Ангелкова: Със сигурност подкрепям изграждането на втори лифт в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6606218 www.24chasa.bg
Министърът на туризма Николина Ангелкова СНИМКА: Десислава Кулелиева

Министерството на туризма и аз лично винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт в Банско и със сигурност ще подкрепим това и за в бъдеще, защото е изключително важно не само за развитието на туризма, но и като цяло на планинския. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след кръгла маса за проектите на решения на Министерския съвет за Национален парк „Пирин“ и за „Ски зона Банско“, предаде „Фокус“.

„Винаги съм казвала и го казвам отново, че лифтовете са най-екологичният вид транспорт и отварят достъпа до планината целогодишно и дават възможност да покажем пред всички какви богатства има нашата страна. Съответно да развиваме целогодишен туризъм“, заяви Ангелкова. По думите ѝ на днешната дискусия е станало ясно, че независимо, че концесионният договор ще се приведе в съответствие, всяка една дейност, която следва да се осъществява на територията в буферната зона, отново задължително преминава през всички процедури, включително и през ОВОС.

„За мен от днешната дискусия, която е поредна, стана ясно, че няма как без допълнително да бъдат извършени процедури по ОВОС и други, съответстващи на националното ни законодателство и европейското, да се извършва нещо на територията на концесионния договор. Така че абсолютно защитен е национален парк „Пирин“ и със сигурност за всички трябва да е ясно, че без да се преминат тези процедури, няма да се появи образно казано лифт утре, дори ако МС вземе такова решение“, допълни Ангелкова и подчерта, че трябва да се спазват законите. „Аз като министър със сигурност подкрепям изграждането на втори лифт в Банско“, заяви още Николина Ангелкова.

Спортният министър Красен Кралев допълни, че също от министерството са категорични и стоят зад идеята за втори лифт. „Няма алтернатива просто. Категорично трябва да продължим с изграждането на спортна инфраструктура за практикуване на зимните спортове. В България са традиционни и много популярни. Още повече, че в момента една от звездите на световните алпийски ски е българинът Радослав Янков, който е един от най-силните състезатели през последните години в сноуборда“, обясни той.

По думите му в България няма писти и трасета за практикуване на сноуборд. „Затова сме принудени най-добрите ни състезатели да се подготвят в чужбина. Наясно сме, че тези хора са идоли за много деца и подрастващи. Там, където имаме силни спортисти веднага следва една мощна вълна от подрастващи, които се записват и почват да практикуват този спорт. В България за съжаление не можем да кажем, че имаме условия за практикуване на сноуборд. 200 км писти са крайно недостатъчни в цялата страна. Дадох пример с Чехия, където са 7000 км, Словения – 1800. Излишно е да коментираме държави като Австрия, Швейцария, Италия. Там километрите са по 20-30 000 на държава“, обясни той и подчерта, че е крайно време този процес да се отвори, спазвайки цялото българско и европейско законодателство. „Категорично искаме увеличаване и то километри писти, кабинкови лифтове – такива, които да направят и спортния туризъм, и практикуването на зимни спортове достъпни за всеки български гражданин“, каза още Красен Кралев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа