Заради концесията за ски зоната в Банско конфликт във властта (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6612798 www.24chasa.bg
Бойко Борисов

Борисов: Ако може, аз ще внеса точката за втория лифт. Ако точката не мине на 28 декември, патриотите можело да напуснат коалицията

Симеонов: Не искам да виждам премиера, той ме саботира

Свалената от дневния ред на правителството точка за концесията на ски зоната в Банско предизвика остър сблъсък между премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

До конфликт в управляващата коалиция се стигна заради втория лифт на Банско - преди две седмици по искане на премиера Министерският съвет не взе решение за разширяване на концесията за ски зоната в Пирин.

Остри реплики по адрес на Борисов отправи в телевизионно интервю в четвъртък Валери Симеонов. По-късно Борисов му отговори от Брюксел.

Симеонов дори заплаши, че е възможно да преосмисли участието на патриотите във властта, защото му пречели да свърши работа.

“Не виждам

съдействие от

Борисов по

отношение на

втория лифт

Внесох миналата сряда аргументирано, пакетирано, съгласувано за промяна на концесионния договор. Борисов компрометира и саботира пред очите ми моето предложение. Саботират се текстове от програмата за управление, под която стои моят подпис, подписана е и от Бойко Борисов и Цветан Цветанов”, заяви Симеонов пред телевизия BIT. Вицепремиерът обвини министър-председателя, че го е изиграл. Преди да избухне, показа снимки на огромните опашки през зимния сезон за качване на лифта в Банско.

Решението за втория лифт на Банско бе включено като допълнителна точка в дневния ред на правителството преди две седмици. Вносител бе екоминистърът Нено Димов, който обаче по това време бе в Кения на среща за проблемите на климата. Заради неговото отсъствие и за да бъде обсъдено решението както с представители на туристическия бранш, така и на екоорганизациите, Борисов я отложи. Преди дни Димов обяви, че няма да внася това решение, докато не бъде готова за одобрение и промяната в плана за управление на национален парк “Пирин”.

“Преди да влезе на заседанието на Министерския съвет, е пуснал (Борисов - б.р.) есемесче на Тома Белев в 10 часа на събралата се семейна сбирка, две семейства имаше на плочките пред Министерския съвет, че точката ще бъде отложена”, обясни Симеонов (Тома Белев е един от най-активните противници на разширяването на ски зоната над Банско сред неправителствените екоорганизации и организатор на протестите срещу втория лифт - б.р.).

На въпрос откъде знае за премиерския есемес, Симеонов отговори:

“Тези глупаци

се похвалиха

веднага във

фейсбук. Аз

още не съм

предложил

точката - и те

се хвалят, че

е оттеглена”

Според вицепремиера имало два варианта за действията на Борисов. Единият бил да се страхува от еколозите, но тогава нямало логика да им пуска есемеси. Втория вариант той не обясни.

“Ако се страхувам от някого, няма да му пускам есемесчета и да си предавам коалиционните партньори”, отсече Симеонов.

“Важният въпрос е дали ще има втори лифт. И дотук отговорът е “не” поради несъгласие на Бойко Методиев Борисов”, добави Симеонов. И си даде срок да мисли за участието си във властта до 28 декември. Тогава трябвало да има заседание на правителството, което да одобри решението.

“Сега сядам и мисля до 28 декември. Тогава ще има заседание на МС, ако той не си намери някаква причина да замине нанякъде и да няма заседание. На 22 декември изтича общественото обсъждане на плана за управление на Пирин и е редно той да влезе и да бъде променен”, каза още вицепремиерът. На директен въпрос дали може да оттегли подкрепата си, обаче отговори: “Много варианти има.”

Все пак добави: “Какъв е смисълът, ако не мога да върша работа?

Аз не съм от

тези, които

слушкат и

папкат,

и да искам да си начеша егото. Имам бизнес, осигурил съм и себе си, и децата си. Ако не мога да свърша това, за което съм в управлението, възниква въпросът какво правиш ти там, Симеонов”, каза вицепремиерът. Разясни още, че не е обсъждал забележките си към премиера с него.

“Не искам да

го виждам. В

някакъв период

от време не

ми е приятно

да го виждам

след това

изработване, което ми направи”, завърши със заканите си, отнели над 10 минути тв време, Симеонов.

Коментарът на Бойко Борисов дойде привечер от Брюксел преди началото на последния за годината Европейски съвет. За разлика от вицепремиера си той бе доста по-сдържан. Но и не даде гаранции, че решението за втория лифт ще бъде прието в поставения като ултиматум срок.

“Аз се отнасям

с уважение

към моите

заместници,

имам споразумение с тях и го спазвам. Не знам какво е казал Валери Симеонов, не мога да гледам всички негови участия по телевизиите”, каза Борисов.

“Не считам, че темата за концесията трябва да се продължава, преди да имаме план за Пирин. Дори президентът Радев се обърна от тази тема. За да няма никакви спекулации, съм казал на Нено Димов, ако има възможност да се приеме точка за втори лифт на Банско, вносител ще бъда аз”, заяви още премиерът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа