Ректорът проф. Стоян Денчев: УниБИТ е бутиков университет, където талантите учат духовност и технологии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6614257 www.24chasa.bg

По международни проекти преподавателите и студентите разработват курсове по “Иновационен мениджмънт” и “Дизайн мислене”

УниБИТ има за цел да е университет за таланти, казва с гордост ректорът проф. д.ик.н. Стоян Денчев. Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е бутиков университет и създава уникална симбиоза между духовност и технологии. Мисията му е подготовката на висококвалифицирани, социални, личностно мотивирани и адаптивни към пазара на труда специалисти.

УниБИТ си поставя за основна стратегическа цел устойчивото си развитие като водещо висше училище със значителен научен, технологичен и иновационен потенциал.

В структурата на УниБИТ са включени два факултета по библиотекознание и културно наследство и по информационни науки.

От 5 години в УниБИТ активно работи междуфакултетска катедра към ЮНЕСКО “Информационно-комуникационни технологии в библиотечните науки, образованието и културното наследство” и множество институти и центрове, които осигуряват качеството на научно-преподавателската работа.

Световно признание за университета е, че той беше домакин на два международни форума: на глобалната среща по образование EDUsummIT'17 “Преосмисляне на обучението в дигиталната ера” с участието на 80 чуждестранни учени и изследователи от над 30 държави, както и на QED'17 ЮНЕСКО конференция на тема “Децата в дигиталната ера” с 250 участници, от които към 50 чужденци.

На глобалната среща по образование беше приета декларация “Покана за действие” към обучаващи се и обучители с ИКТ, към професионално развитие с интегрирани технологии, към образователни политики за внедряване на технологии.

УниБИТ има амбицията да продължи да изпълнява и т.нар. трета мисия на университетите - да работи по проекти с национално и регионално значение, включително и проекти, свързани с Националната стратегия за развитие на научни изследвания 2020, Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България, Националната стратегия за развитие на висшето образование в Република България и други.

Университетът има натрупан образователен, научен, иновационен и технологичен капацитет и се включва много активно в европейското научно, образователно и иновационно пространство.

УниБИТ има изградени партньорски връзки с множество европейски научни и образователни центрове и високотехнологични компании, особено в сферата на интернет технологиите, културните и творческите индустрии, образователните технологии и други. През последните 5 години УниБИТ е участник в повече от 10 международни проекта (Еразъм+, ТЕМПУС и LLP), като на два Еразъм+ проекта е координатор и е разработил методология и курсове по “Иновационен мениджмънт” и “Дизайн мислене” в партньорство с Испания, Великобритания, Италия и Словакия. Университетът участва в проекти за трансфер на знания от Европа към Русия, Казахстан, Молдова и Виетнам по “Компютърни науки” и “Информационна сигурност”.

Студентите и докторантите на УниБИТ са неизменна част от проектните екипи.

УниБИТ предлага професионална подготовка в областта на библиотечно-информационните науки, информационните технологии, компютърните науки, културното наследство, туризма, архивистика, национална сигурност и други.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.

Националите по риболов девети сред гръмотевици и мълнии Точно 734,51 килограма шарани улови България по време на традиционния шампионат на планетата в тази дисциплина. Това стигна на нашите риболовци да влязат в престижната десетката на най-добрите. Националите завършиха на девето място от 24 участващи държави. Шампион е ЮАР.

Млади влюбени в България открито демонстрираха чувствата си по случай днешния международен ден на любовта Св.