Даниел Митов обвинен заради самолетни билети, крият през коя фирма са купени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6608581 www.24chasa.bg

Външно подписало със земеделското министерство да ги обслужва едно дружество, щетата била за 494 458 лева

Бившият външен министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин отиват на съд. Софийската градска прокуратура внесе вчера обвинителния акт срещу тях в спецсъда. Според него двамата ощетили Външно с 494 458 лв., твърди прокуратурата.

Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост. Причината е, че сключили споразумения към договор на Министерството на земеделието. По силата на споразумението фирмата, която се занимавала с резервациите и самолетните билети при командировките на служителите на земеделското министерство, се заела да прави същото и за МВнР.

Според прокуратурата от 15 януари до 22 юли 2016 г. Митов не изпълнил служебните си задължения с цел

да

облагодетелства

дружеството,

което имало договор със земеделското министерство.

От прокуратурата отказаха да посочат коя е фирмата

заради законите

за личните данни

и за защита на

конкуренцията

Според обвинението в нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието, Митов се задължил да преведе на търговското дружество сумата. Той обаче не предвидил контрол по изпълнението.

Заместникът му Ангеличин пък е обвинен, че от 15 януари до 22 юли 2016 г. в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция “Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” не упражнил достатъчен надзор върху работата на шефа на дирекцията.

Според прокуратурата, вместо да се спази закона и да проведе процедура по възлагане на обществена поръчка, Външно сключило две споразумения със земеделското министерство.

“Нямам никаква идея коя е фирмата и каквато и да било връзка с нея”, коментира пред “24 часа” Христо Ангеличин. Той обясни, че договорът е сключен не с дружеството, а със земеделското министерство.

“Това е обичайна

практика. Всички

ведомства

правят подобни

споразумения,

когато закъснеят

с обществените

си поръчки

Външно е имало и договори с МРРБ и МОН, преди това с нас пък имаше Министерството на икономиката. По тази практика се е произнесла и агенцията по обществените поръчки”, обясни още Ангеличин.

По думите му към подобни споразумения се прибягвало при форсмажорни обстоятелства, като например когато фирмите, които се явяват, обжалват и така изпълнението на поръчката се стопира.

“Безумие е да се твърди, че някой има лична облага, защото тези договори се правят за определен период и за определен лимит от пари. След 3 месеца борбата за обществената поръчка, която е спъвана на всяка крачка, продължава”, добави Ангеличин. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,