Задържаха в Атина 9 души, готвели атентат срещу Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6616944 www.24chasa.bg

Гръцката полиция арестува 9 души, между които и жена планувала атентат срещу турския президент по време на посещението му в гръцката столица.

Атака срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението му в Атина са подготвяли членове на революционна народно-освободителна партия-фронт DHKP-C, близка до ПКК. те са арестувани в кварталите Нео Козмос и Калитеа.

Според полицейска информация задържаните са разполагали с подробна скица за нападение срещу конвоя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, използвайки гранатомети, гранати и коктейли Молотов.

Името, което са използвали в шифрована информация за целта на нападението, в случая турския президент е било "Скорпион". Атаката е включвала агресия и нападение и от двете страни на автомобила, с който се е придвижвал Ердоган, без да се споменава точното място предвидено за нападение.

Според ръководители гръцката полиция, основната цел е да се намери скрития оръжеен арсенал на плануваната операция.

Задържаните са обвинение в участие в терористична организация. Самите те отхвърлят обвинения и съобщават за насилствено биене по време на ареста и задържането им.