Овчарката Анка посече и Сливен с 4 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6610801 www.24chasa.bg
Къщата в Антоново, където е регистрирана фирмата, която побърква големите общини на България.

Работата е за прокуратурата, настоява шефът на спряната поръчка от града на сините камъни

След Пловдив и община Сливен изпищя от овчарката Анка Ангелова от Антоново, Търговищко. Два дни преди да започнат в града на стоте войводи да набират оферти по поръчка за 4 млн. лева без ДДС, неизвестната "Ремс строй" ЕООД е обжалвала процедурата в Комисията за защита на конкуренция. Това стана на 13-и - ден след като "24 часа" осветли, че Анка е циганка, овчарка и от известно време не живее в Антоново, а къщата, където е регистрирана фирмата й, се води на брата на мъжа й Стефчо - известен в градчето като Котето. Жилището е неугледно и се намира в ромската махала. А според хора от Антоново Ангелова и съпругът й живеели в столичния кв. "Казичене". Шумът около тази фирма не е попречил тя да продължи да блокира работата на общините.

Мотивите, с които обжалва процедурата на Сливен за ремонт на 4 детски градини, са абсолютно същите като тези, с които атакува двете едри поръчки на Пловдив. Неизвестната"Ремс строй" с капитал от 100 лева отново не оспорва търга, а разясненията, които е дал възложителят. По абсолютно идентичен начин като в Пловдив дружеството се е прицелило в проект, спечелен по "Региони в растеж". Той е разпределен в 4 обособени позиции.

"Трябваше да отворим офертите в петък, 15-и, но в сряда разбрахме, че има жалба в КЗК и се спира поръчката. Такова нещо не ми се е случвало. За първи път виждам да се обжалват разяснения", коментира инж. Христо Георгиев, ръководител на проекта в Сливен. Той и колегите му били полети със студен душ. Първоначално не разбрали, че става въпрос за фирмата на Анка. Когато се зачели внимателно, установили, че е същото дружество, което разиграва и Пловдив. "Способът е един и същ. Очевидно изчакват да наближат 2-3 дни до отваряне на процедурата, за да я спрат", допълни инж. Георгиев. Той смята, че със случая не трябва да се занимава КЗК, а по-скоро прокуратурата, за да се установи кой стои зад тази фирма.

И шефката на отдел "Обществени поръчки" в община Сливен Гинка Туджарова не е на себе си. "Едва в сряда разбрах, а след ден трябваше да отваряме оферти. Сега пускаме съобщение на сайта на общината, че прекратяваме процедурата до произнасяне на КЗК", заяви Туджарова. По думите й фирмата на Анка е обжалвала обособена позиция 2 от поръчката, която е с най-висока цена - 1,318 млн. лева. Според експертката жалбата на "Ремс строй" е написана читаво и не изглежда да е дело на неграмотен човек.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА 1948 ще доиграе сезона във Втора лига и най-вероятно ще приключи съществуването си. Това разкри "Спортал". На проведеното събрание на клубните акционери е станало ясно, че перспективите пред "червените" не са добри. Футболистите ще завършат сезона. След това ще има нова сбирка, за да се реши окончателната съдба на клуба.

Димитър Бербатов не би се кандидатирал да управлява българския футбол, ако не е напълно готов за това. "Имам много амбиции, свързани с различни неща - каза той пред NOVA. - Да ръководиш целия футбол наистина трябва да си много готов. Да знаеш къде отиваш, как ще действаш, хората, с които ще работиш, защото не може да си сам. Да имаш съмишленици.

Жена е новият изпълнителен директор на Висшата лига. Сузана Динидж ще застане на поста от началото 2019-а. Тя ще замени Ричард Скъдамор, който бе начело на Премиършип 19 години. Динидж се превръща в първата жена, която заема толкова важен ръководен пост във футбола. Това на практика я превръща в най-могъщата жена във футбола и в британския спорт.