Въпроси за 199 млн. лв. към Иво Прокопиев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6608555 www.24chasa.bg
Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев говори за несъответствието в доходите на Иво Прокопиев. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

- Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и бизнесменът се състезават кой първи да съобщи новината - той обяви запора на 40 негови фирми, после КОНПИ потвърди съмненията му, че на дъното е “Каолин”

- Не се разбраха за мишените на операцията - издателят на “Капитал” обяви, че е опонент на властта, която иска да обърне политиката на неговите медии

- Пламен Георгиев, шеф на КОНПИ: При проверката имаше изтичане на информация, имаше натиск на медиите върху нас

Иво Прокопиев ( в средата), адвокатът му Георги Атанасов (вдясно) и съиздателят на Капитал Теодор Захов говориха веднага след КОНПИ. СНИМКА: БУЛФОТО
Иво Прокопиев ( в средата), адвокатът му Георги Атанасов (вдясно) и съиздателят на Капитал Теодор Захов говориха веднага след КОНПИ. СНИМКА: БУЛФОТО

40 фирми на Иво Прокопиев, личните му банкови сметки и имот в Созопол са под запор от съда по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), съобщи председателят ѝ Пламен Георгиев.

Това е имотът на Прокопиеви до морето. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Това е имотът на Прокопиеви до морето. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

48 часа бизнесменът и КОНПИ се състезаваха кой първи ще съобщи новините около проверката. Във вторник двете страни свикаха пресконференции на едно и също място. Първо КОНПИ, после Прокопиев. Почти 3 часа.

Цената на иска на комисията е за 199 051 065 лв., а ответници са бизнесменът, съпругата му Галя Прокопиева, акционерните дружества “Алфа финанс холдинг”, “Соларпро холдинг”, “Алфа Енерджи холдинг” и фондацията “Граждански медии”.

Какво са открили от КОНПИ:

Приватизацията на “Каолин” през 2000 г. е незаконна и това е основната причина за производството по отнемане на имущество от Прокопиев.

199-те млн. лв.

са приходите на

Прокопиев от

дивиденти

с произход “Каолин”, както и сумата, за която предприятието е продадено на германски инвеститор през 2012 г. - 150 млн. лв. Несъответствието в доходите е за над 14 млн. лв., казват инспекторите.

Какво отговори Прокопиев:

“Нищо от това не е вярно. Тази сделка е законна и е потвърдена от съда. Всичко това има за цел да шокира и да стресира дейността на “Икономедиа”. Както се саморазправят с нас, могат да го направят и с друг”, предупреди бизнесменът, който издава “Дневник” и “Капитал”.

Какво отговарят от КОНПИ:

Според Пламен Георгиев при проверката е имало медиен натиск върху комисията, но

иск срещу

“Икономедиа” не

е предявен, нито

са запорирани

медии

Една от фирмите на Прокопиев със запор е “Сарда Капитал” ЕООД (възбранени са 370 хил. лв. от общо 2,7 млн. лв. капитал), която е сред акционерите на “Икономедиа”.

Проверката на комисията за доходите на Прокопиев започна на 11 януари 2017 г., след като прокуратурата му повдигна обвинение за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН.

Един от 5-имата членове на КОНПИ е подписал с особено мнение заключението на проверката и това е назначената от квотата на президента Плевнелиев Лилиана Терзиева.

По тази преписка имаше теч на класифицирана информация от комисията към проверяваното лице. ДАНС ще провери случая и ще прецени дали има престъпление. Факт е, че Прокопиев знаеше, че го проверяваме. Индикация за това е, че

започна да се

разпорежда с

имущество в

4 фирми в Кипър,

на които е собственик”, заяви Георгиев.

Какво отговори Прокопиев:

“Не съм правил прехвърляния в Кипър в периода на проверката на КОНПИ. Да, знаех, че има действия спрямо мен. Прочетох интервю на Пламен Георгиев от февруари, където той го заявява. Не познавам Лилиана Терзиева...

При проверката е анализирана и продажбата на “Каолин” през 2012 г., но се стига и до приватизацията през 2000 г., където според КОНПИ са открити много нарушения. Точно с проверката на приватизацията е свързано и особеното мнение на Терзиева.

Георгиев обясни,

че доводите на

колежката му

съвпадали с тези

на Прокопиев

Терзиева не приемала факта, че комисията проверява сделка, състояла се преди 17 г. По закон КОНПИ има право да проверява доходи за период от 10 г. назад.

“Това не е вярно. Комисията проверява сделка отпреди 5 г., когато “Каолин” е продаден на “Кварцверке” за 180 млн. лв., от които Прокопиев е спечелил 150 млн. лв. Затова трябваше да проверим и приватизацията през 2000 г. Правото ни дава решение №13 от 13 октомври 2012 г. на ВКС. Проверяваме произхода на доходите, с които е придобит този актив, който после е продаден”, уточни Георгиев.

Братът на

Прокопиев става

член на РМД-то,

което купува

“Каолин” месец

преди договор

с държавата,

а не 2 години, както е по закон. Освен това били платени само 10% от договорената цена, а останалите 90 - с компенсаторки. Не били истински и данните в декларацията за произхода на парите за “Каолин”.

От КОНПИ разказаха, че неясно защо заводът не е продаден на белгийска фирма, която е искала да го купи за 20 млн. лв., а е

сключен договор

с РМД-то на

Прокопиев за

7,5 млн., от

които в бюджета

постъпили малко

над 1 млн. лв.

Проверката на КОНПИ показала и незаконен добив на инертни материали, неплащане на концесионни такси и данъци. На работниците в “Каолин” не било разяснявано, че имат право да придобият акции в дружеството с привилегии, което дало възможност на фирми на Прокопиев да се облагодетелстват, като ги изкупят.

Какво казва Прокопиев:

“Има влязла в сила оправдателна присъда за приватизацията на “Каолин”. Сделката е обявена за законна с решение на съда”, казва Прокопиев по казуса с нарушенията по приватизацията.

Всъщност “Каолин” е приватизиран от Работническо-мениджърско дружество с участието на Александър Прокопиев през 1999 г. През 2000 г. “Алфа финанс холдинг” на Иво Прокопиев влиза в собствеността с увеличение на капитала. Още през 2001 г. Прокопиев, брат му и още 4-ма души са разследвани и съдени за престъпления по служба заради приватизацията на предприятието. Оправдани са окончателно през 2004 г.

Според КОНПИ обаче те са оправдани, защото не са обвинени и съдени като длъжностни лица. 

Вече обжалва запор на вилата в Созопол

Иво Прокопиев е обжалвал запора на вилата си в Созопол и е внесъл в Бургаския окръжен съд жалба срещу допуснато обезпечение на имота. Жалбата ще бъде придвижена в Бургаския апелативен съд.

Става дума за вила в местността Буджака в Созопол, която Прокопиев построява преди години. Съсед на Прокопиев е бившият му съдружник Филип Харманджиев. Запорираната вила е върху скалите на метри от живописния далян “Чайка”, на който навремето са снимани кадри от култовия филм “Оркестър без име”.

Сред по-известните му съседи са Цветан Василев, бившият министър на търговията Валентин Василев, бившата екоминистърка Долорес Арсенова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи