Фермерите в Гърция загряват тракторите, пълна парализа в четвъртък заради стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6609123 www.24chasa.bg
Фермерите реагират срещу правителствената политика по жизненоважни въпроси. СНИМКА: "24 часа", архив

В четвъртък стачкуват, а в неделя се събират да решават за бъдещите им действия.

Земеделските производители се събират на голяма среща на Общогръцкия Координационен комитет на блоковете от цялата страна, където ще се реши координирането на ниво мобилизации. Фермерите реагират срещу правителствената политика по жизненоважни въпроси.

Протестират срещу увеличението с 2% на осигурителните вноски, които удрят 23.20% от приходите им за 2018 година, а осигурителните вноски няма да се приспадат от данъка, както беше в сила през тази година, а ще се считат за доходи и ще се облагат с данък. Протестират още срещу намаляване на социалните помощи в областта на общественото здравеопазване и горивото за отопление. Особено в здравеопазването ситуацията е драматична. Огромният недостиг в болниците и здравните центрове на персонал ще се задълбочи, което създава проблеми на населението.

Засега никой не може да каже какво ще решат. Сигурно е, че в неделя от 12.00 ч започва срещата.

Припомняме, че Гърция обяви 24-часова общонационална стачка на 14 декември в знак на протест срещу предложените трудови реформи.

Тролейбусите и автобусите в страната няма да се движат от началото на работния ден на 14 декември до 09:00 часа и от 21:00 часа до края на работния ден. Стачните действия ще обхванат и обществения транспорт в страната - автобуси, тролейбуси, метро, железопътен транспорт и кораби.

Общогръцката федерация по корабоплаване е обявила стачката да започне в 00:01 часа и да приключи в 21:00 часа на 14 декември, като в тези часове морски транспорт няма да се движи.

Всички пътуващи за и от Гърция български граждани в този ден е желателно да се информират предварително за разписанието на транспорта, който ползват.