Петиция брани Банско от атаки на еколози през фалшиви профили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6615864 www.24chasa.bg
Над 500 коментара са пратени от фалшиви профили към сайта на Министерството на околната среда и водите. Снимки БОНЧУК АНДОНОВ

Спорът за втората кабина засенчи откриването на сезона

Над 500 коментара са пратени от фалшиви профили към сайта на Министерството на околната среда и водите. Там бе публикувано предложението за промяна в плана за управление на природен парк "Пирин".

"Всичко е ясно. Повечето от тях са само копи и пейст от едно място. Други са от специално направени мейли. Заради това и ние стартираме своя петиция. За да видят хората, че не искаме нищо незаконно. И просто искаме да се развиваме", заяви кметът на Банско Георги Икономов след откриването на сезона в топкурорта ни.

Всичко, включително и състезанието между легендите Марк Жирардели и Кристиан Гедина, премина под знака на спора около изграждането на втория лифт и непрекъснаните спорове около това.

"Заради това и ние подкрепяме петицията, която бе стартирана от коалицията "За да останат хора в България". В нашия сайт вече има специален бутон, през който хората могат да се включат. Но сме взели мерки и срещу троловете в интернет", заяви маркетинтовият директор на концесионера на скизоната Иван Обрейков. "Няма да излезем и сантиметър извън концесията. Няма смисъл да повтаряме все едно и също", допълни той.

Според кмета на 28 декември може да има и добри новини за Банско. "Имаме решение на най-високо ниво в коалицията и това го чухте и от премиера Бойко Борисов. Сега според мен спорът е технически. Кое трябва да е първо - дали промяната в концесионния договор или пък промяната в плана за управление", допълни Георги Икономов.

"Разберете, целият регион се развива заради туризма. Ликвидираме ли и него, ще ликвидираме целия край. Защото това е близо. Предприятия не останаха. В същото време продължаваме да си играем на дребно. Еколози учат България как да се прави туризъм. Всички капацитети в бранша са на мнението, че при спазване на законите, може да се намери баланс. Всичко сме изпратили в ЮНЕСКО, там са запознати с въпроса. Европейската комисия спря наказателна процедура срещу България, където бяхме натопени. Направихме един куп обществени обсъждания, кръгли маси. И се чува само едно и също - лъжа след лъжа. Нека дойдат и да видят в зоната дали има строителство. Но ги е страх. Дано поне сега НАП се самосезира, да разбере откъде идват средствата за някои статии и телевизионни репортажи напоследък", каза още Иван Обрейков.

"Вече ми е трудно да обяснявам на хората защо се бавят нещата. Да, няма да спрем с протестите. В крайна сметка и ние можем да стигнем до жълтите павета. Канили сме на всички обществени обсъждания техни представители, но явно не смятат да ни уважат. И само атакуват от София", допълни Георги Икономов. "Жалко ми е, че хора от чужбина като Марк Жирардели, Гедина, Томба и много други ни признават, а само в България ни плюят", каза още Икономов.

Шоуто на Бъндеришка поляна бе изключително. Първо Марк Жирардели и Кристиан Гедина си направиха състезание, като отборът на италианецът спечели с 2 минути разлика. Александър Дурчов пък си тръгна със сезонна карта от Мая Христоскова, изпълнителен директор на "Юлен", след като даде най-доброто време извън звездите. Имаше и награда от Fibank, която му бе връчена от Илона Сталева. В отбора на Жирардели бе Асен Тренчев, който след два месеца празнува 86-ия си рожден ден.

49-годишният благоевградчанин Любен Шумарски пък успя да спечели чисто нов автомобил "Ауди" от играта "Търсачи на съкровища". Той държи магазин за автобои. Той имал син на 17 години, който заради късмета на татко си записва спешно шофьорските курсове.

В проведената за първи път игра на Fibank "Открий златото в лифта" трима късметлии си тръгнаха със златни монети. Други 200 човека получиха ваучери за почерпка в популярно заведение в курорта.

Сезонът бе открит официално на площада в града, като присъстваха министрите на спорта Красен Кралев и на туризма Николина Ангелкова. На него бе прочетено и приветствие от вицепремиера Валери Сименов, който е един от най-големите привърженици на втори лифт.

Ути Бъчваров пък цял следобед прави суджук за световен рекорд на площада. Той бе дълъг над 100 метра, като бе измерен от специална комисия.

В Банско имаше турци, румънци, сърби, македонци, германци и италианци. Журналисти имаше от Македония, Турция и Гърция. Младежкият футболен отбор на "Шкендерия" от Македония също се качи до Бъндеришка поляна.

В парковете да бъдат спрени всички автомобили

В природните паркове да бъде забранено влизането с моторни превозни средства, лансира личната си идея кметът на Банско Георги Иконономов. "Това трябва да стане постепенно. Първо да се направят лифтовете, които са признати за най-екологичен транспорт. След това да се плаща сериозна сума за автомобил, както е по цял свят и Европа. Следващата стъпка е само електромобили, като накрая се стигне до забрана", обясни той.

Георги Икономов обясни, че пътят до Бъндеришка поляна е започнал да поддава заради огромния трафик по него през зимните месеци. "Но това не ме интересува толкова. Ще го поправим. Жалкото е, че в парка се изпуска огромно количество отровни газове. Нека някой от еколозите да обясни дали това не въздейства на парка. Според мен го прави. И не знам замърсяването още колко време ще продължи", допълни той.

Жирардели и Гедина с уникални подаръци

Марк Жирардели стана първият получател на часовника с марката на Банско, който бе пуснат от един от световните лидери Hublot. Специално за световната купа по сноуборд се пуска лимитирана серия от 25 хронографа, които са със стъкло от сапфир и каишка от крокодилска кожа.

Hublot предпочете Банско като едва втория си партньор в ските. Първият му е френският топкурорт Крушевел, който е най-скъпият в света, каза представителят му за България Ерик Тепеликян.

Тази марка си партнира с Диего Марадона, Юсеин Болт, "Ювентус" и "Голдън Стейт Уориърс".

Настолен часовник от същата марка пък получи Кристиан Гедина. На 9 места в Банско вече има инсталирани часовници, като два от тях са в скизоната и се синхронизират през спътник.

Италианецът: Ще подпиша за подобряването на курорта. Аз съм от "Ювентус", мразя "Милан", да падат

- Добър вечер!

- Само това ли знаете на български?

- Аз до скоро не бях чувал за България. Много съм зле по география. Предпочитах да карам ски, когато бях ученик. Всичко, което знам за България е свързано с Банско. Първо започнах да чувам от колеги. След това видях курорта по време на световните купи и накрая дойдох.

- Бихте ли се върнали?

- Задължително. Най-малкото за да разгледам още от Банско. Сега съм пенсионер, трябва ми повече култура. Да разгледам София, морето. Но много искам да дойда на откриването на втората кабина в Банско.

- Значи подкрепяте развитието на курорта?

- Веднаха бих подписал за него. Само ми кажете къде. Видях уникална природа. Уникални писти и съоръжения. Хората се радват. Видях, че имате нужда от втората кабина. От развитие. В момента няма много писти, а има хора. Имаше и опашка за мое учудване.

- Като италианец сигурно се интересувате от футбол.

- Разбира се. В рамките на нормалното. Привърженик съм на "Ювентус", като повечето хора в Северна Италия.

- През февруари в България обаче идва "Милан", за да играе с "Лудогорец" за Лига Европа.

- "Милан" са врагове. Да падат.