Бебе на слепи родители с рядко генно заболяване - няма ириси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6625203 www.24chasa.bg
Феим и Нурел сами се грижат за 4-месечния Денис. СНИМКА: Снимка: Авторът

Бащата Феим и майката Нурел сами се грижат за 4-месечния Денис

Рядко генетично заболяване откриха на 4-месечното бебе на незрящите родители Нурел и Феим, които живеят в Благоевград. Надеждите, че роденият навръх празника Голяма Богородица - 15 август, Денис няма да има проблеми със зрението, засега са помрачени.

“След преглед при двама офталмолози в столицата ни казаха, че детето има аниридия - липса на ириси. Това означава, че е чувствително към светлината, може да има и проблем със зрението. Трябва да носи тъмни очила и да му се поставят капки за очи”, разказа бащата Феим.

Младото семейство живее заедно с бебето в студентско общежитие на ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград.

Таткото е

четвъртокурсник

по право.

Майката Нурел

пък е завършила

лингвистика

с английски и руски и магистратура по журналистика. Сами гледат бебето. Помагат им много благодетели. В студентската стая често идват добри хора с подаръци - дрешки, памперси, играчки. Доскоро Денис бе на адаптирано, но вече се храни с кисело мляко.

“Не се оплакваме, а се борим с всички неволи в живота. Стъпил съм здраво на земята и ще се боря”, оптимист е таткото. Сега успешно се справя с отглеждането на Денис, учението и ремонта на общинското жилище, предоставено със заповед на кмета Атанас Камбитов. Бебето пък вече е взело първите юридически уроци. Няколко пъти татко му го е водил на лекции. Благодарен е на преподаватели и колеги, че проявяват разбиране, радват се на бебето и ако се разплаче, го успокояват.

“Ремонтът на общинския апартамент ще продължи по-дълго, защото предишните наематели буквално са го превърнали в развалина.

Помагат ни строители, но се оказва, че има голям теч в банята и това ще ни създаде проблем”, казва Феим. Изскубнати били дори електрическите кабели,

оставили са им

големи

неплатени

сметки

за ток и вода, буквално вандали са живели там, възмущава се младият мъж.

Основните грижи за бебето са поети от майката Нурел, докато Феим е на лекции или наглежда ремонта. “Много обича разходките навън, но вече е доста студено. Вкъщи е свикнал все да съм до него, да му говоря, да го галя”, разказа тя.

От оптичен магазин са получили подарък бебешки очила, аптека им е подарила опаковка от капките. Те не се намират лесно и се доставят след заявка, защото много малко хора у нас страдат от аниридия.

Младото семейство не се оплаква от проблемите, които цял живот са ги съпътствали. Заредени са с енергия да продължат битката си. Разчитат обаче и на разбиране от останалите хора, на помощта и добрината им. Срещат ги, затова вярват, че тези качества няма да изчезнат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са