзи мразовит ден, в който европейските вестници прогърмяха: Плевен падна. Но малцина осъзнаваха истинското значение на тази новина. Плевен падна, за да се прероди България. Това каза президентът Румен Радев в словото си на вечерната заря-проверка за 140 г. Плевенска епопея.

Той оцени, че в 5-те месеца на кървави сражения и обсада руските и румънски воини са записали най-важните страници в историята на освободителната Руско-турска война. "Тази война разтърси най-дълбоките и привидно непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа. Тя се превърна в прелом, без който България днес едва ли щеше да съществува на политическата карта.

Победата бе заплатена с костници и братски могили навсякъде из Плевенския край. Оттук тръгна пътят, минал през София и Шейново, за да достигне до османската столица и да възвести свободата, заяви Радев.

Той благодари на плевенчани, защото достойно и с чувство за дълг съхраняват спомена за онези кървави дни. "Вашият град продължава да бъде истински мемориал на хилядите воини, дошли от далечни земи, за да отдадат живота си за нашата българска свобода. Но ние знаем много добре, че нашата свобода не е получена даром. Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци на българските опълченци и воини по полята и скалистите върхове на бащината земя са безценен урок по национално достойнство. Техният подвиг ние няма да забравим! Поклон пред загиналите за свободата българска. Да пребъде България!, завърши държавният глава.