60% от замърсяването на въздуха в столицата се дължи на транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6607573 www.24chasa.bg
Около 60 процента е приносът на транспорта към замърсяването с фини прахови частици на територията на Столичната община, а 40 процента е приносът на битовото отопление. СНИМКА: Архив

Около 60 процента е приносът на транспорта към замърсяването с фини прахови частици на територията на Столичната община, а 40 процента е приносът на битовото отопление. Тези около 40 процента в зимния период водят до големите превишения, които се отчитат и в сайта на СО в реално време, каза заместник-кметът на София Йоана Христова, цитирана от БТА, при представянето на Механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столичната община.

Тя отбеляза, че механизмът е свързан със Системата за ранно предизвестяване за замърсяване на въздуха с фини прахови частици в СО, разработена от екип на БАН. Целта на системата е на базата на четири автоматични станции на територията на СО да се дават прогнози за 48 часа напред, за да се информират гражданите, но и да се вземат необходимите мерки. В механизма има оперативни мерки в два основни раздела. В първия са мерки, които да бъдат приети с еднократен акт, а вторите са мерки, свързани с прилагане на ограничения при прогноза за превишения в замърсяването на въздуха.

Мерките ще бъдат обсъдени в комисиите на Столичния общински съвет. Предвижда се да бъдат еднократно приети мерки за въвеждане на промяна в организацията на движение в Зона център, като да бъде поставено изискването всички автобуси, движещи се в тази зона и в Зона 1 да са със сертификат "евро 6". Това отговаря на намеренията на СО за подмяна на градския транспорт с екологично щадящ такъв, обясни Христова. Тя отбеляза, че СО си е поставила амбициозната цел до 2019 г. да има пълна подмяна на автотранспорта. Предлагаме също с еднократен акт да бъде оптимизиран трафикът от сметоизвозване в Зона център през зимните месеци, отбеляза заместник-кметът.

Йоана Христова каза, че е установено, че строителните машини и товарните автомобили, които навлизат в Зони 1 и център, допринасят най-много за емитирането на вредни вещества и фини прахови частици. Затова ще се предложи да се вдигне таксата на строителните машини, които са с маса над 4 тона - на 120 лева на месец, а на тези - над 30 тона - на 150 лева на месец. Това е свързано с промяна на наредба на СО и ако мярката бъде издадена от СОС, ще важи за бъдещите искания за разрешения за навлизане и престой. Необходимо е да се направи и проучване за изграждането на второ депо за земни маси на територията на СО, което да е в западната част на София. Трябва да бъдат изградени и нови буферни паркинги, в които столичани да могат да оставят автомобилите си, обясни заместник-кметът.

Предвиждат се и мерки за ограничения, и когато има прогноза за превишения от 51 до 100 микрограма на кубичен метър на фини прахови частици ще се призовават гражданите да не ползват личните си автомобили, а от отопляващите се на твърдо битово гориво, които могат да преминат на алтернативно гориво, да го направят в периодите с превишения в нормите. При замърсяване с фини прахови частици от 101 до 150 микрограма на кубичен метър ще се предлага разрешение за безплатно паркиране, до изчерпване на местата в буферните паркинги, при използване на градския транспорт. При превишение в нормите от 151 до 200 микрограма на кубичен метър се предлага двойно да бъде увеличена таксата за паркиране в "синя зона". При прогнозата за превишение на нормите на фини прахови частици над 200 микрограма на кубичен метър ще има непопулярни мерки. Сред тях е предложението за т.нар. зелен билет за градския транспорт на цена от 1 лев, който да важи за целия ден. Ако има превишение след тези два дни, ще се сезира КАТ да засили проверките на МПС за техническа изправност, включваща и функционираща система за пречистване на отработените газове. Предвиждат се и промени в националното законодателство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".