Отличиха 12 работодатели на форума „Работодател на годината – 2017”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619054 www.24chasa.bg
Снимки: Министерство на труда и социалната политика

12 работодатели бяха отличени на форума „Работодател на годината – 2017” на Агенцията по заетостта. Неговото 14-о издание се проведе на 12 декември 2017 г. в София. На тазгодишната церемония наградите на отличените работодатели връчиха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и заместник-министрите Зорница Русинова, Росица Димитрова, Султанка Петрова и Лазар Лазаров, съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика.

За втора поредна година най-изявените работодатели, партньори на Агенцията по заетостта при осигуряването на заетост на безработни лица от цялата страна, бяха класирани в 2 категории:

- „Работодатели с най-съществен принос на националния трудов пазар“

и

- „Работодатели със значим принос на регионалния трудов пазар“.

В категорията „Работодатели с най-съществен принос на националния трудов пазар“ трима работодатели равностойно печелят тазгодишния приз. Това са три компании, които са осигурили заетост на безработни лица в голям териториален обхват:

- „Язаки България” ЕООД, гр. Ямбол. Фирмата произвежда автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти, свързани с екологията. Само през 2017 г. е наела на работа и е осигурила устойчива заетост на 650 лица, насочени от 12 бюра по труда. 342 безработни лица са от регион Хасково, като от тях 99 са младежи до 29 години, а 45 – продължително безработни. 308 пък са наетите от регион Бургас. Освен това фирмата осигурява безплатен служебен транспорт на всички наети лица от отдалечени населени места.

- „Билла България” ЕООД, гр. София. Компанията е една от ключовите в страната в сферата на търговията на дребно с хранителни и нехранителни стоки. Заявява свободни работни места на територията на цялата страна, непрекъснато разширява дейността си и открива нови обекти. Работодателят е наел в устойчива заетост 345 безработни лица, като 110 от тях са продължително безработни. На всички тях предлага добро възнаграждение, както и редица социални придобивки.

- „Пилко” ЕООД, гр. Разград. Фирмата е една от най-големите в страната за производство и преработка на птиче месо. Продукцията ѝ се реализира както у нас, така и на международните пазари. Наградена е за приноса ѝ към осигуряването на заетост на безработни лица на трудовия пазар в седемте общини на област Разград и една община от област Русе, от които през 2017 г. е наела в устойчива заетост 59 безработни лица. За улесняване мобилността на 720 работници, работодателят е организирал 18 транспортни лъча, които покриват по-голямата част от населените места в региона.

Във втората категория на форума на Агенцията по заетостта - „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар“ е отличен по един работодател от територията на деветте регионални дирекции на Агенцията в страната:

- За региона на Благоевград – „Ес Ти Ес Медикал Груп” АД, гр. Сандански. Фирмата е производител на медицински изделия за хуманната медицина, включително превързочни и хирургически материали, стерилни комплекти и други. Работодател е на 590 души от общините Сандански, Струмяни и Кресна. През 2017 г. компанията е устроила на работа 72 безработни лица, почти всички от които – в трайна заетост. Освен това се е погрижила нейните работници от други населени места да ползват безплатен служебен транспорт.

- За региона на Бургас – „Бургасбус” ЕООД, гр. Бургас. Фирмата има повече от 40 години опит в транспортния сектор. Основният й предмет на дейност е обществен превоз на пътници по автобусни линии и маршрути на града и междуградски транспортни схеми. За 2017 г. е наела на работа и е осигурила постоянна заетост на 89 безработни лица. Работодателят провежда със собствени средства начално обучение на всички новонаети служители, както и регулярни други обучения. На своите работници и служители предоставя социални придобивки като безплатен транспорт, карти на преференциални цени за членовете на техните семейства, купони и ваучери за храна, работно облекло и др.

- За региона на Варна – „Албена” АД, к.к. Албена. Една от най-големите хотелиерски компании в България, с множество дъщерни фирми в областта на транспорта, медицината, балнеологията, туроператорската дейност и др. Наела е на работа, и въпреки сезонния характер на дейността си, е осигурила 6-месечна заетост на 676 безработни лица от всички групи на пазара на труда – 48 младежи до 29 години, 31 продължително безработни, лица над 50 години, хора с увреждания и други. 60 от наетите пък са от община Крушари, която е с висок процент на безработица. На всички свои служители работодателят осигурява ваучери за храна и безплатен фирмен транспорт.

- За региона на Ловеч – „Борима” АД, гр. София. Фирмата е специализирана в производството на електрически съоръжения. През 2017 г. разширява дейността си, като изнася част от производството си в община Искър, която е с висок процент на безработица. В предприятието работят 270 души. През годината е наела 80 безработни лица на първичен пазар на труда и 16 – на субсидирани работни места, като 6 от тях са по насърчителни мерки по Закона за насърчаване на заетостта и 10 – по схема „Обучения и заетост за младите хора” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

- За региона на Монтана – „Инекс Трейд” ЕООД, гр. Враца. Фирмата е строително-търговско дружество, което се развива повече от 10 години. В началото на своето основаване тя стартира с 10 човека персонал, а в момента в нея работят 155 работници и служители. От общо 22 наети на първичен пазар през 2017 г., 18 лица работят в новооткрит магазин. 6 са младежите на възраст до 29 години. Наетите лица продължават да работят във фирмата след изтичане на 6-месечния срок на изпитване.

- За региона на Пловдив – „Костал България Аутомотив” ЕООД, гр. Пазарджик. Фирмата е световен лидер в производството на подкормилни кутии. Работодател е на 550 лица в гр. Пазарджик, като очакваната заетост в края на 2017 г. е близо 800 лица. Наетите в устойчива заетост безработни в рамките на годината са 30, от които 9 са продължително безработни и 9 – младежи. Компанията осигурява обучение на наетите лица, за част от тях – в Чехия, както и безплатен транспорт на 10 работници.

- За региона на Русе – „ЗЕНОН БГ” ООД, гр. Търговище. Фирмата е открита през 2008 г. и представлява модерен завод за производство на кабелни инсталации и аксесоари. Тя е ключов работодател за област Търговище и има съществен принос за развитието на пазара на труда в региона като партньор на трите бюра по труда в областта. Само през тази година е наела в устойчива заетост 60 безработни лица от три от общините с най-високо равнище на безработица в страната – Търговище, Омуртаг и Попово. Заявила е още работни места и до април 2018 г. предстои да наеме нови 300 души. Осигурява транспорт на близо 800 работещи във фирмата.

- За региона на София – „Сънфудс България” ЕООД, гр. София. Работодателят е франчайзингова компания, приемник на най-голямата верига за бързо хранене в света, която в България има 42 ресторанта. Обявява най-много свободни работни места на първичен пазар на труда и наема основно младежи. Фирмата е наградена за приноса ѝ към осигуряването на постоянна заетост на 237 младежи до 29 години през 2017 г.

- За региона на Хасково – „Теклас България” ЕАД, гр. Кърджали. Компанията произвежда каучукови изделия за автомобилната промишленост. В нея работят около 2000 работници и служители. Към края на месец октомври там са устроени в устойчива заетост 111 лица с месторабота град Кърджали. На 93 от тях е осигурен безплатен транспорт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа