Гледат промяна на концесията за ските в Банско заедно с плана за “Пирин” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6608347 www.24chasa.bg
Натоварването на лифта на Банско е голямо, защото туристите предпочитат определени часове СНИМКА: Тони Маскръчка

Ден преди кабинетът да разгледа предложението за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско, проектът бе оттеглен от вносителя - министъра на околната среда и водите Нено Димов. Това стана ден преди екозащитници и сдружението “Бъдеще за община Банско” да организират два протестни митинга, съответно в София и в Банско.

Промяната на концесионния договор за ски зоната ще бъде внесена отново в дневния ред на кабинета в края на 2017 г. или началото на 2018 г., когато министрите ще се заемат и с новия план за управление на природен парк “Пирин”.

Причината е, че планът в момента е в процедура за обществено обсъждане и крайният срок за депозиране на всички мнения е 22 декември 2017 г.

“Юридически няма никакъв проблем промяната на концесионния договор за ски зоната да мине сега, а промяната в плана за управление - по-късно. Но двата документа засягат един и същ проблем и е редно да се гледат заедно. Защото иначе ще разглеждаме проблема със ски зоната и втория лифт на парче и има опасност да изпуснем нещо”, каза екоминистърът. Той допълни и че в никакъв случай не иска да “взема решения на инат”.

Димов обясни, че единствено планът за управление на природния парк позволява да се приемат и разглеждат инвестиционни намерения, какъвто е и проектът за втори лифт. Той обаче е свързан и с договора за концесията, с площта на концесията и с концесионната такса, така че нищо не се губи, ако се гледат заедно.

“Вторият лифт не може да се изгради без промяна в плана за управление. Без тази промяна не може да има изграждане на съоръжения, които да бъдат подложени на екооценки за въздействие на околната среда”, уточни Димов.

От изявлението му не стана ясно какви са по-нататък сроковете за приемане на двата документа. Екоминистърът обясни, че обикновено становища от заинтересовани се пускат в последния възможен момент, т.е. в случая - в последните дни преди 22 декември. “На нас ще ни трябват няколко дни само за да ги прочетем и отразим в документите”, каза Димов. Т.е. не е ясно дали планът за управление и съответно промяната на концесионния договор ще се приемат преди, или след Нова година от Министерския съвет. Освен това планът за управление на природния парк влиза в сила с акт на Министерския съвет и като всеки административен акт той може да се обжалва.

В същото време Димов смята, че няма значение дали промяната на концесионния договор ще се направи преди, или след 5 януари 2018 г., когато влизат в сила промените в Закона за концесиите. Вчера екозащитници от сдружението “За да остане природа в България” разпространиха становище, че кабинетът бърза с договора за ски зоната, за да не се налага да уведомява ЕК за промяната на концесионния договор, както налагат текстовете в новия концесионен закон. Димов обаче обясни преди ден, че концесията за ски зоната не е в обхвата на директивата за концесиите, която бе възприета в новия концесионен закон.

Екоминистърът каза, че не е разговарял с никого от еколозите, които не дойдоха на кръглата маса в министерството в понеделник, посветена на промяната на концесионния договор. Той заяви, че приема неприсъствието им като знак на съгласие с промяната.

“Концесионният договор за ски зоната в Банско е вече на 17 години и трябва да бъде осъвременен. От 10 години нищим един и същ въпрос”, каза вчера по Би Ти Ви бившият екоминистър Евдокия Манева.

Според нея втори лифт на Банско трябва да бъде изграден, защото туристите предпочитат определени часове за качване с него, а скоростта на движение на кабинките не може да се увеличава, защото няма да е безопасно. Манева припомни също, че оценката на ЮНЕСКО за природен парк “Пирин” е много висока и че според правилата на организацията в буферната зона на защитената територия, на която се простира ски зоната, не е забранена за изграждане на ски съоръжения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хан Омуртаг е получавал информация от космичен разум КОЙ Е ТОЙ: Доц. Христо Смоленов е български общественик, учен и експерт по антитероризъм. Роден е в Пловдив през 1954 г. Работил е в Института по философия, а по-късно и в Института по математика на БАН. Автор е на 5 книги и още няколко документални филма,

Военни пазеха фолкпевицата Емануела, докато имаше участие в столична дискотека, видя "България Днес". Гардовете, които се грижеха за сигурността й, бяха пременени в зимна военна дегизировка. В момента фолкпевицата участва в риалити шоуто "Биг брадър", но е подписала договор, който й позволява да излиза от къщата и да ходи по участия.

Мецаните в столичната зоологическа градина няма да спят истински зимен сън. Това разкри пред "България Днес" техният гледач Радко Сертов. "Животните не изпадат в състояние на хибернация (т.нар. зимен сън), тъй като условията в парка не го позволяват. Около тях има постоянно движение, а те искат пълна тишина, която няма как да им бъде осигурена.