Ректорът проф. Стоян Денчев: УниБИТ е бутиков университет, където талантите учат духовност и технологии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6614257 www.24chasa.bg

По международни проекти преподавателите и студентите разработват курсове по “Иновационен мениджмънт” и “Дизайн мислене”

УниБИТ има за цел да е университет за таланти, казва с гордост ректорът проф. д.ик.н. Стоян Денчев. Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е бутиков университет и създава уникална симбиоза между духовност и технологии. Мисията му е подготовката на висококвалифицирани, социални, личностно мотивирани и адаптивни към пазара на труда специалисти.

УниБИТ си поставя за основна стратегическа цел устойчивото си развитие като водещо висше училище със значителен научен, технологичен и иновационен потенциал.

В структурата на УниБИТ са включени два факултета по библиотекознание и културно наследство и по информационни науки.

От 5 години в УниБИТ активно работи междуфакултетска катедра към ЮНЕСКО “Информационно-комуникационни технологии в библиотечните науки, образованието и културното наследство” и множество институти и центрове, които осигуряват качеството на научно-преподавателската работа.

Световно признание за университета е, че той беше домакин на два международни форума: на глобалната среща по образование EDUsummIT'17 “Преосмисляне на обучението в дигиталната ера” с участието на 80 чуждестранни учени и изследователи от над 30 държави, както и на QED'17 ЮНЕСКО конференция на тема “Децата в дигиталната ера” с 250 участници, от които към 50 чужденци.

На глобалната среща по образование беше приета декларация “Покана за действие” към обучаващи се и обучители с ИКТ, към професионално развитие с интегрирани технологии, към образователни политики за внедряване на технологии.

УниБИТ има амбицията да продължи да изпълнява и т.нар. трета мисия на университетите - да работи по проекти с национално и регионално значение, включително и проекти, свързани с Националната стратегия за развитие на научни изследвания 2020, Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България, Националната стратегия за развитие на висшето образование в Република България и други.

Университетът има натрупан образователен, научен, иновационен и технологичен капацитет и се включва много активно в европейското научно, образователно и иновационно пространство.

УниБИТ има изградени партньорски връзки с множество европейски научни и образователни центрове и високотехнологични компании, особено в сферата на интернет технологиите, културните и творческите индустрии, образователните технологии и други. През последните 5 години УниБИТ е участник в повече от 10 международни проекта (Еразъм+, ТЕМПУС и LLP), като на два Еразъм+ проекта е координатор и е разработил методология и курсове по “Иновационен мениджмънт” и “Дизайн мислене” в партньорство с Испания, Великобритания, Италия и Словакия. Университетът участва в проекти за трансфер на знания от Европа към Русия, Казахстан, Молдова и Виетнам по “Компютърни науки” и “Информационна сигурност”.

Студентите и докторантите на УниБИТ са неизменна част от проектните екипи.

УниБИТ предлага професионална подготовка в областта на библиотечно-информационните науки, информационните технологии, компютърните науки, културното наследство, туризма, архивистика, национална сигурност и други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са