Даниел Митов обвинен заради самолетни билети, крият през коя фирма са купени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6608581 www.24chasa.bg

Външно подписало със земеделското министерство да ги обслужва едно дружество, щетата била за 494 458 лева

Бившият външен министър Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин отиват на съд. Софийската градска прокуратура внесе вчера обвинителния акт срещу тях в спецсъда. Според него двамата ощетили Външно с 494 458 лв., твърди прокуратурата.

Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост. Причината е, че сключили споразумения към договор на Министерството на земеделието. По силата на споразумението фирмата, която се занимавала с резервациите и самолетните билети при командировките на служителите на земеделското министерство, се заела да прави същото и за МВнР.

Според прокуратурата от 15 януари до 22 юли 2016 г. Митов не изпълнил служебните си задължения с цел

да

облагодетелства

дружеството,

което имало договор със земеделското министерство.

От прокуратурата отказаха да посочат коя е фирмата

заради законите

за личните данни

и за защита на

конкуренцията

Според обвинението в нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието, Митов се задължил да преведе на търговското дружество сумата. Той обаче не предвидил контрол по изпълнението.

Заместникът му Ангеличин пък е обвинен, че от 15 януари до 22 юли 2016 г. в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция “Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” не упражнил достатъчен надзор върху работата на шефа на дирекцията.

Според прокуратурата, вместо да се спази закона и да проведе процедура по възлагане на обществена поръчка, Външно сключило две споразумения със земеделското министерство.

“Нямам никаква идея коя е фирмата и каквато и да било връзка с нея”, коментира пред “24 часа” Христо Ангеличин. Той обясни, че договорът е сключен не с дружеството, а със земеделското министерство.

“Това е обичайна

практика. Всички

ведомства

правят подобни

споразумения,

когато закъснеят

с обществените

си поръчки

Външно е имало и договори с МРРБ и МОН, преди това с нас пък имаше Министерството на икономиката. По тази практика се е произнесла и агенцията по обществените поръчки”, обясни още Ангеличин.

По думите му към подобни споразумения се прибягвало при форсмажорни обстоятелства, като например когато фирмите, които се явяват, обжалват и така изпълнението на поръчката се стопира.

“Безумие е да се твърди, че някой има лична облага, защото тези договори се правят за определен период и за определен лимит от пари. След 3 месеца борбата за обществената поръчка, която е спъвана на всяка крачка, продължава”, добави Ангеличин. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.