Приготвят миди по 60 начина край Каварна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6614531 www.24chasa.bg

Всички рецепти са дело на собственика Веселин Прокопиев

По 60 различни начина се приготвят мидите в ресторанта на мидената ферма "Дълбока" край Каварна. Рецептите са авторски, дело на собственика на известното заведение Веселин Прокопиев.
"Мидата е неутрална храна - може да бъде в десерта, супата или във всяко друго ястие", обяснява Прокопиев, чиято ферма е първата подобна в България.

"Предположих, че ще има поминък и исках да създам семеен бизнес", казва той.
Наблюдавал е опита на други производители в Италия, Испания, Франция и Канада.

През 1994 година създава своята ферма. Тогава са потопени първите миди на 2,5 метра под водата, а година по-късно вече има около 30 тона. "В началото вадих мидите и хранех кокошките с тях. Нямаше къде да ги продам. Тогава реших, че трябва да се науча да готвя, за да мога да ги предлагам“, казва Веселин Прокопиев.
За себе си казва, че е човек, който не се отказва. Вика неволята и действа.

"Всички рецепти са ми много ценни, защото съм ги създал с любов. Всяка година пускам по 3-4 нови ястия, за да мотивирам клиентите да идват. Има хора, които ни посещават от 1994-1995 г.", споделя ресторантьорът.
Затова през лятото почти не може да се намери маса в заведението му.
Прокопиев категорично отказва да включи в менюто риби, които се внасят у нас, като ципура или лаврак. Според него е трудно да се докаже произходът им и как са отглеждани.

"Българите вече подбират храната си. Аз например избягвам да консумирам месо, внесено от някоя държава, без да съм сигурен как е гледано животното", казва той.
Целта му е да не разваля концепцията си и да запази мястото тематично. "Мисля, че точно тези ресторанти ще имат все по-голямо бъдеще у нас. Няма как да напълниш менюто с многобройни ястия, да е дълго като роман и да твърдиш, че храната се приготвя на момента. Това просто е невъзможно", обяснява бизнесменът.

Кухнята трябва да е най-важна за всички ресторантьори, а не напудрената зала. Веселин дори смята, че клиентите трябва да имат достъп до зоната за готвене. Затова и моделът за т.нар. куукинг шоу е добър - посетителите виждат къде и как се приготвят ястията им.

Миденият предприемач не се плаши от конкуренцията. Дори е на мнение, че колкото повече ферми има, толкова по-чиста ще бъде храната на българина. Това е и една от задачите, с които се е заел лично - да обори мита, че мидата не е полезна.
„Това е хранителен продукт с уникално качество. Ако приемем яйцето за 100 процента белтък, на второ място е мидата", твърди Веселин Прокопиев.

Мидите осигуряват витамин С, цинк, желязо и протеини. Съдържат също Омега 3 мастни киселини, които помагат в борбата със сърдечните болести, холестерола, намаляват кръвосъсирването и дори съдействат за преодоляване на депресията. Хранят се натурално, без добавки и се размножават по естествен път.

Мидите от "Дълбока" се проверяват ежегодно и не е имало отклонение от нормите. Марката е патентована и се предлага само в ресторанта на Веселин Прокопиев. "От фермите, които имам, всеки ден вадя 620 – 650 миди. Не ги продавам. Ако някъде другаде ви кажат, че мидите са от "Дълбока", замислете се, преди да ги купите", съветва той.

Прокопиев е завършил морско училище със специалност, свързана с двигатели с вътрешно горене. Самоусъвършенства се, кандидатства по различни програми и така през 2002 година се сдобива с ферма от 780 кв. м. Пет години по-късно прави още 2 декара, а целта му е да стигне разрешения от Басейнова дирекция максимум от 34 декара.

„Първият ми кредит беше от българо-американски фонд – 200 000 евро с 18% лихва и такса за управление 10%. След 2 години го изплатих“, споделя бизнесменът.
Преди да се разрасне бизнесът и да добие популярност, минава през финансови сътресения. Спомня си, че трудно намерил средства, защото никой не искал да финансира морски дейности.
Вторият му опит за кредит също не е сред приятните спомени. Затова, когато проучил възможностите за финансиране от Българската банка за развитие, решава предсрочно да погаси предишното си задължение и от няколко години е клиент на ББР.

"Доволен съм, защото нещата в ББР се случват, без да се губи време. Бързо одобряват и с експертите им се работи лесно. Вече и от други банки се опитват да ме привлекат, но аз ползвам достатъчно добри условия и съм доволен от ББР", казва Веселин Прокопиев. Споделя, че с подкрепата от банката получава увереност, печели финансиране и по различни европейски проекти.
Веселин се учи в процеса на работата и вече е експерт в отглеждането на черноморски миди. "Условията тук са прекрасни от гледна точка на соленост например. За това мидата става толкова бързо - 300 реки се вливат в Черно море", обяснява той.

Сега планира да разработи стационарни ферми, да отглежда и стриди, както и да се захване с култивирано отглеждане на риба. Интересът му е привлечен и от кафявото водорасло от специален и много ценен вид, вписан в червената книга.

"Трябва да разберем, че сме морска държава и нека повече хора се насочат към морето. Това е огромен ресурс, който може да ни изхранва, не бива да му обръщаме гръб", категоричен е бизнесменът.
Той е заснел и няколко филма, в които споделя своя опит в отглеждането на мидите и ползите от тази чудесна морска храна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици