Даниел Митов обвинен заради самолетни билети, крият през коя фирма са купени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6608581 www.24chasa.bg

Външно подписало със земеделското министерство да ги обслужва едно дружество, щетата била за 494 458 лева

Бившият външен министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин отиват на съд. Софийската градска прокуратура внесе вчера обвинителния акт срещу тях в спецсъда. Според него двамата ощетили Външно с 494 458 лв., твърди прокуратурата.

Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост. Причината е, че сключили споразумения към договор на Министерството на земеделието. По силата на споразумението фирмата, която се занимавала с резервациите и самолетните билети при командировките на служителите на земеделското министерство, се заела да прави същото и за МВнР.

Според прокуратурата от 15 януари до 22 юли 2016 г. Митов не изпълнил служебните си задължения с цел

да

облагодетелства

дружеството,

което имало договор със земеделското министерство.

От прокуратурата отказаха да посочат коя е фирмата

заради законите

за личните данни

и за защита на

конкуренцията

Според обвинението в нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието, Митов се задължил да преведе на търговското дружество сумата. Той обаче не предвидил контрол по изпълнението.

Заместникът му Ангеличин пък е обвинен, че от 15 януари до 22 юли 2016 г. в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция “Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” не упражнил достатъчен надзор върху работата на шефа на дирекцията.

Според прокуратурата, вместо да се спази закона и да проведе процедура по възлагане на обществена поръчка, Външно сключило две споразумения със земеделското министерство.

“Нямам никаква идея коя е фирмата и каквато и да било връзка с нея”, коментира пред “24 часа” Христо Ангеличин. Той обясни, че договорът е сключен не с дружеството, а със земеделското министерство.

“Това е обичайна

практика. Всички

ведомства

правят подобни

споразумения,

когато закъснеят

с обществените

си поръчки

Външно е имало и договори с МРРБ и МОН, преди това с нас пък имаше Министерството на икономиката. По тази практика се е произнесла и агенцията по обществените поръчки”, обясни още Ангеличин.

По думите му към подобни споразумения се прибягвало при форсмажорни обстоятелства, като например когато фирмите, които се явяват, обжалват и така изпълнението на поръчката се стопира.

“Безумие е да се твърди, че някой има лична облага, защото тези договори се правят за определен период и за определен лимит от пари. След 3 месеца борбата за обществената поръчка, която е спъвана на всяка крачка, продължава”, добави Ангеличин. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,