Диян Стаматов: Подобряваме училищната среда с помощта на иновациите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6605133 www.24chasa.bg

Г-н Стаматов, в училището, което ръководите, беше въведена първата в България електронна система за столово хранене. Как беше приета тя от персонала, родителите и учениците?

Дигиталната платформа за столово хранене „Здравословно училище“, която стартирахме в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в партньорство с Mastercard и ОРАК Инженеринг, беше посрещната много положително, тъй като създава редица удобства за училищната администрация, родителите и децата. На първо място, иновацията прави процеса по управление на столовото хранене много по-лесен за персонала. Електронната система ни позволи и да повишим сигурността като ограничим достъпа на външни хора до сградата – досегашната система създаваше рискове със струпването на голям брой хора, често се пораждаше напрежение от чакането дълго време на опашка, в работно време и в неприятни метеорологични условия. Поради това и родителите са доволни от възможността да заплащат онлайн училищното хранене на своето дете по всяко време, независимо къде се намират и какво устройство имат под ръка. Освен това, те вече са сигурни, че детето им ще се храни, а няма да изхарчи джобните си пари за друго – родителите получават известие в системата в момента, в който детето получи обяда си. На учениците пък не се налага да носят хартиени купони или пари в кеш, които често губят или се изкушават да похарчат с друга цел. А и учениците се вълнуват от използването на технологията. Това е важно, защото чрез използването на електронните карти, децата изграждат дигитални умения и навици, които ще им помогнат за приспособяването към все по-дигитализиращата се среда, в която растат и в която след време ще работят.

Какво е значението на училищния обяд за учебния процес?

Училищният обяд е изключително важна част от ученическото ежедневие, която помага децата да се развиват пълноценно и да са по-ангажирани по време на учебния процес. Според проучване на Световната продоволствена програма (World Food Programme) на ООН, съществува пряка връзка между наличието на училищни хранения и постиженията на детето на по-късен етап от живота. Доказано е, че единица инвестиция в училищно хранене води до икономическа възвръщаемост от три до десет пъти. Така че въпросът за училищния обяд е от обществено значение. За съжаление, съществуват редица общества в рискови територии, в които липсата на осигурено училищно хранене е причина за отпадането от образователната система на голяма част от децата. Ние стимулираме българските родители да използват електронната ни система и с възможността да допринесат за решаването на този глобален проблем, без да инвестират допълнително своето време и средства. За всеки обяд, платен онлайн в дигиталната платформа с карта Mastercard, компанията дарява – за своя сметка - средства на Световната продоволствена програма за осигуряването на училищен обяд в рискови територия. Така ще бъде даден шанс за по-добро бъдеще на много деца. Паралелно с това, нашите партньори ще осигурят и системи за пречистване на питейна вода, които ще инсталираме в 119 СУ и ще са на разположение на учениците ни по всяко време на учебния ден – така родителите им имат още един стимул да използват дигиталната платформа. В мнозинството си те вече го правят и ние сме щастливи от този факт.

Какви други иновации очаквате да бъдат въведени в българското училище в близките години?

През последните години се забелязва положителна тенденция за нарастващ интерес към въвеждането на нови технологии в обществената сфера, а образованието е един от секторите, в които действително има най-високи очаквания и необходимост от дигитализация. Вече говорим открито за навлизането на електронни учебници, дневници и бележници и аз нямам съмнение, че съвсем скоро те ще са част от ежедневието на преподаватели и ученици. Не бива да забравяме, че освен знания, училищната институция трябва да осигурява на децата и умения, с което ще допринасят за развитието на обществото и икономиката. С въвеждането на електронни решения, ние подготвяме адекватно учениците за срещата им с дигитализираното ежедневие и работна среда, които ги очакват. А и учебната среда се превръща в много по-интересна и вдъхновяваща за учениците и те се отнасят с повече доверие към учебната институция.

Как може да се случи дигиталната промяна на учебната среда?

Необходими са инициативност и активно сътрудничество от страна на институциите и бизнеса. Публично-частните партньорства, какъвто е проектът, който реализирахме в 119 СУ, могат да се превърнат в двигател на голямата промяна в образователната среда. Така например, електронната платформа „Здравословно училище“ не е просто еднократен, а визионерски проект – това е решение, разработено за лесно внедряване от всички училища в страната. Дигитализацията е посоката, в която всички трябва да работим, за да превърнем училищата в комфортна среда, подготвяща учениците за бъдещето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Чудо ме спаси в катастрофата! Не съм вярваща, но след този случай може и да стана. Определено съм късметлийка." Това заяви 28-годишната Радка, която е бременна в шестия месец. Жената катастрофира в понеделник вечерта на Подбалканския път, след като изневиделица безстопанствени коне се блъснаха в колата й.

Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров се изповяда пред клубната телевизия на "Астън Вила" за най-мрачните моменти в живота си. Стенли се разболя от левкемия, но пребори болестта. "Подкрепата на "Астън Вила" беше невероятна - казва Стилиян. - Оценявам този дълъг път, който извървях. Имах своите тежки мигове.

Ашли Коул се оказа в твърде неприятна ситуация на светско събитие. Бившият английски национал бе гост на представянето на нова модна марка. Той бе придружен от приятелката си Шарън Кану. За негова неприятна изненада на масата им бе настанена плейбойката Мелиса Хоу. Именно тя е една от причините за развода на Коул с певицата Черил Туиди.