Майката на удушената Дамла и поне още 5-има в ареста? (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6619268 www.24chasa.bg
7-годишната Дамла била слънчево дете. СНИМКА: Фейсбук

- Арестували Садет Муса в неделя късно вечерта

- Близка до семейството също е задържана

- Засега няма обвинени, полицията работи по няколко версии

- Ще работим максимално бързо, ДНК анализ ще даде част от отговорите, увери Сотир Цацаров

Майката на 7-годишната Дамла, намерена удушена в дома си в Момчилград, е била задържана заедно с още поне 5-има души, научи “24 часа” от достоверни източници в полицията.

Всички арестувани се разпитват, затова и до редакционното приключване на броя никой от тях нямаше повдигнати обвинения от прокуратурата.

Садет Муса е била арестувана в неделя вечерта. Все още няма повдигнато обвинение и срещу задържаната също в неделя вечер близка приятелка на майката.

Тя е отказала да

говори въпреки

продължилите с

часове разпити

На дълъг разпит е била подложена и майката, която е открила трупа на момиченцето си в неделя сутринта, връщайки се от нощна смяна.

“Немалка част от ключа към решението ще бъде дадена от експертните заключения”, коментира в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров. Заради трагедията в Момчилград в кабинета му на съвещание се събраха шефът на следствието Борислав Сарафов и директорът на националната полиция Христо Терзийски.

По думите на Цацаров неформално пред наблюдаващия прокурор съдебните медици от Пловдив и техен колега от Кърджали

Жители на Момчилград се събраха пред полицията с искане за бързо решаване на случая.
Жители на Момчилград се събраха пред полицията с искане за бързо решаване на случая. СНИМКА: Ненко Станев

потвърдили, че

детето е

починало от

задушаване

То обаче не било причинено от тиксото, с което била запушена устата на момиченцето.

Цацаров уточни, че под неформално имал предвид, че когато лекарите са го казали, още не била готова тройната съдебномедицинска експертиза.

От думите на главния прокурор стана ясно още, че

лицето “на

детето е било

овързано и

запушено”

Така той индиректно потвърди, че устата на момиченцето е била залепена с тиксо.

Още днес ДНК материал, иззет от тиксото, а и от други предмети при огледа, щял да бъде даден на Института по криминалистика и криминология (НИКК), или на частна лаборатория. Точно затова в кабинета на Цацаров се събрали Терзийски и Сарафов - те обсъждали дали НИКК може да направи бързо експертизата.

“Ако може да стане в НИКК и то незабавно, институтът ще остави всички други задачи и ще работи само по това. Ако ли не - ще плащаме на частна лаборатория и ще работим максимално бързо”, увери Цацаров.

Той добави, че за изследване ще бъдат дадени и други “находки”, по които трябва да се търсят биологични следи.

“На този етап е трудно да се каже, че има заподозрян. Има оперативни версии и част от тях са далеч по-истинни от другите, но се нуждаем от доказателства”, коментира Цацаров в понеделник по обед.

В Момчилград се появи

слух, че в

предприятието

не е имало

нощна смяна

в събота срещу неделя. Работещи в завода, който се намира между Момчилград и Кърджали, обаче опровергаха мълвата. Те потвърдиха, че Садет Муса е била на работа в нощта на престъплението. Полицията дори иззела видеозаписите от камерите на портала, които записвали влизащите и излизащите през външната врата на предприятието.

Жилището в центъра на Момчилград, в което беше открит трупът на Дамла, остава запечатано от полицията. Входната врата е опасана с полицейска лента и се охранява денонощно от полицай. По нея няма видими следи от проникване чрез взлом. В апартамента се допускат единствено криминалисти. В неделя са извършени няколко огледа, включително и през нощта.

Във входа има 9 апартамента, но само 6 от тях се обитават. Съседите твърдят, че през нощта в събота срещу неделя не са чули нищо необичайно. “Аз извиках полицията.

Към 7,30 ч чух

писъци пред

входа

на блока. Хора викаха: “Линейката, линейката я няма!”. Разбрах, че е станало нещо лошо, и се обадих директно в полицейското управление, защото нямам доверие на телефон 112.” Това разказа Кольо Николов, който живее в апартамента под жилището на семейство Муса. Кольо Николов призна, че не е бил в добри отношения със семейството.

“Имахме проблем, защото редовно пускаха пералнята си в 1-2 ч през нощта”, каза съседът. Според него пералнята вероятно е била на терасата.

“Шумът беше ужасен, особено когато работеше центрофугата. Опитахме се да се разберем няколко пъти, но не успяхме и затова съм подал 2 жалби в полицията”, твърди Николов. В неделя след 22 ч той и съпругата му са били извикани в полицията за даване на обяснения, след което били пуснати да се приберат в дома си.

Други съседи твърдят, че майката била изключително грижовна към Дамла. Момичето никога не оставало само̀. Когато Садет била на работа, за детето се грижела баба му, която живее в село край Момчилград. Преди дни обаче възрастната жена заминала за Турция при болната си сестра.

Напрежението в Момчилград започна да расте. В градчето живеят около 8000 души и хората се познават. Основните им притеснения са свързани с децата. Родители признават, че не смеят да ги пуснат сами навън.

“Водихме ги

сутринта на

училище, а на

обяд ходихме да

си ги приберем.

Страхуваме се

много”,

разказаха майки. Децата, които са свикнали да се разхождат свободно по улиците на иначе спокойното градче, питали какво се е случило.

Опасенията на родителите са, че престъплението може да е извършено от човек с психически отклонения. Тежкото престъпление дори не фигурираше във всекидневния бюлетин на областната дирекция на полицията в Кърджали. В понеделник много жители на Момчилград се събраха в парка, който е в непосредствена близост до блока на семейство Муса. Отправиха се към полицията, където настояваха за бързо разкриване на престъплението.

В петък Садет била с детето си на тържество, изглеждали щастливи

Първокласничката била слънчево дете, тренирала тенис на маса. Баща ѝ работи в Белгия, всяко трето семейство в Момчилград има гурбетчии

В петък Дамла и майка ѝ ходили на тържество за Нова година в училището на детето. Присъствали твърдят, че двете били в отлично настроение и изглеждали щастливи.

Дамла била любимка на връстниците си. В неделя трябвало да бъде на рожден ден.

“Всички деца непрекъснато питаха къде е Дамла и кога ще дойде. Не знаехме как да им обясним случилото се. Децата играеха, а ние излизахме от заведението, за да си поплачем”, разказаха майки, присъствали на рождения ден.

“Четирима психолози вече работят с децата и с учителите”, съобщи Севгюл Вели, заместник-директор на ОУ “Д-р Петър Берон” в Момчилград, където Дамла е учила в първи клас. Психолозите били осигурени от социалната служба. В училището казват, че Дамла е била слънчево дете и отлична ученичка. Момичето тренирало и тенис на маса в местния детски отбор. Очаква се психолози да започнат работа и с децата от тима.

Всяко трето или четвърто семейство в Момчилград има гурбетчия. Семейство Муса е типичното за района - мъжът работи в чужбина, а жената и децата живеят в България. Бащата на Дамла работи в Белгия.

Най-често мъжете се трудят в строителството. Държавите, в които местните хора намират препитание, са Белгия, Холандия, Германия и Дания, но също Испания и Великобритания.

8-годишната Алекс от Поморие удушена от съседка заради невинна реплика

Жестокото убийство на 7-годишното момиченце от Момчилград потресаващо напомня на драмата, разиграла се в Поморие преди 3 г., когато бе убита 8-годишната Александра Тодорова.

На 10 април 2014 г. малката Алекс е удушена от съседката Атанаска Георгиева на тавански етаж в кооперацията, където живее и семейството на детето. Тя е издебната в гръб от Атанаска, която нахлузила черна найлонова торбичка на главата ѝ, после облепила с тиксо устата и носа. Сложила и втора, зелена торбичка върху главата на детето.

Дни след жестокото убийство стана ясно, че невинна реплика на Алекс, че децата на Атанаска са грозни, отключила агресията у психично нестабилната жена.

През април 2016 г. ВКС потвърди доживотната присъда на Атанаска Георгиева.