Ректорът проф. Стоян Денчев: УниБИТ е бутиков университет, където талантите учат духовност и технологии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6614257 www.24chasa.bg

По международни проекти преподавателите и студентите разработват курсове по “Иновационен мениджмънт” и “Дизайн мислене”

УниБИТ има за цел да е университет за таланти, казва с гордост ректорът проф. д.ик.н. Стоян Денчев. Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е бутиков университет и създава уникална симбиоза между духовност и технологии. Мисията му е подготовката на висококвалифицирани, социални, личностно мотивирани и адаптивни към пазара на труда специалисти.

УниБИТ си поставя за основна стратегическа цел устойчивото си развитие като водещо висше училище със значителен научен, технологичен и иновационен потенциал.

В структурата на УниБИТ са включени два факултета по библиотекознание и културно наследство и по информационни науки.

От 5 години в УниБИТ активно работи междуфакултетска катедра към ЮНЕСКО “Информационно-комуникационни технологии в библиотечните науки, образованието и културното наследство” и множество институти и центрове, които осигуряват качеството на научно-преподавателската работа.

Световно признание за университета е, че той беше домакин на два международни форума: на глобалната среща по образование EDUsummIT'17 “Преосмисляне на обучението в дигиталната ера” с участието на 80 чуждестранни учени и изследователи от над 30 държави, както и на QED'17 ЮНЕСКО конференция на тема “Децата в дигиталната ера” с 250 участници, от които към 50 чужденци.

На глобалната среща по образование беше приета декларация “Покана за действие” към обучаващи се и обучители с ИКТ, към професионално развитие с интегрирани технологии, към образователни политики за внедряване на технологии.

УниБИТ има амбицията да продължи да изпълнява и т.нар. трета мисия на университетите - да работи по проекти с национално и регионално значение, включително и проекти, свързани с Националната стратегия за развитие на научни изследвания 2020, Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България, Националната стратегия за развитие на висшето образование в Република България и други.

Университетът има натрупан образователен, научен, иновационен и технологичен капацитет и се включва много активно в европейското научно, образователно и иновационно пространство.

УниБИТ има изградени партньорски връзки с множество европейски научни и образователни центрове и високотехнологични компании, особено в сферата на интернет технологиите, културните и творческите индустрии, образователните технологии и други. През последните 5 години УниБИТ е участник в повече от 10 международни проекта (Еразъм+, ТЕМПУС и LLP), като на два Еразъм+ проекта е координатор и е разработил методология и курсове по “Иновационен мениджмънт” и “Дизайн мислене” в партньорство с Испания, Великобритания, Италия и Словакия. Университетът участва в проекти за трансфер на знания от Европа към Русия, Казахстан, Молдова и Виетнам по “Компютърни науки” и “Информационна сигурност”.

Студентите и докторантите на УниБИТ са неизменна част от проектните екипи.

УниБИТ предлага професионална подготовка в областта на библиотечно-информационните науки, информационните технологии, компютърните науки, културното наследство, туризма, архивистика, национална сигурност и други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е

Вратарят на "Реал" (Мадрид) Тибо Куртоа бе издебнат с красива брюнетка по време на почивката си. Двамата отмарят на Ибиса. Медиите на Иберийския полуостров бързо разконспирираха коя е новата мацка до стража. Оказа се, че новата му тръпка е известният испански модел Сара Солдати. Двамата не се притесняват да демонстрират близост,

Четирикратният шампион в най-голямата колоездачна обиколка "Тур дьо Франс" Крис Фрум се потроши при катастрофа по време на подготовката си за надпреварата, която започва на 6 юли. Британецът се блъсна нелепо в стена на къща. Той пусна кормилото, за да си издуха носа. Сблъсъкът е станал с 60 км/ч. Фрум бе опериран над осем часа,