Вижте как предадоха властта на новия игумен на Бачковския манастир (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6616822 www.24chasa.bg
Главният секретар на Светия Синод дядо Герасим (в средата) участва в службата, след която символично предаде властта на новия игумен СНИМКА: Анелия Перчева

Новият игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил пое управлението на обителта след утринната литургия днес. В петък Светият синод взе решение за назначаването му. Жезълът на властта - посохът, му бе предаден от главния секретар на синода дядо Герасим. От името на висшия орган на православната ни църква той изказа благодарности на досегашния игумен архимандрит Симон.

"Много добри и полезни неща направи за манастира в последните години, но ние сме длъжни да приемем решението на Светия синод", каза дядо Герасим. Той бе единственият представител на висшия клир, присъстващ на смяната на караула.

Архимандрит Симон, който изкара 3 г. на поста си, заминава за Русенско. Все още не се знае къде ще служи. Персоналът на обителта не може да се отърси от изненадата със смяната му.

Само дядо Герасим от висшия клир присъства на смяната на караула в Бачково
Само дядо Герасим от висшия клир присъства на смяната на караула в Бачково СНИМКА: Анелия Перчева

"За нас тя е ненадейна и необяснима. Дядо Симон захвана големи проекти в обителта, успя да привлече много поклонници", коментираха работници от манастира. Доскорошният игумен на Бачково заяви пред журналисти, че не си тръгва огорчен.

Новият игумен дядо Самуил (на преден план)
Новият игумен дядо Самуил (на преден план) СНИМКА: Анелия Перчева

"Това си е съвсем титулярна рокада", каза той. Приемникът му дядо Самуил заяви, че не е очаквал да поеме Бачковския манастир и му трябва време, за да се запознае с него. По думите му управлението на подобен манастир е огромна отговорност.  

В момента в Бачковския манастир тече ремонт
В момента в Бачковския манастир тече ремонт СНИМКА: Анелия Перчева

"Дядо Симон е положил много", призна новият игумен.