“Кеят”, рисуван с въглен от Зорница, впечатли Цацаров (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6614889 www.24chasa.bg
16-годишната Зорница Йовева до една от своите картини - "Кипариси"

Ученици от художествената гимназия с четвърта изложба в Съдебната палата

Картината “Кеят”, рисувана с въглен от десетокласничка в художествената гимназия “Илия Петров” в София, впечатли главния прокурор Сотир Цацаров и той не се поколеба да я закупи.

Платното на Зорница Йовева бе една от 64-те творби на възпитаниците на училището, които в петък бяха подредени на четвъртия етаж на Съдебната палата в София. Сред тях има и пет скулптури.

Изложбата на ученици от художествената гимназия се провежда

за четвърти път

във фоайето пред

кабинета на

главния прокурор

и е по негова инициатива.

“Героите днес сте вие и вашите преподаватели”, обърна се Цацаров към младите таланти. Главният прокурор бе поканил за откриването акад. Светлин Русев и професорите в Художествената академия Валентин Старчев, Станислав Памукчиев и Ивайло Мирчев.

Акад. Светлин Русев не скри изненадата си от отношението на Цацаров към учениците, както и от произведенията им. “Младите колеги не са си губили времето”, похвали той гимназистите.

Именитият ни художник призна, че досега не е срещал подобно явление - изложба на ученици в Съдебната палата. Той благодари на главния прокурор за ръката, която подава на младите.

“На тези години

първата подадена

ръка се помни

цял живот”,

завърши академикът. “Страшно съм благодарна за доверието”, бе лаконична директорката на гимназията Донка Павлова. Тя не скри вълнението си, че такива именити майстори на изобразителното изкуство са уважили нейните ученици.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева също с интерес разгледа творбите на децата.

“Много се изненадах, че

две мои картини

бяха купени още

в началото

на изложбата. За мен е голяма радост”, каза за “24 часа” 16-годишната Зорница. Освен картината “Кея” била купена и още една - “Кипариси”. “Всъщност до последно се чудех как да кръстя платното, което купи г-н Цацаров - дали да е “Кея” или “Пристанище”, обясни момичето, което рисува от дете. Това е втората му изложба.

Съвсем наскоро ученичката участвала и в петия форум на малките графични форми, където също успяла да продаде свое произведение.

От тази година Зорница се е насочила към графиката. Смята са продължи в Художествената академия. Признава, че изложбата в Съдебната палата се очаква с голям интерес от учениците, защото там успяват да покажат таланта си.

На откриването бяха

и много магистрати

По традиция те проявяват голям интерес към изложбата на учениците от Художествената гимназия. Първите четири картини бяха купени още при откриването. При предишните три изложби всички произведения са били разпродадени още в първите дни.

Изложбата ще остане в Съдебната палата до януари.